You are here: Home » Blog » Vodena dijeta – jelovnik, iskustva, rezultati i saveti

Vodena dijeta – jelovnik, iskustva, rezultati i saveti

Vodena dijeta je dijeta za brz i efikasan gubitak kilograma. Ukoliko pravilno sprovodite ovu dijetu, izgubićete pola kilograma za samo jedan dan.

Ova dijeta podrazumeva pet manjih obroka u toku dana, odnosno doručak, ručak, večeru i dve užine. Međutim, ti obroci su tačno određeni i možete ih videti u nastavku ovog teksta.

Obroci u vodenoj dijeti

Doručak:

Doručak treba da se sastoji od jedne velike čaše vode. Umesto vode, možete popiti neki sok ili čaj. Uz to možete jesti sveže voće po želji, a možete i kombinovati različite vrste voća. Najbolje bi bilo leti da jedete dinje i lubenice, a zimi grožđe i citruse. Možete jesti voća koliko god želite.

Vodena dijeta - jelovnik iskustva rezultati i saveti

Užina:

Užina je ista kao i doručak, s tim što treba da pojedete duplo manju količinu voća nego za doručak.

Ručak:

Pre obroka popijte jednu veliku čašu vode. Za ručak jedite sveže povrće, kao što je zelena salata, paprika, krastavac, šargarepa, paradajz, luk. Količina povrća koju možete pojesti nije ograničena. Uz ručak morate konzumirati i neki prirodni sagorevač masti, kao npr. limun ili jabukovo sirće, a možete dodati i masline. Nakon obroka ponovo popijte veliku šolju vode ili čaja.

Užina:

Za drugu užinu takođe uzmite veliku čašu vode ili čaja i uz to pojedite 30-40 g sira ili popijte šolju mleka ili jogurta.

Večera:

Pre obroka opet popijte veliku čašu vode. Pojedite jedno kuvano jaje ili 100 g pilećeg ili telećeg mesa ili 150 g ribe (po mogućstvu oslića). Pojedite i jednu voćku po želji i popijte šolju čaja nakon obroka.

Naravno, da biste imali rezultate od ove dijete morate biti fizički aktivni, kao što je slučaj i sa svim drugim dijetama. Veoma je važno da se krećete i vežbate bar dva do tri puta nedeljno. Takođe, važno je da posle 20h ne konzumirate visokokaloričnu i tešku hranu.

Pored ove vodene dijete u kojoj su obroci tačno koncipirani, postoji još jedan način za gubitak kilograma, a koji se takođe naziva vodena dijeta ili dijeta sa hladnom vodom. Naime, ova dijeta se zasniva na tome da je potrebno da pijete veoma hladnu vodu (može i iz frižidera) jer onda telo nju mora da zagreje do temperature tela i na taj način dolazi do sagorevanja kalorija. Zapravo, ovo je dijeta koja se koristi u kombinaciji sa nekim drugim dijetama. Ono što je važno je da pijete najmanje dva litra hladne vode dnevno, a tu količinu možete rasporediti u toku dana. Najbolji efekti će biti ako pijete dve čaše hladne vode pre obroka, jer ćete na taj način smanjiti apetit. Takođe, dobro bi bilo da imate pet manjih obroka u toku dana.

Reč upozorenja za vodenu dijetu

Kao i sve dijete, i vodena dijeta može da bude opasna po zdravlje, ali to se dešava uglavnom onda kada se ne sprovodi pravilno. Naime, ovu dijetu možete primeniti samo jednom ili dva puta nedeljno, jer u suprotnom vaš organizam će biti iscrpljen.

Ovu dijetu ne treba primenjivati stalno, već povremeno, da ne bi došlo do disbalansa u organizmu. Ipak pre nego što počnete sa ovom dijetom, najbolje bi bilo da potražite savet od lekara.