You are here: Home » Blog » Vojnička dijeta – jelovnik i iskustva

Vojnička dijeta – jelovnik i iskustva

Vojnička dijeta je veoma popularna dijeta koja potiče još iz osamdesetih godina 20. veka, kada je bila poznata još pod imenima mornarska, vojna ili dijeta klinike ,,Klivlend“.  Ova trodnevna dijeta podrazumeva veoma strog režim ishrane, ali zato daje fantastične rezultate.

Međutim, da bi dijeta imala efekta veoma je važno da se strogo pridržavate pravila i plana dijete. Osnovni princip vojničke dijete je hemijska razgradnja u organizmu. Ono što je važno jeste da se jedna namirnica ne može zameniti drugom, jer u suprotnom sav trud će propasti. Važno je jesti uvek u isto vreme, čak iako možda u tom momentu niste gladni. Postoje različite verzije ove dijete, mada u suštini svaki jelovnik se zasniva na velikom unosu tunjevine i povrća, kao i na porciji sladoleda u večernjim staima.

U nastavku ćemo vam pokazati kako treba da izgleda jelovnik ove dijete, koji je podeljen na tri glavna obroka, dok užine nisu dozvoljene. Takođe, videćete i koja su iskustva onih koji su probali ovu dijetu.

Vojnička dijeta - jelovnik i iskustva

Jelovnik – Primer I

  1. DAN:

Doručak: kafa/čaj, ½ grejpfruta, 1 tost sa puterom od kikirikija

Ručak: kafa/čaj, konzerva tunjevine, 1 tost

Večera: Voda, 200 g zelene boranije, 100 g mesa po izboru (najbolje je nemasno meso poput piletine i ćuretine), ½ jabuke

  1. DAN:

Doručak: ½ banane, 1 jaje, 1 tost, voda

Ručak: nemasni sir, slani krekeri, 1 kuvano jaje

Večera: 200 g brokolija, 1 šargarepa, 2 kobasice, ½ šolje sladoleda od vanile

  1. DAN:

Doručak: 1 manja jabuka, 5 slanih krekera, čedar sir

Ručak: 1 kuvano jaje, 1 tost, voda

Večera: 1 konzerva tunjevine, sladoled od vanile, ½ banane

Jelovnik – Primer II

  1. DAN:

Doručak: čaj ili kafa, ½ grejpfruta, 1 komad tosta premazan maslacem od kikirikija

Ručak: ½ šoljice tunjevine, 1 komad suvog tosta, čaj ili kafa

Večera: 100 g nemasnog mesa (piletina ili ćuretina), 1 šoljica pasulja i šargarepe, 1 jabuka, 1 šoljica sladoleda od vanile

  1. DAN:

Doručak: 1 jaje, 1 kriška tosta, ½ banane, čaj ili kafa

Ručak: 1 šoljica kravljeg sira ili tunjevine, 6 krekera

Večera: 2 viršle, 1 šoljica brokolija, ½ šoljice šargarepe, ½ banane, ½ šoljice sladoleda od vanile

  1. DAN:

Doručak: 1 jabuka, 30 g polumasnog tvrdog sira, 5 krekera, čaj ili kafa.

Ručak: 1 tvrdo kuvano jaje, 1 kriška tosta, čaj ili kafa

Večera: 1 šoljica tunjevine, 1 šoljica šargarepe, 1 šoljica karfiola, 1 šoljica dinje, ½ šoljice sladoleda od vanile

Ovo su dva primera kako treba da izgleda jelovnik u vojničkoj dijeti. Kafu i čaj možete zasladiti nekim veštačkim zaslađivačem. Umesto grejpfruta u nekim verzijama se može koristiti i pomorandža, a umesto tunjevine sir. U nekim verzijama mogu se koristiti i so, biber, limun, sirće, kečap, soja sos itd. U toku držanja vojničke dijete možete piti vodu u neograničenim količinama.

Iskustva korisnika ove dijete i napomene

Autori ove dijete kažu da se uz vojničku dijetu za samo 3 dana može izgubiti oko 3 kg, a  ako se strogo pridržavate pravila možete izgubiti čak do 5 kg. Ipak, iskustva većine onih koji su probali ovu dijetu su pokazala da je realan rezultat negde oko 2-3 kg. Zato je najvažnije da postavite sebi realne ciljeve i da ne očekujete neke nemoguće rezultate. Takođe, uvek morate imati na umu da se uglavnom radi o gubitku viška vode iz organizma. U svakom slučaju, manji broj kilograma na vagi vratiće vam samopouzdanje. Osim toga, iskustva su pokazala da ova dijeta povećava energiju i čisti organizam od toksina. Takođe, smatra se da se ovom dijetom snižava nivo lošeg holesterola i ubrzava metabolizam. Prednosti ove dijete su i te što je jako jednostavna, namirnice su lako dostupne, a za pripremu jela potrebno je vrlo kratko vreme.

Prema jednoj verziji vojničke dijete, preporučuje se čak da se prvog dana pije samo voda, da se drugog dana konzumiraju voće i voćni sokovi, a trećeg dana samo povrće i sokovi od povrća.

Ipak, imajte na umu da se ova dijeta ne sme držati duže od 3 dana jer izaziva veoma jaku reakciju u telu. Nakon ove dijete važno je da četiri dana budete na normalnom režimu ishrane, a onda možete ponoviti dijetu. Za ta četiri dana normalne ishrane, ipak nemojte preterivati u količinama hrane i nemojte konzumirati grickalice, slatkiše, testa, akohol i sokove koji su puni šećera. I tada vodite računa o ishrani, kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili. Vojnička dijeta će sigurno imati efekta ukoliko se budete strogo pridržavali pravila. Ipak, ne preporučuje se da ovu dijetu držite duži vremenski period. Pošto se dnevno unosi samo oko 1000 kalorija, zabeleženi su i neki neželjeni simptomi poput vrtoglavice i gubitka koncentracije.

Preporučuje se da ovu dijetu ne drže trudnice i dojilje ili osobe koje imaju bilo kakve zdravstvene probleme. U svakom slučaju, pre nego što počnete ovu dijetu, najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom ili nutricionistom. Preporučuje se da se za vreme držanja ove dijete bavite i fizičkom aktivnošću.