You are here: Home » Blog » Zelena glina za kosu – upotreba i iskustva

Zelena glina za kosu – upotreba i iskustva

Upotreba zelene gline u lekovite i kozmetičke svrhe je poznata još od antičkih vremena. Glina se vekovima koristila i i dalje se upotrebljava kao prirodni lek protiv bolne reume i različitih kožnih oboljenja. Banje se lekovitom glinom postoje i kod nas, a posećuju ih redovni i brojni poklonici tradicionalno uspešnih metoda za lečenje i negu.

Glina ima svoju zasluženu ulogu u službi lepote i koristi se za negu kose, telo i lice. Sigurno su nam svima dobro poznate zelenkaste ili bele maske za lice, koje čiste osetljivu kožu od akni i bubuljica, daju joj blistavost i osvežavaju izgled. Upotreba gline za kosu možda nije toliko popularna, ali je još jedan odličan prirodni tretman za koji su znale još naše bake.

Glina za kosu – upotreba i iskustva

Zašto je glina dobra za kosu?

Glina ima nebrojena pozitivna svojstva za negu i lečenje celog našeg tela i organizma, spolja i iznutra, te je svoje mesto našla i u nezi kose. Posebno se smatra da je dobra za kosu koja je sklona mašćenju, jer vrlo efektivno upija višak masnoće sa temena i tako održava samu kosu i glavu čistom.

Nekada se upotrebljavala upravo kao prirodni preparat za pranje kose. Kada se nanese na kosu ili kožu, glina počinje da se steže, čime rastvara prljavštinu i izvlači toksine, takođe pojačava cirkulaciju kože glave i hrani vlasi. Glina ima i antiseptičko delovanje i pomaže u regeneraciji kose.

Koja vrsta gline je najbolja za kosu?

Poklonici prirodnih preparata za negu i lepotu toplo preporučuju da se za negu kose koristi zelena glina. Ona je odlična i za čišćenje i za negu, jer su njena pozitivna svojstva posebno izražena. Ona ima sposobnost vezivanja masnoće i otrovnih materija, te na taj način efikasno čisti kosu i kožu glave i dlaci vraća sjaj.

Često se preporučuje kombinovanje sa malo maslinovog ulja, što pomaže u jačanju korena dlake i boljoj ishrani samih vlasi. Zahvaljujući karakteristikama gline, aktivni sastojci iz maslinovog ulja će lakše i bolje prodreti u samu dlaku, revitalizovati je, ojačati i sprečiti opadanje.

Kako se upotrebljava glina u tretmanima kose?

Upotreba gline za čišćenje i revitalizaciju kose je veoma jednostavna. Potrebne su samo zelena glina i voda, keramička ili staklena posuda, plastična ili keramička kašika. Glina se rastvori u vodi i meša tako da se dobije gusta jednolična smesa. Nanosi se na suvu ili vlažnu kosu, uz masiranje, tako da čitava površina kože i kose bude prekrivena. Ovakvu masku za kosu ostavimo da stoji nekoliko sati, do kada će se glina potpuno osušiti. Nakon toga se ispira. Prvo se pokvasi mlakom vodom, kako bi malo omekšala, a onda se pere uz pomoć šampona. Pažljivo i temeljno isprati. Može se javiti crvenilo kože, isto kao što se dešava kada se maska od gline stavlja na lice. To je normalna pojava i ne bi trebalo da zabrinjava, a povlači se u roku od pola sata. Ovaj tretman se može primenjivati dva puta nedeljno, a češće se ne preporučuje, da ne bismo isušili kožu i kosu.

Takođe može da se napravi i prirodan šampon od gline. U keramičkoj ili staklenoj posudi pomešati glinu i vodu tako da se dobije tečna homogena smesa, poput šampona. Nanosimo ga baš kao i običan šampon, blagim utrljavanjem od korena kose. Ostaviti da deluje nekoliko minuta pa temeljno isprati.

Iskustva kod upotrebe gline za kosu

Glina se kod mnogih korisnika pokazala kao izuzetno prirodno sredstvo za pranje i negu kose. Posebno je efikasna kod kose koja se previše masti, baš zbog svojstva da vezuje masnoće i izvlači toksine. Međutim, treba voditi računa ukoliko je kosa inače suva i nije sklona mašćenju, jer u tom slučaju glina može dodatno da je isuši. Kada se u toj situaciji koristi umesto šampona, preporuka je obavezno korišćenje balzama ili ulja za kosu.

Glina može da bude teška za nanošenje na kosu, pa se savetuje dodavanje meda, jogurta ili biljaka poput sleza i čička, te ulja za kosu. Dodatak ulja takođe sprečava da kosa bude previše naelektrisana. Nakon tretmana glinom kosa može da se mrsi na krajevima i da deluje suvo, pa se preporučuje i upotreba dobrih hidrantnih maski za dodatnu ishranu i negu.