You are here: Home » Recepti » Zeleni sokovi – lekovitost i recepti

Zeleni sokovi – lekovitost i recepti

Poklonici ponovnog osvešćivanja blagodeti života u skladu sa prirodom i upotrebe dragocenih darova zemlje u svakodnevnoj ishrani svakome će toplo preporučiti da u svoje navike uvedu i konzumaciju svežih zelenih kašastih napitaka. Zeleni sokovi ili green smoothie napici predstavljaju neverovatan izvor korisnih i hranljivih materija, a brojna iskustva govore o mnogim beneficijama za opšte zdravlje.

Redovna konzumacija smothie napitaka od zelenog povrća i voća je mnogima pomogla da poboljšaju svoje zdravstveno stanje, posebno kada je reč o imunitetu i ublažavanju tegoba vezanih za želudac.

Ovi napici su ultimativna hrana za ćelije ljudskog tela, a ujedno su odličan dodatak svakoj vrsti ishrane. Rado ih pripremaju vegeterijanci i vegani, pobornici paleo ishrane i sličnih režima, ali nijedan od njih nije preduslov niti prepreka da uvedemo zelene sokove na svoj dnevni meni.

Zeleni sokovi – lekovitost i recepti

Zašto su zeleni sokovi odlični za zdravlje?

Prednosti zelenih kašastih napitaka za opšte zdravlje su mnogobrojne. Oni ćelijama u ljudskom organizmu daju direktnu dozu nutrijenata za njihovo pravilno funkcionisanje, rast i zaštitu. Bogati su neophodnim mineralima, vitaminima, vlaknima i aminokiselinama, a njihov izvor je u potpunosti prirodan. Zeleni kašasti sokovi su za mnoge pravi eliksir mladosti, prvenstveno zahvaljujući obilju hlorofila koji sadrže.

Hlorofil je sastavni molekul u građi biljnih ćelija i upravo zahvaljujući njemu one imaju svežu zelenu boju. Bez hlorofila nema fotosinteze i svih neverovatnih procesa koji se odvijaju u zelenim biljkama. Hlorofil je po svojoj strukturi sličan ljudskom hemoglobinu, koji daje crveni pigment čovekovoj krvi. Za razliku od hemoglobina, hlorofil sadrži i magnezijum. U kombinaciji sa svim drugim materijama koji se nalaze u jednom zelenom soku, hlorofil ima čudesno i blagotvorno dejstvo na čovekov organizam.

Lekovitost zelenih sokova

Zbog svojih sastojaka, zeleni sokovi su prava nutritivna riznica. Velika količina korisnih materija ne samo da jača organizam i imuni sistem, već ga pročišćava i osvežava, revitalizuje, podmlađuje i uopšte pozitivno deluje na ljudsko telo. Zeleni sokovi su odlični i za sportiste i rekreativce, kao i bilo koju osobu koja vodi računa o zdravim životnim navikama.

Alkalizacija i detoksikacija – U savremenoj ishrani su previše zastupljene namirnice koje izazivaju povišenu kiselost organizma, što za posledicu ima slabljenje imuniteta, razne zdravstene smetnje i povećanje rizika od oboljenja. Zeleni sokovi izazivaju baznu reakciju i zbog hlorofila dovode kiselost organizma u ravnotežu. Istovremeno deluju antioksidativno i pomažu izbacivanje otrova i štetnih tvari iz organizma.

Hranljivost – Prilikom pravljenja kašastog soka i konzumacije bolje se iskorišćava svo voće  povrće, te ga unosimo više nego kada ih jedemo zasebno. Pošto se u pripremi koriste sirove namirnice i nutritivna vrednost je apsolutna, jer nema gubitka usled termičke obrade.

Varenje i laksativni efekat  – Ovi napici su lako svarljivi i nisu teški za želudac, budući da se usitnjavanjem plodova i miksanjem u blenderu veoma efikasno razbijaju opne biljnih ćelija. Tako se poboljšava i apsorpcija hranljivih materija, ali i njihova probavljivost u organizmu. Pošto sadrže i veliku količinu celuloznih vlakana, zeleni sokovi dodatno podstiču rad creva i deluju kao efikasan prirodni laksativ.

Mršavljenje – Zeleni sokovi su odlična hrana za podsticanje mršavljenja na potpuno zdrav i prirodan način. Zbog velike hranljivosti obezbeđuju dugotrajan osećaj sitosi i daju organizmudovoljno energije za normalno funkcionisanje. To sprečava nagle nalete gladi i nepotrebno prejedanje. Zbog vlakana i drugih elemenata ubrzavaju metabolizam i probavu, što takođe doprinosi regulaciji težine.

Recepti za pripremu zelenih sokova

Blagodeti zelenih svežih namirnica su odavno poznate, a otkriće smoothie napitaka je donelo pravu revoluciju u njihovoj upotrebi. Prvi zeleni kašasti sok je, prema nekim izvorima, osmislila Ruskinja Viktorija Butenko, a u poslednje vreme oni su itekako popularni među svim pobornicima zdrave ishrane. Priprema zelenih sokova je najbolji način da se iskoriste sve hranljive materije i prednosti ovih namirnica.

Kako napraviti zeleni smoothie? Svaki zeleni kašasti sok sadrži tri osnovna sastojka, a to su voće, povrće i tečnost. Treba da sadrži 60 odsto voća, 40 odsto lisnatog zelenog povrća ili samoniklog bilja i vodu. Viktorija je svoj prvi zeleni smoothie napravila od banane i kelja, a sledi nekoliko zanimljivih, veoma ukusnih i jednostavnih predloga za pripremu. Najbolje vreme za konzumaciju zelenih sokova je jutro, pošto tada telo prirodno izbacuje toksine iz tela i ne treba ga opterećivati teškom hranom. Jutarnji zeleni sok će telu dati energiju za odličan početak dana, podstaći detoksikaciju i alkalizovati organizam.

Zeleni smoothie od spanaća i urmi – Odličan izbor namirnica koji će telu dati dovoljno energije, minerala i vitamina. Spanać sadrži puno korisnih sastojaka koje najčešće umanjujemo termičkom obradom. Sastojci se pažljivo operu i očiste, iseckaju i miksaju u blenderu. Potrebno je:

 • 2 šolje spanaća
 • 2 stabljike lista celera
 • 2 pomorandže
 • 5 urmi
 • 1-2 šolje vode

Vitaminski zeleni smoothie – Ovaj recept sadrži pravi rezervoar vitamina i odličan je za revitalizaciju organizma i imuni sistem. Potrebni sastojci su:

 • 1 glavica seckane zelene salata
 • 3-4 stabljike celera
 • ½ šake spanaća
 • 1 oljuštena jabuka
 • 1 oljuštena kruška
 • 1 banana
 • Sok od ½ limuna
 • 5 šolja vode

Osvežavajući zeleni smoothie sa mentom – Dodatak začinskog bilja je odličan izbor za priremu ukusnih zelenih sokova. Daje im posebnu aromu i ima pozitivna dejstva na zdravlje. Za ovaj zeleni sok je potrebno:

 • 2 lista kelja
 • ½ vezice peršuna
 • 2 stabljike celera
 • 4 jabuke
 • 3 listića mente
 • Sok od ½ limuna
 • 5 šolja vode