You are here: Home » Zdravlje » Ateroskleroza – simptomi, ishrana i lečenje

Ateroskleroza – simptomi, ishrana i lečenje

Arterije su krvni sudovi čija je funkcija da transportuju kiseonik i hranljive materije iz srca u ostatak tela. Arterije vremenom postaju manje elastične, zidovi postaju debeli, a protok krvi u tkiva i organe je otežan. Tada arterije postaju tvrde i krute i taj proces se naziva arterioskleroza.

Ateroskleroza je najčešća i najozbiljnija vrsta arterioskleroze, mada se ova dva termina često koriste kao sinonimi. Kod ateroskleroze takođe dolazi do istanjivanja zidova arterija i do nakupljanja holesterola, masnih supstanci i mrtvih ćelija. Ateroskleroza uglavnom zahvata srednje i velike arterije. Uzroci nastanka ateroskleroze su uglavnom loše životne navike, kao što su ishrana bogata mastima i holesterolom, pušenje, preterana konzumacija alkohola i nedostatak fizičke aktivnosti.

Takođe, ateroskleroza može biti i posledica gojaznosti, dijabetesa i povišenog krvnog pritiska, a može nastati i usled čestog izlaganja stresnim situacijama. Osim toga, na pojavu ove bolesti utiču i pol, starost, kao i genetski faktori.

Ateroskleroza - simptomi, ishrana i lecenje

Simptomi ateroskleroze

Ateroskleroza se razvija postepeno i polako, a može početi već u detinjstvu. Usled raznih poremećaja u protoku krvi bogate kiseonikom, ateroskleroza može dovesti do ozbiljnih oboljenja srca, ekstremiteta ili glave, u zavisnosti od toga koje arterije su zakrčene.

Blagi oblik ateroskleroze, odnosno ateroskleroza u početnoj fazi, nema gotovo nikakve simptome. Ateroskleroza pokazuje simptome tek kada bolest već uznapreduje i kada dođe do začepljenja arterija. Ako je reč o aterosklerozi srčanih arterija, onda su simptomi slični simptomima infarkta i angine pektoris, a to su jaki bolovi u grudima i osećaj pritiska u grudima. To znači da do srčanog mišića ne dolazi dovoljna količina kiseonika i da je došlo do zakrčenja. Taj neprijatan osećaj može da se proširi i na ramena, ruke i vrat, a javlja se uglavnom usled emocionalnog stresa. Disanje je otežano i obolele osobe se zamaraju i pri najmanjem naporu.

Međutim, ako se desi da su vratne arterije sužene i zakrčene, onda dolazi do nedostatka kiseonika u mozgu i javljaju se simptomi karakteristični za moždani udar. To su najčešće vrtoglavica, slabost i nagla utrnulost ruku i nogu, a često je i govor otežan i nerazgovetan, a mišići lica opušteni. Ako su zakrčene arterije na donjim ekstremitetima javljaju se jaki bolovi i ukočenost. Simptomi ateroskleroze mogu biti i povišen krvni pritisak ili čak erektilna disfunkcija kod muškaraca.

Po pravilu do taloženja stranih materija na zidovima arterija i do stvaranja plakova dolazi tek nakon 65. godine života, jer tada krvni sudovi ubrzano stare i skraćuje se životni vek. Dakle, ateroskleroza je sastavni deo starenja, ali u poslednje vreme sve češće se javlja i kod mlađih ljudi.

Lečenje ateroskleroze i ishrana

Lečenje ateroskleroze se zasniva na prevenciji raznih komplikacija koje ona može izazvati, kao što su angina pektoris, infarkt miokarda, moždani udar ili aritmija. Zato je važno, pre svega, smanjiti faktore rizika koji mogu uticati na razvoj ateroskleroze. Pravilna i zdrava ishrana je od ključnog značaja. Jedite što više voća i povrća, a iz ishrane izbacite masnoće, šećer i ostavite pušenje. Životinjske masti zamenite biljnim uljima, a od mesa se uvek opredelite za piletinu ili ribu. Trudite se da jedete više kuvanu, a ne prženu hranu i izbegavajte jaja, pavlaku i džigericu. Zapamtite da su 4 namirnice koje najviše doprinose moždanom udaru belo brašno, beli šećer, rafinisana so i svinjska mast.

Pored pravilne ishrane, važno je i da se redovno bavite fizičkom aktivnošću. Na taj način držaćete telesnu težinu pod kontrolom i smanjićete rizik od ateroskleroze i ostalih bolesti. Pored ovih opštih preventivnih mera, postoje i prirodni lekovi koji mogu pomoći u slučaju ateroskleroze.

Sok od rotkve i meda. Rotkva i med su veoma delotvorni u lečenju ateroskleroze. Potrebno je najpre da dobro operete rotkvu, da je izdubite i da u to udubljenje stavite med, pa pokrijete komadićem rotkve. Zatim pustite da odstoji u posudi na toplom mestu oko 4h. Nakon toga odlijte tečnost i možete je konzumirati. Potrebno je da uzimate po pola čaše ove tečnosti u toku dana. Ukoliko imate gastritis, morate se posavetovati sa vašim lekarom pre nego što počnete da koristite ovaj lek.

Lekovito bilje. Za lečenje ateroskleroze možete napraviti i razne napitke od lekovitog bilja. Možete da pomešate jednake delove korena maslačka, lista crne ribizle, trave kičice i lista šumske jagode. Zatim, 2 supene kašike ove mešavine stavite u 3 dl vode, poklopite i pustite da odstoji oko pola sata. Pijte ovaj napitak ujutru na prazan stomak pre jela. Ovaj lekoviti napitak će vam dati snagu i energiju i oslobodiće vas hroničnog umora.

Još jedan napitak od lekovitog bilja možete napraviti tako što ćete uzeti po 20 g kukuruzne svile, matičnjaka, lista hajdučice i korena odoljena i kuvati u 4 dl vode. Pustite da čajna mešavina odstoji 2-3 minuta, a zatim procedite. Po želji možete dodati med, a potrebno je da ovaj čaj pijete nekoliko puta dnevno.

Dokazano je da glog ima pozitivno dejstvo na cirkulaciju krvi u srčanom mišiću i na protok krvi u organizmu. Da biste napravili čaj od gloga, potrebno je da u šoljicu stavite 1 kašičicu isitnjenih listova, bobica ili cvetova gloga i da prelijete ključalom vodom, a zatim ostavite da odstoji oko 15 minuta. Nakon toga procedite i pijte po 3 šolje ovog čaja dnevno.

Beli luk. Za lečenje ateroskleroze preporučuje se i beli luk. On skida masne naslage sa zidova arterija i čini krvne sudove elastičnim. Osim što ga možete jesti u svežem obliku, beli luk možete konzumirati i u vidu perlica, kapi ili dražeja.

Voćni sokovi. Za lečenje ateroskleroze se preporučuje sok od svežih višanja, jer je veoma efikasan za odstranjivanje masnih naslaga sa zidova arterija. Isti učinak ima i sok od grejpfruta.

Pored navedenih biljnih preparata, za lečenje ateroskleroze se preporučuju i crna ribizla, sremuš, imela ili kupus. Takođe, možete napraviti i koktel od 1,2 dl soka od šargarepe, 1,5 dl soka od celera i 0,8 dl soka od cvekle.

Pored promene načina života, konvencionalnih lekova i prirodnih lekovitih preparata, za lečenje ateroskleroze je od ključnog značaja snaga volje i pozitivan stav. Morate biti pozitivni, raspoloženi i voljni da pobedite bolest. Psihičko stanje obolelog je veoma važno za lečenje ateroskleroze, ali i svih drugih bolesti.