You are here: Home » Zdravlje » Kako tretirati kožu sklonu nepravilnostima

Kako tretirati kožu sklonu nepravilnostima

Različiti tipovi kože skloni su različitim nepravilnostima. Od crvenila i suhoće pa sve do akni, masne kože i mitesera. Iako bi najbolji bio individualni pristup svakom problemu, postoje neka pravila koja su djelotvorna na velikom broju ljudi. Svaka osoba primijetila je bar jedan tip nepravilnosti na koži u svom životu, no neki su im skloniji. Takvu kožu sklonu nepravilnostima potrebno je posebno tretirati i spriječiti njihovo nastajanje, ali ih i umanjiti jednom kad se pojave.

Postoje različiti pristupi istom problemu i tipu nepravilnosti, a idealan pristup ovisi o pojedinačnom tipu kože i njenoj toleranciji. Stoga je najbolje isprobati više tretmana prije nego se odlučite za jedan kako biste znali koji vam najbolje odgovara.

Čistite kožu najmanje dvaput dnevno

Dok se suha koža ne mora čistiti ujutro, kožu sklonu nepravilnostima potrebno je čistiti najmanje dvaput dnevno – ujutro i navečer. Pritom koristite čistače s aktivnim sastojcima koji ciljaju nepravilnosti, a ne isušuju kožu. Osim toga, kožu je potrebno čistiti nakon znojenja, dakle, poslije vježbanja ili nakon što se oznojite neovisno o uzroku.

Time uklanjate prljavštinu i bakterije koje uzrokuju nastanak nepravilnosti te ostavljate čistu podlogu. Dvostruko čišćenje pomaže riješiti proširene pore puno efikasnije od stiskanja prstima ili mehaničkih pilinga. U rutinu čišćenja možete uključiti i kemijske pilinge (AHA i BHA kiseline), balzame te tonike, ovisno o potrebi.

Koristite prave aktivne sastojke

Postoje točno određeni sastojci namijenjeni borbi protiv nepravilnosti. Neki služe za smanjenje masnoće kože, kao što je niacinamid. Drugi su pak usmjereni na borbu protiv akni i odčepljivanje pora, a najpopularniji među njima je retinol. Ne samo što sprječava nastanak novih nepravilnosti, već uklanja i postojeće ožiljke od akni kao i akutna stanja. Osim njega, popularan sastojak je i salicilna kiselina.

Borba protiv nepravilnosti često je usmjerena na masnu kožu i pretjerano lučenje sebuma, no to ne znači da ljudi sa suhom kožom ne mogu razviti akne. Zato je potrebno kombinirati ove aktivne sastojke s onima koji će spriječiti pretjerano isušivanje kože. Vječni alat je hijaluronska kiselina, a među favoritima je i glicerin.

Koliko često treba čistiti kožu?

Pažljivo birajte kozmetičke proizvode

Koža sklona nepravilnostima često je osjetljiva na različite sastojke pa je važno birati nekomedogene proizvode. Radi se o formulama koje neće uzrokovati nastanak komedona, tj. akni, prištića i mitesera. Uvijek proučite popis sastojaka te provjerite njihovu ulogu na internetskim stranicama koje dešifriraju sastojke kozmetičkih proizvoda.

Nemojte kupovati proizvode samo zato što vas privlače reklamom ili su u trendu. Otkrijte točno koji su namijenjeni vašem tipu kože i problemu te se raspitajte o njihovoj djelotvornosti.

Budite strpljivi

Borba protiv nepravilnosti može biti dugotrajan proces. Važno je pričekati barem mjesec dana od uvođenja novog proizvoda kako biste utvrdili njegovo djelovanje (ako ne primijetite nuspojave). Budite strpljivi s rezultatima te se osim proizvoda za njegu lica koristite i prehranom.

Dovoljna hidratacija te namirnice koje pospješuju zdravlje kože ključni su u borbi protiv nepravilnosti te vam nikako ne mogu odmoći – samo mogu pomoći.

Redovito mijenjajte jastučnicu te perite kistove i spužvice za nanošenje šminke kako biste spriječiti razvitak bakterija na vašoj koži.