You are here: Home » Zdravlje » Serum za lice – čemu služi

Serum za lice – čemu služi

 Serum za lice je poslednjih godina postao nezamenljiv kozmetički preparat koji zaokružuje rutinu u nezi kože.

Međutim, postavlja se pitanje čemu on zapravo služi i koji je najbolji serum za lice koji odgovara vašoj koži.

Serumi za lice, zahvaljujući svom intenzivnom i ciljanom negujućem dejstvu upotpunjuju kako dnevnu tako i noćnu negu lica.

Funkcija seruma je da veoma brzo prodru duboko u kožu, a zahvaljujući aktivnim sastojcima koje sadrže, imaju različite funkcije.

Tako na primer serum za lice protiv bora ublažava tragove vremena na koži i osvežava ten, dok revitalizujući serum za lice pruža koži blistavost i zdrav izgled.

Koja je uloga seruma?

Imajući u vidu da serumi imaju laganu ali izuzetno koncentrovanu formulaciju, mnogo su efikasniji od krema ili ulja jer prodiru duboko u kožu i pružaju joj intenzivnu negu, bilo da se radi o serumu za konkretan problem kao što je na primer neujednačen ten, bilo da govorimo o serumu protiv bora.

Aktivni sastojci seruma su najčešće hijaluronska kiselina, vitamini C i E, kao i ekstrakti matičnih ćelija biljaka koji imaju regenerativnu funkciju.

Takođe su sve popularniji serumi koji sadrže aktivne sastojke biljnog porekla kao što su magnolija, smilje, aloja, susamovo ulje koji intenzivno hidriraju kožu ili ulje ruže, lana ili vučjeg trna koji sadrže visoke koncentracije vitamina E.

Najbolji serum za lice, u zavisnosti od tipa i stanja kože, bi bio prirodni serum za lice koji sadrži visoke koncentracije antioksidanasa.

Kako koristiti serum za lice?

Serum uvek treba nanositi nakon temeljno očišćenog lica, pri čemu masaža nije neophodna jer ga koža odmah apsorbuje. U zavisnosti od vrste seruma (uljani, vodeni) zavisi da li je nakon njegovog nanošenja potrebno naneti hidratantnu kremu na lice ili ne.

Sama formulacija vodenih seruma, zbog odsustva masnih sastojaka, nije dovoljna da koži pruži neophodnu hidrataciju, pa se oni koriste u kombinaciji sa hidratantnom kremom ili uljem za negu kože. Neki serumi se mogu koristiti i ujutru i uveče, dok je većinu anti-age seruma dovoljno naneti samo uveče pre spavanja.

Serumi za lice protiv bora

Najpopularniji i najpoznatiji su serumi za lice protiv bora, ali postoje i serumi za masnu kožu koji imaju pročišćujuće dejstvo, zatim serumi protiv fleka i crvenila, revitalizujući serumi i serumi za suvu i osetljivu kožu.

Serumi za lice protiv bora pre svega treba da zaštite kožu od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije tako što dovode do propadanja epidermalne debljine i elastičnosti. Pošto su vitamin E i omega-3 masne kiseline neizostavne kada je intenzivna nega kože u pitanju, idealan sastojak ove vrste seruma bi bilo laneno ulje, kao i smilje koje osvežava kožu i poboljšava njenu prokrvljenost.

Serum za lice s vitaminom C 

Iako ne možemo da vratimo vreme unazad, uz pomoć malo vitamina C svakako može da izgleda kao da možemo. Dodavanje ovog dobro poznatog antioksidansa u vašu beauty rutinu, a ne samo u ceđeni sok, ima višestruke blagodeti: čini kožu svežijom i blistavom, štiti je od oštećenja prouzrokovanim suncem, stimuliše proizvodnju kolagena, ubrzava regeneraciju ćelija, poboljšava hidriranost, sprečava upale, ujednačava ten i sprečava i ublažava njeno starenje.

Najbolji serum za lice je onaj koji odgovara vašem problemu, odnosno tipu kože i koji sadrži kvalitetne prirodne sastojke proverenog porekla – i rezultat je zagarantovan. Ako, međutim, ne želi da kupite serum ili želite da budete kreativni i probate sami da ga napravite, naš savet je da se vaš serum sastoji od hladno ceđenih i etarskih ulja sa dodatkom vitamina E.