You are here: Home » Zdravlje » Pozitivni učinci kolagena na kožu

Pozitivni učinci kolagena na kožu

Kolagen je najzastupljeniji protein, odnosno bjelančevina, u našem tijelu i promiče zdravlje kože, kose, kostiju, noktiju, zubi i vezivnog tkiva. Jedina mana vezana uz ovako korisnu bjelančevinu jest što njegova proizvodnja počinje opadati sa starenjem i njegove molekule se sporije obnavljaju.

Svi žele znati kako izbjeći negativne učinke manjka kolagena, poput bora, uvelog lica, umornog izgleda i obješenih obraza. U nastavku ćemo vam objasniti sve prednosti kolagena, otkriti načine na koje možete smanjiti znakove manjka kolagena u tijelu i predstaviti sve prednosti i učinke uzimanja dodataka prehrani s kolagenom.

Zašto je kolagen zapravo važan?

Osim što osigurava da vaša koža izgleda mlado, kolagen ima veliki utjecaj na kosu, zglobove, crijevnu funkciju i mišiće.

Kako bismo znali zašto ima takav utjecaj na naše tijelo, trebamo razumjeti što je zapravo kolagen. U proizvodnji kolagena sudjeluju četiri aminokiseline koje naše tijelo dobiva iz hrane, a to su prolin, glutamin, arginin i glicin. One zajedno prvo tvore peptide, a onda i bjelančevinu, odnosno kolagen. Zanimljiva je činjenica da kolagen predstavlja čak 30% svih bjelančevina u ljudskome tijelu, što ga čini najzastupljenijom, a osim toga, ljudsko tijelo sadrži više od 28 vrsta kolagena. Njegova proizvodnja u tijelu počinje opadati već nakon dvadesete godine i starenjem opada sve brže.

Sada kad znamo što je zapravo kolagen, možemo shvatiti njegovu važnost i utjecaj na naše tijelo. 

Posljedice smanjenja proizvodnje kolagena su zapravo jako neugodne i najlakše su vidljive na koži. Kolagen održava strukturu i otpornost naše kože zato što u dermisu doprinosi stvaranju vlaknaste mreže koja zatim omogućava rast novim stanicama kože. Nekima su bolna točka znakovi starenja na licu poput bora, linija, naglašenih podočnjaka, suhoća kože lica, obješenost i sivi ten, a svi ti simptomi su znak smanjene proizvodnje kolagena u koži.

Osim na koži, znakove manjka kolagena moguće je primijetiti na kosi. Čest simptom je pretjerano prorjeđivanje kose, kao i smanjeni sjaj. 

Kolagen je važan i za zglobove jer je sastavni dio zglobova i tetiva. Njegova smanjena količina može utjecati na gibanje i treniranje zbog toga što kolagen povezuje pojedine kosti u zglobove, gradi ovojnice oko organa i mišića, i upravo zato je važno voditi aktivan način života i održavati zdrave navike prije nego što njegova količina postane premala. 

Uz sve spomenuto, kolagen pruža tkiva specifične strukture u našem tijelu, uključujući tkiva specifične strukture u našem probavnom traktu. Aminokiseline koje tvore kolagen također obnavljaju stjenke crijeva i mogu pozitivno utjecati na neke bolesti probavnog trakta, kao što je sindrom propusnog crijeva. S tim problemom se suočava sve više ljudi, koji poteškoće žele riješiti prirodnim putem, a ne uzimanjem brojnih tableta i lijekova, što apsolutno podržavamo. Put prema ostvarenju vaših snova o lijepom izgledu započinje s hidroliziranim kolagenom.

A što je to hidrolizirani kolagen?

Hidrolizirani kolagen se dobiva pomoću enzimskih procesa koji za rezultat imaju stvaranje peptida, koji već u svojoj početnoj fazi imaju oblik idealan za apsorpciju, čime i sami kolageni nastali tim putem daju bolje rezultate. On također može povećati vitalnost i snagu zglobova. Štoviše, uzimanjem ovog tipa kolagena uz hranu koja sadrži više antioksidanata, vitamina, minerala i bjelančevina, osiguravate si bolji i zdraviji život.

Kako utjecati na povećanje proizvodnje kolagena?

Vjerovali ili ne, možete utjecati na povećanje proizvodnje kolagena mijenjanjem svoje prehrane. Postoji nekoliko različitih namirnica koje su odličan izvor aminokiselina i konzumacijom istih snažno utječemo na količinu kolagena u našem tijelu.

Svi znamo da je zdrava prehrana jako važna, pogotovo ako želimo živjeti zdravo i dugo. Održavanje pravilne i raznovrsne prehrane ima samo pozitivne posljedice na naše tijelo, ali i duh. 

Kako biste smanjili utjecaj manjka kolagena na svoje tijelo, trebate povećati unos pilećeg mesa, ribe (osobito lososa), jaja, indijskih oraščića, bobičastog voća, citrusa, graha, češnjaka i avokada.

Važno je uzimati hranu koja je bogata bjelančevinama, poput kvalitetne piletine i puretine, i hranu koja je bogata vitaminom C za kojeg se smatra da usporava starenje jer održava kolagen u koži. On utječe i na normalno funkcioniranje kože, kostiju, hrskavice, zubi i desni. Osim vitamina C, preporučuje se uzimanje hrane bogate vitaminom E, cinkom i organskim sumporom.

Trebalo bi se izbjegavati pretjerano sunčanje i pušenje zbog očuvanja kolagena u tijelu.

Naravno, ruku pod ruku uz pravilnu prehranu ide i aktivno kretanje. Odlazak u teretanu, šetnja do trgovine, šetnja uz more, sjajni su načini poboljšavanja kvalitete života.

Prednosti dodataka prehrani s kolagenom

Ako ne dobivate učinak koji želite samom promjenom svojih prehrambenih navika, možete probati drugi način povećanja količine kolagena, a to je uzimanje dodataka prehrani koji sadrže količinu kolagena koja vam je potrebna.

Svi žele izgledati dobro i zdravo i ne trebate se sramiti ni osjećati staro ni ružno ako imate jedan od simptoma smanjenja proizvodnje kolagena – starenje je prirodan proces koji se svakome događa. Mijenjanje prehrambenih navika i uzimanje dodataka prehrani s kolagenom pomoći će vam da se osjećate sigurnije i ljepše.

Proizvod poput Golden Tree Premium Collagen Complex je tu da vam pomogne da se osjećate bolje nego ikada. Svi vaši snovi o lijepoj i mladoj koži, gustoj kosi i snažnim zglobovima mogu se ostvariti ako redovito uzimate ovaj proizvod uz održavanje zdravog načina življenja.

Ovaj sjajan proizvod sadrži hidrolizirani kolagen u prahu, kojeg smo dobili spajanjem hidroliziranog goveđeg kolagena, hidroliziranog ribljeg kolagena i hidroliziranog kolagena iz jaja. Proizvod poput ovog će vam omogućiti da se manje brinete o tome pridržavate li se svih uvjeta zdrave prehrane i moći ćete izbjeći sav stres kojeg takve brige mogu uzrokovati. 

Osim navedenih sastojaka, Golden Tree Premium Collagen Complex sadrži hijaluronsku kiselinu, za koju ste već sigurno čuli. Poznata je zbog svog učinka na suhu i naboranu kožu kojoj nedostaje elastičnosti. Uz hijaluronsku kiselinu, tu je još i silicijev dioksid, odnosno element zbog kojeg će vaši zglobovi raditi poput novih.

Golden Tree Premium Collagen Complex nudi prirodno rješenje svih naših problema s kolagenom i njegova cijena je definitivno manja od one koju očekujete. Možete iskoristiti i promotivni kod PCC10, s kojim ćete dobiti ovaj izvrstan proizvod po sniženoj cijeni!

Međutim, ako vas ni to nije uvjerilo da će Golden Tree Premium Collagen Complex ispuniti sva obećanja, najbolje je da ga sami isprobate i to bez ikakvog rizika. Naime, ukoliko rezultati ne budu vidljivi, možete zatražiti potpuni povrat novca u roku od dva mjeseca.