You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Badem u ishrani – zdravstvene prednosti

Badem u ishrani – zdravstvene prednosti

Bademi (Prunus amygdalus) su među najhranljivijim orasima. Već dugo se koriste za ublažavanje kašlja, respiratorne poremećaje, impotenciju, anemiju i dijabetes. Takođe je otkriveno da su dobri za negu kože, negu kose i negu zuba. Bademi su široko rasprostranjeni u zemljama kao što su Izrael, Jordan, Sirija, Turska, Liban, Saudijska Arabija i Iran.

Bademovi orasi i ulje se često koriste u različite svrhe. Ovi orasi su odlična alternativa za užinu jer imaju mnogo zdravstvenih koristi.

Zdravstvene koristi badema

Koristi za mozak

Prema studijama, badem sadrži sve hranljive materije koje su mozgu potrebne za razvoj. Zbog toga roditelji često daju deci bademe kao ključni deo ishrane. Obično im daju dva do tri natopljena badema. Ovaj orah ima svojstva koja podstiču visok intelektualni nivo.

Badem u ishrani - zdravstvene prednosti

Kardiovaskularno zdravlje

Bademi su bogati vlaknima, biljnim sterolima i polinezasićenim masnim kiselinama koje su potrebne za smanjenje lošeg holesterola. Uz to, ljudi koji konzumiraju pravu količinu badema u svojoj ishrani svakodnevno imaju manji rizik da razviju bolesti koje uzrokuju srčane napade.

Badem sadrži L-arginin koji ima sposobnost da smanji stvaranje krvnih ugrušaka i da ojača zidove arterija. Osim toga, on sadrži omega 3 masne kiseline. Istraživanja pokazuju da ova komponenta može da reguliše srčani ritam. Badem je takođe bogat vitaminom E.

Otkriveno je i da je badem veoma koristan za dijabetičare. To je zato što može da pomogne da se poveća osetljivost na insulin. Međutim, važno je da se prate preporučene dnevne doze za konzumaciju badema.

Zdravlje kože

Bademovo ulje se koristi u proizvodima za negu kože i za terapeutske masaže. Ima odlična omekšavajuća svojstva koja pomažu da koža bude zdrava i sjajna. Preporučuje se za tek rođene bebe. Bademovo mleko se takođe koristi u nekim sapunima koji mogu da poboljšaju ten.

Sprečavanje raka

Badem ima laksativni efekat. Uz to, može da olakša uklanjanje toksina, što je važno za sprečavanje raka debelog creva. Badem poboljšava varenje.

Trudnoća

Trudnice koje koriste badem u svojoj ishrani mogu sačuvati svoje bebe od urođenih defekata. To je uglavnom zato što bademi sadrže folnu kiselinu koja je od ključnog značaja za razvoj mozga. Takođe, badem ima ključnu ulogu u stvaranju zdravih tkiva i ćelija.

Defekti neuralne cevi, anencefalija i spina bifida, su najčešća stanja koja se javljaju kao rezultat nedovoljnih zaliha folne kiseline dok su bebe u majčinoj utrobi. Badem je ukusan izvor folne kiseline.

Mršavljenje

Badem je dobra zamena za užinu zato što zasiti i sprečava prejedanje. Pored toga, ima malo kalorija i ima puno hranljivih materija. Šaka badema je dovoljna da obezbedi dovoljno energije za ceo dan.

Druge terapeutske upotrebe

Bademovi orasi i ulje pružaju terapeutske i medicinske koristi. Orahe je bolje konzumirati sirove nego pečene ili soljene. Stručnjaci kažu da sirovi bademi pružaju više hranljivih materija nego obrađeni. Oni imaju visok nivo mononezasićenih masti koje se klasifikuju kao dobre masti. One povećavaju dobar holesterol i smanjuju loš.

Sirovi bademi su takođe bogati flavonoidima koji su moćni antioksidanti. Oni se prirodno nalaze u biljkama. Ova komponenta u bademima može biti ugrožena ako se bademi veštački obrađuju. To je uglavnom zato što flavonoida ima mnogo više u kori nego u mesu badema. Zato je najbolje jesti sirove bademe.

Kako uzimati bademe

Bademi se mogu konzumirati sirovi, pečeni, blanširani i u vidu mleka. Mogu se takođe uzimati kao suplementi.