You are here: Home » Biljni čajevi » Biljni čajevi sa laksativnim dejstvom

Biljni čajevi sa laksativnim dejstvom

Biljni čaj sa laksativnim dejstvom je vrsta čaja koja sadrži brojne biljke koje blagotvorno deluju na digestivni trakt i imaju laksativno dejstvo. Laksativi su sredstva koja pospešuju rad creva i koriste se za lečenje zatvora. Biljni čajevi su veoma popularni zbog brojnih blagotvornih efekata na zdravlje. Ovaj čaj čisti digestivni trakt, stoga je dokazano najbolje sredstvo za oslobađanje organizma od nečistoća. Takođe je odličan za detoksikaciju. Pored detoksikacije, ovaj čaj jača imunološki sistem, poboljšava zdravlje srca i ima antioksidativna svojstva. Takođe podiže energiju.

U pripremi ovog čaja koriste se razne biljke sa laksativnim efektom koje ubrzavaju metabolizam. Najpoznatije su sena, ječam, koren sladića, kora krušine, itd. Osim što je dobar lek za zatvor, ovaj čaj pomaže i u mršavljenju.

Dijeta velikog čišćenja

Dijeta velikog čišćenja je proces čišćenja organizma uklanjanjem svih otpadnih materija nastalih konzumiranjem lekova, brze hrane, alkohola i gaziranih pića. Biljni čajevi sa laksativnim dejstvom pospešuju gubitak kilograma jer imaju isti efekat kao dijeta velikog čišćenja. To je veoma stroga dijeta, pri kojoj se pije 8 do 10 čaša limunade napravljene po specijalnom receptu i ne jede se ništa u početnim stadijumima njenog držanja. Nasuprot tome, kada pijete biljni čaj, možete jesti umereno.

Najpoznatija biljka koja se koristi u dijeti velikog čišćenja je sena. Zbog toga se ovaj čaj zove i čaj od sene. Postoji desetodnevni plan dijete kojeg se osoba mora pridržavati. Mnogi odustanu posle 3-4 dana i dijeta onda nije efikasna.

Čajevi od sene pospešuju eliminaciju toksina i tokom njegove upotrebe se mogu osetiti neki neželjeni efekti kao što su razdražljivost, povećan apetit, umor i letargija. Ove tegobe nestaju posle 3-4 dana, kada se organizam navikne na čaj. Osoba na ovoj dijeti se mora pridržavati striktnog plana i, pre svega, treba da zadovolji potrebu za doručkom.

sena za ciscenje organizma

Mršavljenje

Ovaj čaj je revolucija u oblasti gubitka kilograma. Svi pomenuti benefiti ovih čajeva bez sumnje vode do značajnog mršavljenja. Ali postoji nešto što bi oni koji bi želeli da koriste ovaj čaj u te svrhe trebalo da znaju. Čaj deluje direktno na debelo crevo, a većina masnih ćelija smeštena je u tankom crevu, tako da nema velike koristi od njega po tom pitanju. Upotreba ovog čaja ima i nekoliko ozbiljnih posledica, među kojima su i dijareja i jaki bolovi u donjem stomaku. Takođe utiče na stvaranje nekih parazita i plaka u debelom crevu, što sprečava gubitak kilograma. Postoje još neki biljni čajevi koji povoljno deluju na mršavljenje, kao na primer zeleni čaj.

Jedna od velikih mana biljnog čaja sa laksativnim dejstvom je moguće izazivanje zavisnosti. Osobe koje konzumiraju ovaj čaj mogu postati zavisnici od biljaka koje on sadrži, što škodi zdravlju. Zavisnost stvara nekoliko ozbiljnih neželjenih efekata koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje.

Biljni čajevi sa laksativnim efektom imaju lep ukus, mogu se kupiti po pristupačnim cenama i proizvođači ih veoma vešto reklamiraju. Međutim, gledano sa aspekta mogućih dugotrajnih neželjenih efekata njihove upotrebe, bolje ih je izbegavati.

Ovaj članak treba koristiti u informativne svrhe i pre korišćenja ovog čaja posavetujte se sa svojim lekarom.