You are here: Home » Zdravlje » Bolovi u bubrezima – simptomi i lečenje

Bolovi u bubrezima – simptomi i lečenje

Bubrezi su organi koji se nalaze odmah ispod dijafragme, u leđnom delu abdomena. Bilo kakva povreda ili poremećaj u funkcionisanju bubrega može da dovede do bola. Dakle, bol u bubrezima je jak bol u donjem delu leđa koji je prouzrokovan oboljenjima bubrega.

U nastavku ćete saznati nešto više o simptomima koji ukazuju na oboljenje bubrega, kao i o načinima lečenja ovog zdravstvenog problema.

Simptomi

Bol u bubrezima je praćen različitim simptomima i često je pomešan sa bolom u stomaku. Glavni simptom oboljenja bubrega je probadajući bol u leđima, a pored njega simptomi su i mučnina, povraćanje, poremećaji u mokrenju, groznica, gubitak apetita, otečene ruke i noge i bol u slabinama.

Bolovi u bubrezima - simptomi i lecenje

Najčešći uzrok bola u bubrezima je kamenje u bubrezima koje se manifestuje jakim bolovima u donjem delu leđa i stomaka. Tada dolazi do nagomilavanja urinske kiseline i kalcijuma u bešici i do njihovog pretvaranja u kamenje. Ovo kamenje sprečava protok mokraće i dovodi do otečenosti bubrega i do jakih bolova. Ti oštri iznenadni bolovi nazivaju se bubrežne kolike i praćeni su mučninom, povraćanjem, znojenjem i povišenom temperaturom. Ako imate kamenje u bubrezima, može doći i do mokraćnih poremećaja kao što su krv u urinu i čudna boja urina. Dokazano je da muškarci četiri puta češće pate od kamena u bubregu nego žene. Zanimljivo je da veće kamenje nekada ne mora izazivati nikakve tegobe, dok mali kamenčići izazivaju nesnosan bol.

Osim kamenja u bubrezima, u pitanju može biti i upala bubrega, odnosno bakterijska upala urinarnog trakta koja dovodi do bola i zapaljenja u bubrezima. Ova upala može biti hronična ili akutna i izaziva otoke bubrega i oštar bol u njima. Simptomi ove upale su i bolovi u leđima, stomaku i bokovima. Osim tih simptoma, mogu se javiti još i bolno mokrenje, noćno mokrenje, umor, povraćanje, gubitak apetita i težine itd.

Bol u bubrezima često može ukazivati i na otkazivanje bubrega. Ova bolest naziva se još i tiha bolest jer se simptomi veoma teško uočavaju, pa se nekada bol može javiti a nekada ne. Bolovi u bubrezima mogu ukazivati i na ciste na bubregu, rak bubrega i na tuberkulozu.

Potrebno je da se obratite lekaru ako uz bol u bubregu imate i bol u leđima ili slabinama, groznicu, ako osećate umor ili ako imate infekcije u mokraćnom traktu.

Lečenje

Da biste otkrili postojanje kamenja u bubrezima, potrebno je uraditi stomačno skeniranje, magnetnu rezonancu i ultrazvuk bubrega. Ovo oboljenje se može lečiti na razne načine, a u zavisnosti od veličine kamena, doktor će izabrati odgovarajuću terapiju. Pre svega, potrebno je eliminisati kamen iz bubrega. Kamenje male veličine, do 5 milimetara, može se eliminisati unošenjem dovoljne količine tečnosti. Da bi se eliminisalo kamenje urinske kiseline koriste se razni medikamenti. Diuretici pomažu da se iz organizma izbaci manje kamenje i da se ispere suvišna voda. Međutim, ako je kamenje veće veličine, potrebna je operacija. Jedna od popularnih tehnika je ureteroskopija, kada se dugačak instrument ubacuje u bešiku i kamen se povlači kroz uretru. Litotripsija je još jedna hirurška tehnika za uklanjanje kamenja iz bubrega. Naime, tu se koriste šok talasi da bi se kamenje razložilo unutar tela, a ostaci kamenja se ispiraju putem urina.

Ako je u pitanju upala bubrega, potrebno je najpre uraditi razne mokraćne testove kako bi se uočilo prisustvo bakterije. Najčešće se prepisuje terapija antibioticima koji mogu izlečiti upalu, ali u nekim ozbiljnijim slučajevima potrebna je i hirurška intervencija.

Ipak, najbolje je sprečiti pojavu ovih bolesti. Osnovna preventiva podrazumeva da se dnevno pije 6-8 čaša vode i da se jedu namirnice koje sadrže visok procenat vode u svom sastavu, kao što su lubenica, krastavci i grožđe. Veoma je važno da fiziološke potrebe izvršavate onda kada imate potrebu za tim, bez odlaganja. Neophodno je povremeno pražnjenje bešike da bi se izbegla infekcija. Pojavu bakterija može sprečiti i redovna higijena kao i korišćenje zaštite pri seksualnom odnosu. Takođe, važno je voditi računa da se suplementi kalcijuma unose u organizam u ograničenim količinama, jer višak kalcijuma može da uzrokuje nastanak kamenja u bubrezima.

Ono što je važno jeste da se bilo kakvi poremećaji u radu bubrega moraju otkriti u ranoj fazi i lečiti na vreme, jer u suprotnom može doći do raznih komplikacija. Dakle, prvi korak jeste umerena i zdrava ishrana i unošenje dovoljne količine vode u organizam.