You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Brazilski orah – kalorije, nutritivna vrednost i prednosti za zdravlje

Brazilski orah – kalorije, nutritivna vrednost i prednosti za zdravlje

Brazilski orah (lat. Bertholletia excelsa) spada u orašaste plodove. U botaničkom smislu, brazilski orah se smatra semenom, a ne orahom. Osim u Brazilu, brazilski orah raste i u Boliviji, Venecueli, Kolumbiji i Peruu. U Brazilu se ovaj orah naziva castanhas-do-Pará, a u Boliviji njegov naziv je almendras.

Brazilski orah je u obliku trougla koji je blago savijen, a nekoliko takvih oraha se nalazi u jednom većem orahu. Zapravo, u većem orahu može biti čak do 28 manjih oraha. Oni imaju svoju sopstvenu ljusku, a veliki orah ima tvrdu koru i nalik je na kokos.

Brazilski orah poseduje brojne zdravstvene prednosti i zastupljen je, kako u ishrani, tako i u kozmetici.

Brazilski orah - kalorije nutritivna vrednosti i prednosti za zdravlje

Šta sadrži brazilski orah i zašto je dobar za zdravlje?

U 100 grama brazilskog oraha ima čak oko 656 kalorija.

Brazilski orah sadrži velike količine vitamina (vitamin E i vitamini B kompleksa) i minerala (kalcijum, fosfor, kalijum, cink, magnezijum). Takođe, ovaj orah sadrži mnogo esencijalnih masnih kiselina, kao što su oleinska, linoleinska, alfa-linoleinska i palmitinska kiselina.

Brazilski orah sadrži velike količine selena, prirodnog antioksidansa koji sadrži antikancerogena svojstva i sprečava mnoge bolesti. Kao antioksidans, selen usporava starenje i jača imuni sistem. Osim toga, selen reguliše rad štitne žlezde i pogodan je za ishranu vegetarijanaca. Selen se nalazi samo u malom broju namirnica, pa se zato brazilski orah smatra dragocenom hranom. On sadrži veće količine selena nego, recimo, meso, jaja, pečurke ili žitarice. Dva brazilska oraha su dovoljna da zadovolje dnevne potrebe organizma za selenom.

Ovaj orah sadrži mnogo masnoće (čak do 70%). Međutim, zahvaljujući vitaminu E i selenu donekle se poništava štetno dejstvo masnoće u brazilskom orahu. 17% brazilskog oraha čine belančevine.

Osim što je dobar za kožu, brazilski orah poseduje i antivirusna i antikancerogena svojstva. Takođe, brazilski orah poboljšava kardiovaskularno zdravlje i jača imunitet. On sadrži i velike količine prirodnih vlakana, pa je dobar za zdravlje celog organizma

Iako poseduje brojne zdravstvene koristi, zbog nekih sastojaka koji i nisu tako dobri i zbog velikog procenta masnoće, preporučuje se da ne jedete više od dva do četiri oraha dnevno. Morate ograničiti unos brazilskog oraha jer se čak smatra da sadrži neke radioaktivne elemente. Preporučuje se da oni koji su alergični na neko koštunjavo voće, uzimaju samo po jedan brazilski orah u jutarnjim časovima. Ukoliko pokušavate da izgubite kilograme, ograničite unos ovog oraha, zbog velike količine masti koju sadrži..

Gde se može kupiti brazilski orah i koja mu je cena?

Brazilski orah može se naći gotovo u svim prodavnicama zdrave hrane i to uglavnom u oljuštenom obliku. Veoma je važno da se brazilski orah kupi u svežem obliku. On treba da bude bele boje, možda malo žućkast.

Međutim, ukoliko je tamniji to znači da su toksini iz ljuske ušli u plod i ne treba ga konzumirati. Poznato je da su orašasti plodovi sami po sebi skupi (100 g brazilskog oraha košta 150-200 dinara), ali uvek je bolje da se umesto nezdravih grickalica opredelite za neki od njih.

Osim u ishrani, brazilski orah se koristi i u kozmetici (za pravljenje sapuna, balzama za usne, ulja za sunčanje). Na taj način brazilski orah snabdeva kožu vitaminima i daje joj mladalački sjaj i gipkost.