You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od bokvice – prednosti i priprema

Čaj od bokvice – prednosti i priprema

Ako niste čuli mnogo o čaju od bokvice, vreme je da saznate! Kao biljni čaj, on ima prilično prijatan, zemljani ukus, kao i mnoge druge zdravstvene prednosti.

Čaj od bokvice se pravi od bokvice. To je višegodišnja biljka koja raste širom sveta, u Evropi, Aziji, Africi i Americi.
Bokvica ima tvrd rizom sa nekoliko dugačkih, tamnozelenih listova. Cvetovi biljke su braon boje, sa četiri prašnika i anterama purpurne boje, a plod je dvoćelijska kapsula koja sadrži seme.

Mnogi smatraju da je ova biljka korov. Međutim, listovi su jestivi i često se koriste u salatama ili se kuvaju kao zeleniš.

Sastojci čaja od bokvice

Bokvica, kao lekovita biljka, ima mnogo važnih aktivnih sastojaka. Oni uključuju beta karoten, kalcijum, linolnu kiselinu, sorbitol, tanin i vitamin C. Svi ovi sastojci se, takođe, nalaze i u čaju.

Prednosti čaja od bokvice

Čaj od bokvice se često koristi u lečenju raznih respiratornih problema, jer dovodi do blagog iskašljavanja. Ovo uključuje astmu, bronhitis, sinuzitis, upalu grla i kašalj. Čaj od bokvice može da se koristi i za smanjenje krvnog pritiska i za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Konzumiranje čaja od bokvice može da pomogne ako imate dijareju ili dizenteriju. Takođe se koristi za lečenje iritiranih hemoroida ili hemoroida koji krvare, kod problema bubrega i bešike, kod krvarenja izazvanog cistitisom i za lečenje infekcija urinarnog trakta.

Čaj od bokvice može se koristiti i površinski. Deluje kao antivenin i pomaže u zarastanju raznih rana, kožnih upala, ožiljaka, posekotina, osipa i oteklina. Takođe, može se primeniti i na oku, u slučaju da su vam oči iritirane.

prednosti caja od bokvice

Čaj od bokvice za želudac

S obzirom na to da bokvica u sebi ima jako puno sluzi, čaj od nje vrlo dobro deluje na želudac i umiruje ga.

Čaj od bokvice za decu i bebe

Ovaj čaj je jako dobar i efikasno se koristi za decu u želji za iskašljavanjem. U isto vreme bokvičin čaj smanjuje nadržaje koji se mogu stvoriti od suvog kašlja. Ipak, pošto su čajevi za malu decu vrlo škakljiva tema, raspitajte se i posavetujte pre upotrebe sa pedijatrom.

Priprema čaja od bokvice

Za šolju čaja od bokvice možete koristiti listove, korenje i/ili seme biljke. Samo dodajte jednu kašiku osušenih biljaka u šolju sveže prokuvane vode. Neka odstoji oko 10 minuta, a onda procedite. Možete piti ovaj čaj i topao i hladan.

Neželjeni efekti čaja od bokvice

Ako ste trudni, najbolje je da izbegavate čaj od bokvice. Može da utiče na matericu, što može dovesti do neželjenih pobačaja. Nije poznato koliko je bezbedno piti čaj od bokvice ako dojite, ali preporučuje se da ga izbegavate, za svaki slučaj, jer može uticati na bebu.

Nemojte da pijete čaj od bokvice ako ste alergični na bilo koju biljku iz porodice bokvica. Takođe, možete dobiti alergijsku reakciju od ovog čaja, ako ste alergični na dinje.

Konzumiranje previše čaja od bokvice može dovesti do neželjenih efekata. Generalno, preporučuje se da ne pijete više od 5-6 šolja čaja dnevno, bez obzira na vrstu čaja. Ako pijete previše čaja, možete dobiti neki od sledećih simptoma: dijareju, nizak krvni pritisak, glavobolju, gubitak apetita, povraćanje, nesanicu, vrtoglavicu i nepravilne otkucaje srca.

Čaj od bokvice pomaže da ostanete zdravi! Smatra se da je bezbedan za decu i za odrasle. Samo budite oprezni sa nekoliko neželjenih efekata i možete da uživate u čaju od bokvice!

Gde kupiti i cena

Uskoro ćete čaj od bokvice moći da naručite preko ovog sajta po vrlo povoljnoj ceni. Popunite kratku formu ispod ovog teksta i prijavite se na našu email listu a mi ćemo vas obavestiti čim se nadje u prodaji da možete dobiti popust.