You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od celera – lekovitost i recept

Čaj od celera – lekovitost i recept

Seme celera se koristi hiljadama godina za lečenje raznih bolesti. Mada u modernoj nauci većina tvrdnji stručnjaka za bilje o semenu celera i čaju od njega nije dokazana, mnogi pacijenti se kunu u ovaj tradicionalni lek.

Čaj od semena celera možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili ga možete napraviti sami. Preporučuje se da nabavite  celo seme celera u prodavnicama zdrave hrane ili alternativne medicine. Izbegavajte baštensko seme jer se ono najčešće tretira hemikalijama. Sipajte jednu kašičicu semena celera u šolju i prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji 10-20 minuta i procedite. Pijte ovaj čaj do tri puta dnevno.

Repelent protiv komaraca

Seme celera se dugo koristi kao repelent protiv komaraca. Može se naći u prodavnicama organskih proizvoda, u kojima se prodaju i prirodni sprejevi protiv insekata.

Diuretičko svojstvo i ublažavanje upala i otoka

Čaj od semena celera se često koristi kao diuretik jer povećava urinaciju, smanjuje otoke i ispire toksine. Zahvaljujući ovim svojstvima, čaj od semena celera ublažava simptome artritisa i gihta, mada je potrebno uraditi još istraživanja na ovu temu.

Kamen u bubregu i hronični problemi s bubrezima

Čaj od semena celera se često koristi za lečenje hroničnih problema s bubrezima, među kojima je i kamen u bubregu, jer povećava urinaciju. Zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i natrijuma, ovaj čaj uklanja otpadne materije iz bubrega i debelog creva i smanjuje nivo urinske kiseline u telu.

caj od celera

Snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi

Istraživanja su pokazala da su životinjama kojima je davan ekstrakt semena celera krvni pritisak i nivo holesterola bili niži. Kod ovih problema neki stručnjaci preporučuju konzumiranje čaja od semena celera na dnevnoj bazi.

Grčevi u mišićima

Ovaj čaj smanjuje grčeve u mišićima zbog, kako se veruje, visokog sadržaja kalcijuma koji opušta mišiće i smiruje nervni sistem.

Prevencija raka

Prema nekim istraživanjima, seme celera sprečava pojavu raka. Otkrivena je veza između konzumiranja hrane bogate luteinom (u koju spada celer) i manje verovatnoće obolevanja od raka debelog creva.

Napomena

Celer pored toga što ga možete konzumirati u obliku čaja, takodje ga možete piti i kao sok, a više o samom soku od celera čitajte u ovom tekstu.