You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Sok od celera – prednosti za zdravlje i recept

Sok od celera – prednosti za zdravlje i recept

Sok od celera je ukusan i osvežavajući napitak pomoću kog možete da uživate u blagodetima celera.

U nastavku saznajte više o blagodetima i neželjenim efektima soka od celera.

O celeru

Celer (lat.naziv Apium gravenolens) je biljka koja pripada porodici štitonoša (lat.Apiceae). Gaji se u mnogim zemljama širom sveta i svaka zemlja ima svoju dominantnu varijantu. Postoji i divlji celer koji se može naći na raznim mestima. Biljka može dostići visinu od 1 metra. Ima perasto razdeljene listove, nazubljene listiće klinastog oblika i široko ovalno seme.

Celer je bogat vitaminom B6, magnezijumom, kalcijumom i fosforom. Ostali važni nutrijenti u celeru su vitamini A, C i K, zatim kalijum, mangan i dijetalna vlakna. Takođe sadrži vrlo malo zasićenih masti i holesterola. Može se čuvati do sedam nedelja, na temperaturi između 0 i 2 stepena. U ovim uslovima celer zadržava hranljive materije.

Celer se dosta koristi u kuhinji kao dodatak supama, pireu i salatama. Takođe je važan sastojak mnogih voćnih sokova i sokova od povrća.

Sok od celera

Napravite sami sok od celera

Mnogi sveži voćni sokovi i sokovi od povrća uključuju celer kao najvažniji sastojak. Celer još povoljnije utiče na vaše zdravlje u kombinaciji sa drugim vrstama voća i povrća. Pre upotrebe detaljno operite celer kako biste uklonili svu prljavštinu. Nemojte uklanjati listove, već ih dodajte u sok jer imaju puno vitamina. Najbolje je da isečete stabljike na sitne komade da bi se lakše izmiksovali.

Za najčešći recept za sok od celera potrebno je: 3 struka celera, 3 šargarepe srednje veličine , jedna mala glavica brokolija i 1 mali koren đumbira. Od ovih sastojaka ćete dobiti 300ml soka.

Sok od celera možete pripremiti i na drugi način. Potrebno vam je: 4 struka celera, 4 šargarepe srednje veličine i pola glavice crvenog kupusa. Ovaj sok ima blago sladak ukus i podiže energiju. Od ovih sastojaka se dobija 400-500ml soka.

Postoji i recept za ukusan zeleni sok. Pomešajte 5 strukova celera, 1 glavicu brokolija srednje veličine, pola velikog krastavca i 1 mali koren đumbira. Ako želite da zasladite ovaj sok, dodajte jednu ili dve jabuke.

Takođe možete pomešati 5 strukova celera, 2 rotkvice (koristite stabljiku i listove), 1 glavicu zelene salate i jednu jabuku. Dobićete oko 700ml soka.

Blagodeti soka od celera

Sok od celera ima mnogo blagodeti za zdravlje jer ima sve prirodne sastojke.

Pre svega, sok od celera se bori protiv raka. Redovno konzumiranje ovog soka sprečava širenje malignih ćelija. Takođe sprečava oštećenja ćelija izazvana slobodnim radikalima. Posebno je delotvoran u prevenciji raka želuca i raka debelog creva.

Sok od celera poboljšava probavu i pražnjenje creva, zbog čega je ovaj sok prirodni laksativ, pa se bori protiv zatvora. Sok od celera je i odličan diuretik jer stimuliše proizvodnju urina. Takođe pomaže u mršavljenju jer smanjuje želju za slatkišima.

Sok od celera snižava nivo LDL holesterola i povećava proizvodnju žuči koja izbacuje holesterol. Takođe snižava krvni pritisak jer opušta mišiće oko arterija i širi krvne sudove, što sve poboljšava protok krvi. Ovaj sok smanjuje nivo stresa, koji često sužava krvne sudove.

Sok od celera ispire toksine i rastvara kamen u žuči. Ima antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući kojima je efikasan u lečenju reumatoidnog artritisa, astme, bronhitisa i gihta. Smanjuje rizik od dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze.

Kao poslednje, ali ne i najmanje važno, sok od celera deluje umirujuće, zbog čega smanjuje stres i anksioznost. Takođe se preporučuje osobama koje pate od nesanice.

Zdravstvene dobrobiti soka od celera zavise i od njegovih ostalih sastojaka. Zahvaljujući sastojcima koje dodate, ovaj sok može imati i više zdravstvenih prednosti od samog celera.

priprema i recept za sok od celera

Neželjeni efekti

Neželjeni efekti soka od celera potiču od celera, kao i od ostalih sastojaka ovog soka. Budite oprezni kod konzumiranja soka od celera.

Celer može izazvati alergijsku reakciju čak i kada se koristi za pripremu soka od povrća. Smatra se da su osobe alergične na određene biljke i začine (divlja šargarepa, breza, maslačak i crni pelin) takođe alergične na celer. Ako niste sigurni, obratite pažnju na pojavu simptoma alergije, kao što su osip, svrab, otežano disanje, bolovi u grudima ili oticanje usana i jezika. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, prestanite da pijete sok od celera i obratite se lekaru.

Trudnice i dojilje treba da izbegavaju celer u bilo kom obliku, uključujući i sok. Velike količine celera mogu izazvati grčeve materice i pobačaj. Pošto nije utvrđeno kako celer utiče na bebu, najbolje ga je izbegavati u periodu dojenja.

Pošto celer može usporiti nervni sistem, nemojte piti sok od celera dve nedelje pre zakazane operacije kako ne bi bilo komplikacija tokom i posle operacije.

Kada se konzumira u velikim količinama, sok od celera može izazvati bol u stomaku, loše varenje, nadutost i zatvor. Takođe su moguće upale kože i osetljivost na sunce.

Gde kupiti sok od celera i koja je cena?

Sok od celera je teško naći u prodaji samostalno, najčešće se može naći u kombinaciji sa šargarepom i cveklom. Mi uskoro otvaramo prodavnicu zdravih proizvoda pa ćemo nabaviti i ovaj sok, pa ukoliko želite specijalan popust, prijavite se na email listu koju možete videti ispod ovog teksta.