You are here: Home » Voćni čajevi » Čaj od dunje – lekovitost i priprema

Čaj od dunje – lekovitost i priprema

Iako se zbog oporog ukusa koji plod dunje ima, dunja ne ubraja u red većini omiljenog voća, ova biljka ipak poseduje osobine koje bi svakako trebale da zavređuju vašu pažnju.

Recimo, plod dunje sadrži izobilje izuzetno zdravih i kvalitetnih sastojaka koji jačaju i pospešuju ljudsko zdravlje, a listovi dunje, koriste se od davnina u narodnoj medicini za pripremu lekovitog čaja.

U nastavku ovog teksta, posvetićemo više pažnje čaju od dunje.

Za šta je dobro piti čaj od dunje?

Čaj od dunje, izuzetno je efikasan kao sredstvo za lečenje dijareje. U tom cilju, ovaj čaj se može davati čak i deci, jer ne postoje zabeležene kontraindikacije nakon njegove upotrebe.

Takođe, čaj od dunje je delotvoran i kao sredstvo protiv dehidracije organizma, jer sadrži visok procenat vitamina C.

Kako se čaj od dunje priprema?

Za pripremu čaja od dunje, potrebno vam je:

– Dva do tri osušena lista dunje,
– Dvesta pedeset mililitara ključale vode.

caj od dunje

Način pripreme:

Dva do tri osušena lista dunje, prelijte sa dvesta pedeset mililitara ključale vode, a zatim ostavite da to u poklopljenoj posudi odstoji oko 15 minuta. Nakon 15 minuta, čaj procedite, sačekajte da se prohladi do odgovarajuće temperature i pijte polako.

Ovaj čaj, može se piti i hladan.

U njega ne treba stavljati šećer ili neki drugi zaslađivač, a pozitivnim se može pokazati ukoliko ga kombinujete sa čajem od nane, čajem od lista duda, čajem od lista kupine ili šipkovim čajem.

Ukoliko čaj od dunje pripremate za dete, nemojte ga kombinovati sa drugim čajevima i čajnim mešavinama.

Dovoljno je popiti jednu šolju čaja dnevno, a po potrebi možete popiti i dve.

Za pripremu čaja od dunje, najbolje je koristiti suve listove koji nisu stariji od godinu dana. Listove čuvajte u papirnoj kesi ili u kartonskoj ambalaži. Nemojte ih čuvati u hermetički zatvorenim staklenim, limenim ili plastičnim posudama, jer može doći do pojave buđi na njihovoj površini.