You are here: Home » Voćni čajevi » Čaj od lista maline za zdravlje, u trudnoći, priprema i cena

Čaj od lista maline za zdravlje, u trudnoći, priprema i cena

Čaj od lista crvene maline poznat je po svojim izuzetnim koristima za trudnice. Međutim, može se koristiti i za nekoliko drugih stanja.

Pored čaja, od maline možete praviti i ukusan i zdrav sok. O soku od maline možete čitati u ovom tekstu.

Saznajte više informacija biljnom čaju od maline u ovom članku.

Pored svojih jestivih plodova, crvena biljka maline se vrednuje po svojim svetlim, zelenim listovima, koji se često koriste u tradicionalnoj medicini. Crvena malina je višegodišnja biljka iz roda Rubus i poreklom je iz Azije, Evrope, Severne i Južne Amerike.

Lišće ove biljke se obično kuva kao čaj, a onda ga trudnice piju kao tonik, ali piju ga i one žene koje žele da zatrudne. Međutim, blagodeti ovog čaja nisu ograničene samo na trudnice. Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina i minerala, listovi biljke crvene maline smatraju se idealnim biljnim lekom za brojne bolesti, kao što su grip, oboljenje desni, dijareja, povraćanje i menstrualni grčevi.

caj od lista maline

Blagodeti lista crvene maline za žene

 • Listovi biljke crvene maline smatraju se veoma korisnim za trudnice. Oni sadrže nekoliko osnovnih vitamina i minerala koji mogu da ojačaju zdravlje ženskog reproduktivnog sistema.
 • Kalcijum, fosfor i vitamini A, B, C i E su neke od hranljivih materija koje se mogu naći u listovima biljaka crvene maline. Ovo je razlog zašto se čaj od lista crvene maline smatra tonikom za trudnice, koji može da ojača njihovo opšte zdravlje i blagostanje.
 • Pored ovih hranljivih sastojaka, listovi sadrže i alkaloid poznat kao fragrin. Fragrin pomaže u toniranju mišića karličnog dela i materice, tako da oni mogu efikasnije da se kontrahuju tokom porođaja. Prema tome, veruje se da čaj od ovih listova može ceo proces porođaja da učini bržim, lakšim i manje bolnim.
 • Ovaj biljni čaj može, takođe, da pomogne u ublažavanju menstrualnih grčeva. To može biti korisno za regulisanje menstrualnog ciklusa i za sprečavanje obilnog krvarenja tokom menstruacije.
 • Lišće crvene maline sadrži prirodni oblik kalcijuma koji naše telo može lako da apsorbuje. Primećeno je da dovoljan unos kalcijuma može da pomogne da se žene oslobode simptoma PMS-a (predmenstrualnog sindroma), kao što su razdražljivost, promene raspoloženja i grčevi.
 • Čaj pripremljen od listova biljke crvene maline može pomoći da materica povrati svoj normalan oblik nakon porođaja i da se smanji postporođajno krvarenje. Trudnice mogu da olakšaju svoje jutarnje mučnine pijući ovaj čaj.
 • Veruje se da čaj od lista crvene maline može da bude efikasan u povećanju plodnosti kod muškaraca i žena. Prema tome, žene koje pokušavaju da zatrudne uzimaju ovaj čaj kao tonik.

Druge zdravstvene prednosti

Ublažava dijareju

Listovi biljke crvene maline su tradicionalni lek za dijareju. Listovi imaju opora svojstva, zahvaljujući kojima mogu da pomognu u kontrakciji crevnih tkiva i da pruže olakšanje kada su u pitanju dijareja i drugi poremećaji gastriointestinalnog trakta.

Smiruje upalu grla

Listovi takođe sadrže tanine koji poseduju opora svojstva. Tanini mogu da ublaže bolove u grlu i da smanje upalu. Možete spremiti šolju čaja kuvanjem listova biljke crvene maline i onda koristiti taj čaj za ispiranje grla, da biste se oslobodili upaljenog grla.

zdravstvene prednosti caja od maline

Jača imuni sistem

Ovi listovi bogati hranljivim materijama mogu da ojačaju imuni sistem. Oni takođe sadrže neka moćna jedinjenja antioksidanata koja mogu da zaštite ćelije u telu od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Poboljšava čvrstinu kože

Zahvaljujući svojim oporim svojstvima, listovi ove biljke mogu da zategnu kožu i da poboljšaju njenu čvrstinu. Takođe, mogu da pomognu u lečenju akni i da smanje iritaciju kože.

Pored ovoga, čaj od lista crvene maline koristi se kao tradicionalni lek u sledećim slučajevima:

 • Obična prehlada ili grip
 • Dijabetes
 • Disajni poremećaji
 • Zadržavanje tečnosti
 • Srčani problemi
 • Rubela

Mogući neželjeni efekti

Za sada nisu prijavljeni neki ozbiljni neželjeni efekti čaja od lista crvene maline. Zatvor i mučnina su najčešći neželjeni efekti koje ljudi mogu da iskuse posle uzimanja ovog biljnog čaja. Kod trudnica ovaj čaj može ponekad da poveća kontrakcije.

Kako napraviti čaj od lista crvene maline

Da biste napravili ovaj čaj, prvo stavite šolju vode da proključa. Onda dodajte 1 ili 2 kašičice listova crvene maline i pustite da odstoji oko 10 minuta. Tada ga možete piti kao i uobičajene čajeve.

Veruje se da biljni čaj pripremljen od listova crvene maline najbolje deluje ako počnete da ga uzimate nakon 32 nedelje trudnoće. Trudnice obično uzimaju ovaj biljni čaj jer veruju da on pomaže da se skrati druga faza porođaja. Međutim, većina dokaza koji podržavaju efikasnost čaja za ovu namenu su uglavnom anegdote. Štaviše, treba imati u vidu da biljni preparati ponekad mogu da dođu u interakciju sa određenim lekovima. Dakle, bolje je uzeti bilo kakav biljni preparat ili suplement samo pod nadzorom iskusnog lekara.

Gde kupiti ovaj čaj i koja je cena?

Čaj od lista maline ćete uskoro moći da nabavite preko našeg sajta a cena će biti jako povoljna. Da bi vas obavestili čim se čaj nadje u prodaji, prijavite se na našu email listu koju možete naći ispod teksta.