You are here: Home » Voćni čajevi » Čaj od borovnice – dejstvo i priprema

Čaj od borovnice – dejstvo i priprema

Verovatno ste čuli da nutricionisti i istraživači borovnicu nazivaju “super-hrana”. Razlog tome je to što je borovnica prepuna antioksidanata koji uništavaju štetne slobodne radikale.

Sveže borovnice su, takođe, dobar izvor mnogih vitamina i minerala, ali obično su skupe kada se kupuju, a ponekad ih je teško i nabaviti kada nije sezona.

Međutim, konzumiranje čaja od borovnice pruža neke zdravstvene blagodeti svežeg voća bez velikih troškova ili problema oko nabavke.

O čaju od borovnice

Čaj od borovnice se pravi od različitih delova žbuna borovnice, uključujući voće, listove i stabljiku. Većina komercijalnih brendova sadrži po malo od svakog dela biljke, pa zato čitajte šta piše na pakovanju da biste tačno odredili šta se nalazi u toj kesici čaja. Izbegavajte one vrste čajeva u kojima se koriste veštački ukusi.

Ako čaj sadrži neko voće, verovatno je sušeno, što je u redu, jer zamrznuto sušeno voće sadrži većinu hranljivih materija kao i sveže voće. Čaj od borovnice ponekad sadrži listove nekog drugog čaja, bilo da je u pitanju crni ili zeleni čaj i na taj način se napitku dodaje malo kofeina. Ako se ne dodaju listovi nijednog čaja, onda se čaj od borovnice tehnički naziva biljnim napitkom i ne sadrži kofein.

Jak antioksidant

Većina delova žbuna borovnice, naročito voće i listovi, bogati su jakim antioksidantima koji se nazivaju antocijanidi. Antocijanidi pomažu da se zaštite tkiva, kao što su krvni sudovi, od štete uzrokovane slobodnim radikalima, koji su krajnji produkti pojedinih biohemijskih reakcija.

Voće i listovi su, takođe, veoma dobri izvori vitamina C, koji je antioksidant i antimikrob. U cilju očuvanja antocijanida i vitamina C u čaju od borovnice, izbegavajte korišćenje vrele vode jer će ih visoka temperatura uništiti. Umesto toga, koristite malo hladniju vodu i pustite da napitak odstoji oko 20 minuta.

caj od borovnice

Jača imunitet

Vitam C jača i imuni sistem jer stimuliše proizvodnju i aktiviranje specijalizovanih belih krvnih zrnaca. Bela krvna zrnca su “vojnici” za vaš imuni sistem jer direktno napadaju strana tela, kao što su virusi.

Vitamin C ima, takođe, dobra antibakterijska i antiparazitska svojstva i pomaže da se smanji rizik od infekcije, što omogućava imunom sistemu da troši više energije na borbu protiv drugih bolesti. Ostali antioksidanti u listovima i voću štite jetru tako što uništavaju virus hepatitisa C, koji je povezan sa cirozom i rakom jetre.

Sprečava dehidrataciju

Konzumiranje čaja od borovnice, naročito ako je u potpunosti biljni i ako ne sadrži kofein, je ukusan način da zadovoljite vaše dnevne potrebe za vodom i da sprečite dehidrataciju. Mnogi zdravstveni stručnjaci preporučuju da se pije oko 2l vode dnevno, što je nekim ženama teško, naročito onim ženama koje su navikle da piju zaslađena pića i pića sa ukusom. Čaj od borovnice sa malo dodatog meda je toliko dobar da će vam sigurno biti lakše da dostignete preporučeni dnevni unos vode.

Priprema čaja od borovnice

Pokušajte da napravite vaš sopstveni čaj od borovnice kod kuće branjem svežih borovnica i njihovog lišća i stavljanjem u toplu, ali ne vrelu, vodu. Pustite da odstoje, a onda ih procedite pre konzumiranja.

Ceđenje soka od borovnice u šolju zelenog čaja je još jedna zdrava i ukusna opcija. Ako posadite mali žbun borovnice u vašem domu blizu prozora, možda nećete dobiti mnogo voća, ali to bi ipak mogao biti dobar izvor korisnog lišća.