You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od hibiskusa – upotreba i priprema

Čaj od hibiskusa – upotreba i priprema

Zdravstvene prednosti čaja od hibiskusa uključuju snižavanje krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi, kao i ublažavanje problema sa digestivnim traktom, imunološkim sistemom i upalama. Pomaže u lečenju bolesti jetre i smanjuje rizik od raka. Takođe ubrzava metabolizam i pospešuje postepen i zdrav gubitak kilograma. Čaj od hibiskusa je bogat vitaminom C, mineralima i raznim antioksidansima. Uz to, pomaže u rešavanju problema sa visokim krvnim pritiskom, kao i kod anksioznosti.

Čaj od hibiskusa se priprema kuvanjem delova istoimene biljke, poznate pod naučnim imenom hibiscus sabdariffa. U pripremi se naročito koristi cvet. Čaj od hibiskusa je veoma popularan napitak širom sveta i često se koristi u medicinske svrhe. Za cvetove hibiskusa postoje razni lokalni nazivi.

Čaj od hibiskusa je boje rubina i kiselog je ukusa. Stoga je takođe poznat kao kiseo čaj sa ukusom sličnim brusnici. Široko je zastupljen na tržištu ljubitelja čajeva i može se piti kao topao ili hladan napitak, u zavisnosti od ukusa. Ovaj čaj ima malo kalorija i ne sadrži kofein. U ovom članku govori se o raznim blagodetima čaja od hibiskusa, koje vam pomažu da budete zdravi i u formi.

Za šta je dobar čaj od hibiskusa?

Snižavanje krvnog pritiska: Prema jednom istraživanju, konzumiranje čaja od hibiskusa snižava krvni pritisak kod predhipertenzije i blage hibertenzije kod odraslih osoba. U istom istraživanju se navodi da trećina odraslih Amerikanaca pati od hipertenzije. U drugoj studiji se ističu antihipertenzivna i kardioprotektivna svojstva čaja od hibiskusa, koji stoga blagotvorno deluje na osobe koje pate od hipertenzije i imaju predispozicije za kardiovaskularne bolesti.

Zahvaljujući njegovim antiinflamatornim svojstvima, čaj od hibiskusa može sniziti krvni pritisak za gotovo 10 jedinica. Da bi došlo do ovog drastičnog poboljšanja, potrebno je da konzumirate tri šoljice dnevno u periodu od nekoliko nedelja. Ovaj čaj takođe ima diuretičko svojstvo, te stoga podstiče mokrenje i istovremeno snižava krvni pritisak.

za sta je dobar caj od hibiskusa

Snižava nivo holesterola u krvi: Čaj od hibiskusa takođe ima impresivna antioksidativna svojstva. Snižava nivo lošeg holesterola u krvi i štiti od bolesti srca i krvnih sudova. Njegova hipolipidemijska i hipoglikemijska svojstva pomažu osobama koje pate od poremećaja nivoa šećera u krvi kao što je dijabetes. Prema jednoj studiji, pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji su konzumirali čaj od hibiskusa, imali su niži nivo holesterola i triglicerida u krvi, što pomaže u kontroli ove nepredvidive bolesti.

Štiti jetru: Studije su takođe pokazale da antioksidativna svojstva čaja od hibiskusa pomažu u lečenju bolesti jetre. Antioksidansi štite od bolesti jer neutralizuju slobodne radikale prisutne u tkivima i ćelijama. Stoga, može se pouzdano tvrditi da čaj od hibiskusa može produžiti život jer održava opšte zdravlje organizma.

Antikancerogena svojstva: Čaj od hibiskusa sadrži protokatehuinsku kiselinu, koja ima antitumorska i antioksidativna svojstva. Prema jednoj studiji, hibiskus usporava rast kancerogenih ćelija budući da izaziva apoptozu, proces poznat kao programirana ćelijska smrt.

Antiinflamatorna i antibakterijska svojstva: Čaj od hibiskusa je bogat askorbinskom kiselinom, poznatijom kao vitamin C. To je esncijalni nutrijent koji unapređuje i stimuliše aktivnost imunološkog sistema. Čaj od hibiskusa je takođe poznat po svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima. Stoga vas štiti od prehlade i gripa. Koristi se i za ublažavanje neprijatnog osećaja izazvanog groznicom, budući da osvežava.

Menstrualni bolovi: Zdravstvene prednosti čaja od hibiskusa takođe podrazumevaju ublažavanje grčeva i menstrualnih bolova. Uz to, dovodi horrmone u ravnotežu, što ublažava ostale menstrualne tegobe kao što su promene raspoloženja, depresija i prejedanje.

Antidepresivna svojstva: Čaj od hibiskusa sadrži vitamine i minerale, među kojima i flavonoide, koji imaju antidepresivna svojstva. Konzumiranje čaja od hibiskusa smiruje nervni sistem i ublažava anksioznost i depresiju jer opušta telo i um.

Poboljšava varenje: Mnogi piju čaj od hibiskusa kako bi poboljšali varenje, jer ovaj čaj pospešuje mokrenje i pražnjenje creva. Pošto ima diuretička svojstva, takođe se koristi za lečenje zatvora, što pospešuje mršavljenje, poboljšava zdravlje gastrointestinalnog trakta i sprečava razvoj raka debelog creva.

Gasi žeđ: Čaj od hibiskusa se koristi kao izotonični napitak za gašenje žeđi. U ovu svrhu se obično konzumira kao ledeni čaj. Mnogi ga redovno konzumiraju jer vrlo brzo rashlađuje. Takođe ima diuretičko svojstvo, te stoga pomaže u izbacivanju suvišne tečnosti i toksina, pri čemu su najbolji rezultati zagarantovani.

Mršavljenje: Čaj od hibiskusa takođe blagotvorno deluje kod mršavljenja. Ukoliko konzumirate hranu bogatu ugljenim hidratima, unosite šećer i skrob, što povećava rizik od dobijanja na težini. Ali studije su pokazale da ekstrakt hibiskusa smanjuje apsorpciju skroba i glukoze i da pospešuje mršavljenje. Hibiskus sprečava proizvodnju amilaze, koja povećava apsorpciju ugljenih hidrata i skroba. Zbog toga je čaj od hibiskusa jedan od sastojaka mnogih preparata za mršavljenje.

hibiskus caj za mrsavljenje

Pogodan je za konzumiranje i preko zime i preko leta: Čaj od hibiskusa možete piti i kao topao čaj i kao ledeni čaj. Ako želite da se ugrejete preko zime, skuvajte ga i odmah popijte. Potrebno je svega nekoliko minuta za pripremu ovog čaja. Ukoliko ne želite da ga pijete toplog, na primer preko leta, možete ga ohladiti i piti kao ledeni čaj. Izdvojite 20 minuta za pripremu čaja, a zatim se rashladite ovim zdravim i osvežavajućim napitkom.

Sjajan ukus: Ukus čaja od hibiskusa je veoma sličan soku od brusnice. Definitivno je opor, pa mu možete dodati šećer ili med kako biste ga zasladili. Možete probati i začine kao što je cimet, karanfilić, muskatni oraščić ili đumbir, u zavisnosti od ukusa.

Kontraindikacije čaja od hibiskusa

Iako čaj od hibiskusa podiže energiju na zdrav način i pospešuje prirodno mršavljenje, treba da obratite pažnju na sledeće potencijalne neželjene efekte.

Krvni pritisak: Zdravstvene prednosti čaja od hibiskusa uključuju i snižavanje krvnog pritiska (antihipertenzivno svojstvo). Stoga se ne preporučuje osobama koje pate od niskog pritiska, stanja poznatog kao hipotenzija. Može izazvati nesvesticu, vrtoglavicu ili čak oštetiti srce i mozak kod osoba koje imaju nizak krvni pritisak.

Trudnoća i plodnost: Čaj od hibiskusa ne bi trebalo da piju trudnice, naročito jer izaziva veći protok krvi, što može pospešiti krvarenje iz materice. Osobe koje piju hormone ili kontraceptivne pilule treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu da piju ovaj čaj.

Halucinogeni efekti: Kod nekih osoba mogu nastupiti trovanje ili halucinacije posle konzumiranja čaja od hibiskusa. Zato bi trebalo da budete oprezni i da vidite kao vaše telo reaguje na ovaj čaj. Nemojte voziti niti raditi nešto rizično dok ne ustanovite kako čaj od hibiskusa deluje na vas.

kontraindikacije caja

Alergijske reakcije: Neke osobe mogu razviti alergijske reakcije kao što su svrab i crvenilo očiju ili alergijski rinitis prilikom konzmiranja ovog čaja.

Mnogi ne znaju da skoro 15-30% čaja od hibiskusa čine organske kiseline, među kojima su malinska, vinska i limunska kiselina. Ove kiseline se nalaze u grožđu i vinu. One jačaju imunološki sistem, čiste kožu, snižavaju krvni pritisak i holesterol, smiruju upale i ublažavaju probleme sa varenjem. Čaj od hibiskusa ima diuretičko svojstvo i stimuliše proizvodnju žuči. Zahvaljujući ovim osobinama, ovaj čaj smanjuje viskoznost krvi, snižava krvni pritisak i pospešuje varenje.

Priprema čaja od hibiskusa

Čaj od hibiskusa se lako priprema, kao i većina drugih čajeva. Jednu kesicu čaja prelijete sa 3-4 dl vrele vode i ostavite da stoji oko 10 do 15 minuta, a zatim konzumirate.