Vi se nalazite ovde: Početna » Biljni čajevi » Čaj od kantariona – dejstvo i priprema

Čaj od kantariona – dejstvo i priprema

Osećate li se potišteno?

Popijte šolju čaja od kantariona i skrenite misli.

Stres i anksioznost su uzroci mnogih bolesti u današnje vreme. Mentalni pritisak koji osećate može prouzrokovati oštećenja u drugim delovima vašeg tela, što će vašem umu dodatno otežati oporavak i tako potencijalno dovesti do mentalnog i fizičkog premora.

Ovaj biljni čaj je širom sveta poznat po svom antidepresivnom dejstvu.

Za šta je dobar čaj od kantariona?

Ova biljka je odličan izvor flavonoida, glikosida, fenolske kiseline, rutina, tanina, esencijalnih ulja… Ovi sastojci čine čaj pun blagodeti, pružajući umirujuće dejstvo, a sada ćemo videti koje su sve to tačno prednosti ovog čaja.

Biljni sedativ

– Depresija i anksioznost: ukoliko ga konzumirate na dnevnoj bazi u periodu od 4 do 6 nedelja, može vam pomoći u borbi sa anksioznošću, pa čak i sa blažim oblicima depresije. Podićiće vam moral i stabilizovati emocije, što znači da ima sposobnost kontrole stresa i besa i oslobađanja od osećaja potištenosti. Važno je napomenuti – ukoliko ste depresivni, dobra je ideja potražiti stručnu pomoć. Takođe nemojte potceniti uticaj koji zdrava ishrana i fizička aktivnost mogu imati na vaše mentalno zdravlje.

biljka kantarion

– Problemi sa spavanjem: Kada jednostavno ne možete zaspati, kada se prevrćete po krevetu i patite od nesanice, popijte šolju ovog čaja kako biste ublažili efekat stresa i hroničnog umora na vaš nervni sistem i problema koji vas noću drže budnim. Manjak sna može uticati na vašu sposobnost da se koncentrišete i donosite razumne odluke i zaključke.

– Bol: Ovaj čaj može ublažiti fizičku bol. Ako patite od bolova u nervima ili mišićima, popijte šolju ovog čaja.

Čaj za nju

Nagle promene raspoloženja, tenzija i depresija su tri najčešća simptoma menopauze, a direktno su uzrokovani narušenim balansom hormona koji se desi u ovoj fazi života. Čaj od kantariona vam može pomoći da taj balans vratite.

Ovaj čaj je takođe dobar ako imate bolove tokom menstruacije. Ima umirujuće dejstvo, ublažava bol i nelagodu izazvanu grčevima. Zdrav nivo hormona takođe pomaže kod PMS-a.

Snaga imunog sistema

Ispijanje kantarion čaja je odličan način građenja odbrane protiv bolesti – ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična dejstva. Vaš imuni sistem će time biti znatno unapređen.

Zagađenost i promene u okolini mogu izazvati dodatno opterećenje i pritisak na vaš organizam, pa je ispijanje ovog čaja jako korisno. Sadrži antioksidante koji DNK u ćelijama štite od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Nega kože i oporavak tkiva

Čajevi se često nanose površinski na kožu, a čaj od kantariona nije izuzetak od tog pravila. Zahvaljujući svom protivupalnom i analgetskom dejstvu može vam pomoći oko mnogih problema, od sitnica kao što su kožni osipi, pa do težih problema kakva je psorijaza.

Čišćenje rane ili posekotine je prvi korak ka njenom ozdravljenju. Nanošenje ovog čaja očistiće ivice opeklina, posekotina i drugih tipova rana. Ima antiseptičko dejstvo i umanjuje ožiljke, tako da značajno ublažava veći broj trauma koje kožu mogu zadesiti.

nega koze pomocu caja

Kantarion čaj može pomoći i u oporavku opečenog tkiva, a ujedno ima i umirujuće dejstvo, tako da usput ublažava i bol.

Deluje i potkožno, pa može olakšati tegobe izazvane upalama mišića, teniskog lakta i drugih bolova u nervima.

Problemi sa disanjem

Imate problema sa disanjem zbog prehlade? Stalno kašljete? Popijte onda šolju ovog čaja i osećaćete se mnogo bolje i komfornije.

Čaj od kantariona može se piti ujutro uz doručak, a zatim i uveče uz večeru. Ublažava bol u grlu i pročišćava pluća i disajne puteve.

Čaj od kantariona može pomoći i ako patite od težih bolesti pluća kao što su bronhitis i astma, a veruje se da pomaže čak i obolelima od tuberkuloze. Njegova antivirusna i antibakterijska dejstva su veoma bitna u procesu ozdravljenja od bolesti respiratornog sistema.

Ostale blagodeti

Svakodnevno konzumiranje ovog čaja može pomoći sa problemima pri mokrenju, kao što su nestalno mokrenje i mokrenje u snu kod dece. Njegovo povoljno dejstvo cilja na bubrege i bešiku, gde se uzroci problema mogu kriti.

Jedan od razloga zašto je čaj od kantariona tako dobar u uspostavljanju ravnoteže hormona kod žena je taj što ima zaceljujuće dejstvo na jetru. To znači da može pomoći obolelima od žutice i hepatitisa.

Još uvek su u toku istraživanja koja se bave dejstvom čaja kantariona na jetru oštećenu alkoholom, ali za sada stvari izgledaju obećavajuće.

Pošto je prirodan sedativ, ovaj čaj može smiriti grčeve u stomaku, ublažiti gorušicu, poboljšati varenje i umiriti čir na crevu ili želucu.

caj od kantariona za zdravlje

Dodatni saveti za borbu sa depresijom

Uz svakodnevnu šoljicu čaja od kantariona, evo još par saveta koji vam mogu pomoći u dizanju morala:

– Napravite listu malih zadataka koje je lako završiti u toku dana. U toku dana dok ih budete završavali osetićete se ispunjeno i uspešno. Samo gledajte u listu i pratite koliko stvari ste već uradili. Npr.: nahraniti psa, zaliti cveće, kupiti mleko, platiti račun za struju…

– Napravite pauzu! Jako je bitno svakog dana odvojiti par trenutaka za sebe, daleko od porodice i posla. Apsolutno je u redu imati malo vremena samo za sebe kada ćete moći srediti svoje misli.

– Zašto ne biste otišli na trčanje? Vežbanje je dobro i za telo i za duh i odlična je prilika da izdvojite malo vremena za sebe, što će svi brzo naučiti da poštuju.

Neželjena dejstva čaja od kantariona

Iako vam ovaj čaj može mnogo pomoći, posebno sa mentalnim problemima, morate biti upoznati i sa nekim mogućim neželjenim dejstvima koje može imati.

– Fotosenzitivnost: Ovo je posebno važno ako ga koristite površinski, na koži. Ovaj problem se jako retko javlja, ali ako osetite da vas od svetlosti bole oči ili da vam koža brže gori, najbolje je da prestanete sa konzumiranjem ovog čaja.

– Uticaj na lekove: Da li ste na antidepresivima? Ako jeste, pre konzumiranja čaja popričajte sa svojim lekarom. Možda će biti potrebne neke izmene u terapiji, pošto neke biljke pojačavaju dejstvo određenih lekova.

Nekada čaj od kantariona jednostavno nije dobar izbor za određenu osobu:

– Teška mentalna bolest: iako je ovaj čaj odličan za ljude koji pate od anksioznosti i blažih oblika depresije, neće vam pomoći ako patite od teških mentalnih bolesti kao što su šizofrenija, teška depresija, demencija…

– Uskoro idete na operaciju? Onda trebate prestati sa konzumiranjem čaja od kantariona najmanje dve nedelje pre termina operacije. Njegovo umirujuće dejstvo može uticati na anestetike i izazvati probleme sa srcem.

– Trudnoća i dojenje: Pošto nema dovoljno informacija na temu delovanja ovog čaja na nerođeno dete, najbolje je da svaka trudnica izbegava korišćenje ovog čaja radi potpune sigurnosti. Smatra se da izaziva vrtoglavicu i iritabilnost kod dece koja se još uvek doje, tako da je najbolje da sačekate da period dojenja prođe pre nego što počnete konzumirati ovaj čaj.

priprema kantarionovog caja

Priprema i ispijanje čaja od kantariona

Na samo ste par koraka od odmora i opuštanja. Sada je vreme da naučite da pravite čaj od kantariona.

Temperature vode: 100 stepeni (kipeća voda)
Količina: jedna šolja (250 ml)
Vreme pripreme: 5-10 minuta
Preporučena doza: 2 šolje dnevno (ujutro i uveče)
Zaslađivač: med

Ovaj čaj se pravi od listova i cveta kantariona. Jednostavno ga je napraviti i pravi je čaj za opuštanje. Počnimo.

– Napunite čajnik ili džezvu vodom i stavite na ringlu da proključa.
– Naspite dve kašike mrvljenih listića ili cveta kantariona za svaku šolju čaja (dve kašike na 250 ml) i sipajte vrelu vodu preko.
– Ostavite čaj da se pari 5 do 10 minuta, zatim procedite.
– U međuvremenu možete odabrati omiljenu šolju i postaviti sto. Fokusiranje na jednostavne zadatke i njihovo mirno izvršavanje takođe pomaže u otklanjanju stresa.
– Zasladite čaj medom ili šećerom. Tipičan ukus kantariona je osvežavajući i gorko-sladak, pa će vam možda zatrebati nešto slatko da uravnoteži gorčinu, to zavisi od vašeg ukusa. Probajte nezaslađen čaj, zatim dodajte med ili šećer po želji.

Ovaj biljni čaj je dobar u kombinaciji sa lavandom, kamilicom i limunom, koji takođe imaju umirujuće dejstvo na nerve i dižu moral.

Ukoliko ste potišteni ili nervozni, pijte ovaj čaj dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom uveče. Pomoći će vam da brže zaspite. Takođe može pomoći u otklanjanju mamurluka.

Sponzorisano:

Loading...