You are here: Home » Zdravlje » Čajevi za opuštanje

Čajevi za opuštanje

Relaksacija je reč koja se koristi kada želimo da opišemo potrebu da se opustimo od svih telesnih tenzija koje se akumuliraju tokom dana.

S obzirom da je relaksacija velika tema koja uključuje ne samo glavobolje, već i bolesti celog nervnog sistema, najbolje je piti čaj koji je specijalizovan da hrani centralni sistem, kao npr:

– Čaj od lavande
– Čaj od kamilice
– Čaj od kantariona
– Čaj od biljke kava-kava

Kako čajevi za opuštanje deluju?

Zahvaljujući visokom alkalnom nivou i velikoj količini prirodnih enzima, ovi čajevi za opuštanje imaju suprotan efekat od onih čajeva koji vam daju energiju. Za razliku od njih, čajevi za opuštanje smanjuju energiju i pokušavaju da održe srednji nivo adrenalina.

Neki od njih mogu, zapravo, da vam pomognu da bolje spavate. Takođe je dobro znati da se neki od ovih čajeva za opuštanje koriste od strane farmaceutskih kompanija, kao dodatak u kremama i tinkturama za posekotine i otvorene rane. Osim toga, naučnici su otkrili da ovi čajevi, kada se uzimaju pravilno, mogu, takođe, da se bore sa drugim bolestima vašeg digestivnog i nervnog sistema, kao što su dijareja, grčevi u stomaku, mučnina, migrene i jake glavobolje.

Poznato je da njihovo delovanje predviđa širok spektar zdravstvenih problema koji se mogu ublažiti na vreme, zahvaljujući aktivnim sastojcima koje sadrže ovi čajevi za opuštanje.

Efikasni čajevi za opuštanje

Ako ste u potrazi za veoma efikasnim čajem koji će opustiti vaše telo, možda ćete želeti da probate neki od sledećih čajeva:

Čaj od kamilice – izaziva stanje opuštenosti i blagostanja, ima prijatan ukus i miris i može se kupiti u gotovo svakoj prodavnici čajeva ili prodavnici mešovite robe. Ne samo to, već je i sto posto siguran, pa ako razmišljate da ostavite kafu i opustite vaše telo, uvedite čaj od kamilice u svakodnevnu naviku.

caj od kamilice za opustanje i relaksaciju

Čaj od nane – jedan od najpopularnijih čajeva za opuštanje, čaj od nane, takođe je velika pomoć u slučaju da patite od respiratornih problema ili bolesti digestivnog trakta, kao što su dijareja, grčevi u stomaku, prehlada ili grip.

Čaj od valerijane – povećava nivo endorfina i poboljšava sposobnost tela da se bori protiv bakterija i mikroba. Stari Rimljani su ga koristili kao sedativ i pomoć u spavanju. Međutim, kada se uzima terapija bazirana na ovom čaju, vodite računa da ne preterate sa brojem šolja koje se preporučuju dnevno, kako bi se izbegle komplikacije.

Čajevi koje treba izbegavati

Kada birate čajeve za opuštanje, najbolje je da izbegavate esencije i druge tipove lekova koji bi mogli da vam povećaju energiju, kao što su:

– Čaj od đumbira
– Ginko biloba čaj
Čaj od šipka

Neželjeni efekti čajeva za opuštanje

Ako niste sigurni oko ovih čajeva za opuštanje, pitajte stručnjaka da biste sakupili više informacija. Kada se uzimaju pravilno, ovi čajevi nemaju neželjene efekte. Međutim, ako uzimate jedan ili više njih već neko vreme i imate neke neuobičajene reakcije, pričajte sa doktorom što je pre moguće i ne pokušavajte to da izlečite kod kuće!

Velike doze mogu dovesti do brojnih komplikacija, kao što su mučnina, povraćanje, grčevi u stomaku ili osip na koži. Takođe, vodite računa da niste alergični ni na jedan od ovih čajeva za opuštanje pre nego što počnete sa terapijom baziranom na ovim čajevima!

Ali ako nema ničega što bi škodilo vašoj terapiji i voljni ste da probate lekovite tretmane, izaberite jedan od ovih čajeva i uživajte u njegovim zdravstvenim blagodetima!