You are here: Home » Biljni čajevi » Čaj od valerijane (odoljena) – upotreba i priprema

Čaj od valerijane (odoljena) – upotreba i priprema

Zašto piti čaj od valerijane (odoljena)? More vas teške misli i ne možete zaspati. Sutrašnji dan vam je važan i počinjete da osećate anksioznost.

Ne brinite, to se svima nama dešava.

Ovaj čaj je od davnina poznat kao biljni sedativ koji rešava probleme sa nesanicom, hroničnim umorom i druge.

Čaj od valerijane pravi se od esencijalnih ulja ekstraktovanih iz biljke odoljen. Latinski naziv ove biljke je valeriana officinalis, a kod nas u narodu je još poznata kao valerijana i makebohija. Ova višegodišnja biljka potiče iz Evrope i nekih delova Azije i ima bele do ružičaste cvetove. Koristi se još pri izradi parfema i u farmakologiji.

Za šta je dobar čaj od valerijane?

– Pomaže kod nesanice i nemirnog sna. Pomaže vam da se smirite i izbegnete mračne misli, pa samim tim dovodi do trajnijeg i kvalitetnijeg sna.
– Ima dejstvo prirodnog sedativa i smanjuje anksioznost i slične psihičke probleme.
– Pomaže u borbi sa histerijom i drugim nervnim poremećajima.
– Može pomoći u zaustavljanju grčeva u mišićima. Može se koristiti kao dodatak u terapiji za epilepsiju, ali nikako kao zamena za lekove.
– Ublažava migrenu.

caj od valerijane

– Kao analgetik, pomaže u ublažavanju mensturalnih bolova.
– Umiruje sistem za varenje i sprečava stomačne grčeve.
– Može pomoći u borbi protiv problema sa respiratornim sistemom kao što je astma.
– Pomaže u odvikavanju od pušenja. Konzumiranje čaja ove biljke daje duvanu loš ukus, a istovremeno ublažava anksioznost koja proističe iz nezadovoljene navike.
– Može pomoći u smanjivanju krvnog pritiska i sprečavanju napretka tumora.

Neželjena dejstva i neke druge činjenice

Jedna od glavnih prednosti ovog čaja je što ne stvara zavisnost. Neće vas učiniti pospanim u toku dana. Pomoći će vam da se opustite, pa ćete lakše zaspati ako ste preumorni a ne možete spontano zaspati.

Nažalost, ovaj čaj ima neprijatan miris i čudan ukus, pa je dobra ideja kombinovati ga sa drugim, mirišljavijim i ukusnijim vrstama čaja.

Ispijanje i priprema čaja od valerijane

Preporučljivo je piti 3 do 5 šolja ovog čaja dnevno. Poslednju šolju popijte tridesetak minuta pre kreveta. Odoljen nije toksičan, ali se ipak svima savetuje da ga koriste u malim količinama. Krenite da eksperimentišete sa manjim brojem šolja čaja po danu da biste videli kakvo dejstvo čaj ima na vas.

Evo malog saveta za opušteniji sutrašnji dan. Spremite sve što vam treba za sutradan pre nego što odete u krevet. Popijte šolju čaja od odoljena i lezite u krevet uz dobru knjigu ili magazin – ništa previše uzbudljivo što nećete moći da spustite pre nego što ga celog pročitate. Ne činite ništa što bi vas primoralo da ostanete budni. Prepustite se umirujućem dejstvu čaja.