You are here: Home » Zdravlje » Čaj za nesanicu

Čaj za nesanicu

Bez obzira na to da li patite od neprospavanih noći ili se osećate umorno tokom dana, možete pokušati da rešite ovaj problem konzumiranjem čaja. Pošto je prirodni napitak, pruža i druge zdravstvene koristi. U nastavku saznajte više o čajevima za poboljšanje sna.

Čaj može rešiti probleme sa spavanjem

Spavanje postaje problem kad ne možemo noću da spavamo ili kad se osećamo kao da nismo dovoljno spavali.
Problemi sa spavanjem se mogu javiti iz različitih razloga. Možemo ih imati zbog stresa, anksioznosti ili depresije. Takođe se mogu javiti kao posledica uzimanja nekih lekova ili pojedinih bolesti.

U bolesti koje mogu uzrokovati probleme sa spavanjem spadaju astma, razne alergije, Parkinsonova bolest, hipertireoza, višak želudačne kiseline, bolesti bubrega, rak ili hronični bol, pa čak i bolesti povezane sa poremećajima spavanja, kao što su apneja za vreme spavanja, narkolepsija ili sindrom nemirnih nogu. Zatim, pića koja sadrže kofein mogu izazvati poremećaje spavanja.

Ako se osećate umorno tokom dana i pored toga što ste dovoljno spavali, možda patite od stresa ili anksioznosti ili od nekih bolesti (celijačna bolest, anemija, nedovoljno aktivna štitna žlezda ili dijabetes).

Čaj za bolji san može pomoći kako kod problema sa spavanjem, tako i kod osećaja umora. Iako nije jak kao što su to lekovi, ovaj čaj je prirodan lek i važan element lečenja.

uticaj cajeva na bolji san

Vrste čajeva za bolji san

Postoji nekoliko vrsta čajeva koje vam mogu biti od pomoći kada se borite sa besanim noćima.

Čaj od valerijane se često preporučuje kod problema sa spavanjem. Ovaj čaj pospešuje oslobađanje endomorfina u vašem telu i zato ublažava probleme sa spavanjem. Čaj od kamilice je još jedan čaj koji može rešiti ove probleme;smanjuje nivo stresa i anksioznosti, pomaže vam da se opustite i lepo spavate. Lavanda je takođe poznata po svojim opuštajućim svojstvima, tako da vam šoljica ovog čaja pre odlaska na spavanje takođe može dosta pomoći.

Drugi biljni čajevi sa sličnim dejstvom uključuju čaj od bosiljka, čaj od macine trave, čaj od komorača, čaj od medenog grma, čaj od kave, čaj od matičnjaka, čaj od srčanice, čaj od hristovog venca, čaj od nane, čaj od hrastove sjajnice, čaj od kineske magnolije i čaj od šiška.

Kontraindikacije čajeva za bolji san

Iako ovi čajevi pomažu kod problema sa spavanjem, konzumiranje svakog čaja može izazvati i neke neželjene efekte. Zbog toga se prepuručuje da se posavetujete sa lekarom pre nego što odlučite da pijete čaj na dnevnoj bazi, kao deo lečenja.

Pazite da ne dobijete alergijske reakcije na glavne sastojke čajeva. Takođe izbegavajte konzumiranje čajeva za bolji san (i većinu čajeva) tokom perioda trudnoće i dojenja.

Čaj od kamilice ne treba da piju ljudi koji pate od poremećaja krvarenja. Čaj od valerijane ne treba piti u velikim količinama jer može izazvati glavobolju i stomačne probleme.

Čaj za oslobađanje od umora

Čajeve koji vam mogu pomoći da se oslobodite umora ne treba da pijete ako imate problema sa spavanjem. Šoljica ovog čaja ujutru je u redu, ali ne treba da ga pijete noću pred spavanje.

Čaj koji sadrži kofein pomaže u borbi protiv osećaja umora. Ovi čajevi uključuju one koji se prave od istoimene biljke (čaj): crni čaj, zeleni čaj i oolong čaj. Šoljica jednog od ovih čajeva ujutru povećava budnost i tera umor.

Međutim, saznajte da li možete da pijete čajeve koji sadrže kofein. Ako vam kofein ne prija, mogu se javiti sledeći neprijatni neželjeni efekti: glavobolja, nervoza, problemi sa spavanjem, povraćanje, dijareja, razdražljivost, nepravilan rad srca, drhtavica, vrtoglavica ili zvonjava u ušima.

Bez obzira na to da li imate problema sa spavanjem ili osećate umor u toku dana, odaberite vrstu čaja koja vam može pomoći. Ovaj topli napitak se smatra prirodnim lekom koji vam može pružiti i druge zdravstvene koristi. Uživajte u šoljici čaja za bolji san!