You are here: Home » Blog » Čajevi za uznemiren stomak, bolju probavu i zatvor

Čajevi za uznemiren stomak, bolju probavu i zatvor

Uznemirenost stomaka, često je praćena probavnim smetnjama i prisustvom zatvora. Niz pomenutih zdravstvenih komplikacija, ne samo što može biti praćen nizom propratnih simptoma, već može i nepovoljno uticati na celokupno zdravlje organizma.

To se dešava iz razloga što neredovno pražnjenje creva, uzrokuje zadržavanje toksina u organizmu, a poznato je da toksini veoma lako iz crevne flore mogu prodreti u čitav organizam.

Na svu sreću, postoje čajevi uz pomoć kojih se možete boriti protiv uznemirenosti stomaka, protiv probavnih smetnji i protiv zatvora.

cajevi za stomak

Odlučili smo da vam približimo konkretne informacije o tome o kojim čajevima tačno je reč:

Čaj od nane:

Čaj od nane deluje jako pozitivno na probavnu funkciju, otklanja uznemirenost stomaka i sprečava zatvor. Kako bi najbolje ispoljio delovanje, najbolje je da se pije dok je topao i bez šećera.

Priprema se na uobičajen način. Dakle, sa dvesta pedeset mililitara ključale vode, prelije se jedna kafena kašičica ili jedna filter kesica čaja od nane, to se ostavi da odstoji od pet do deset minuta, a zatim se procedi i pije.

Dnevno treba popiti bar tri šoljice čaja od nane ukoliko osećate uznemirenost stomaka ili bilo koju od smetnji kao što su problemi sa probavom ili zatvor.

Čaj od kima:

Čaj od kima, izuzetno je efikasan za otklanjanje svih od najsitnijih do najkrupnijih problema sa probavom i zatvorom. Ovaj čaj, umiruje grčeve, osećaj napetosti i uznemirenosti u stomaku i doprinosi učestalosti pražnjenja creva.

Priprema čaja od kima, obavlja se tako što se jedna kafena kašičica kima, prelije sa dvesta pedeset mililitara vode. To se ostavi da odstoji oko deset do petnaest minuta, a zatim se procedi i pije. Ono što treba znati, jeste da dnevno ne treba piti više od jedne šoljice čaja od kima, jer kada se unese u većim količinama u organizam, kim može izazvati alergijske reakcije u organizmu. Upravo zbog ove osobine, čaj od kima ne bi trebalo da konzumiraju deca.

Čaj od zove:

Ukoliko osećate uznemirenost stomaka još jedan čaj koji možete da upotrebite u cilju rešavanja takvog problema je čaj od zove.

Ovaj čaj, pripremite tako što ćete dve supene kašike čaja od zove, preliti sa litar ključale vode. Zatim, poklopite čaj i sačekajte da odstoji oko deset do petnaest minuta. Nakon tog vremena, čaj procedite i popijte ga u toku dana.

Čaj od crnog sleza:

Čaj od crnog sleza, možete koristiti za kompletno rešavanje problema sa uznemirenošću stomaka, poremećenom probavom i zatvorom. Sa litar ključale vode, prelijte dve supene kašike rendanog ili seckanog sušenog korena crnog sleza. Poklopite čaj i sačekajte da odstoji oko deset petnaest minuta, a zatim ga procedite, sačekajte da se ohladi i popijte ga u toku dana.

Čaj od sene ili kasije:

Čaj od sene, deluje na organizam tako što reguliše probavu i učestalost pražnjenja creva. Ipak, ono što treba znati, jeste da ovaj čaj ne smeju piti trudnice, kao ni osobe koje imaju probleme sa bolestima i upalama materice ili bešike.

Ovaj čaj, priprema se tako što se jedna kafena kašika čaja, prelije sa dvesta pedeset mililitara vode i popije se nakon što se prohladi.

Čaj od sušene kore mladog stabla krušine:

Kora mladog stabla krušine, sadrži niz biljnih materija koje imaju laksativno delovanje. Uz to, iste materije deluju i na smirivanje simptoma kao što su bolni grčevi u stomaku, nadutost i otežano varenje. Zbog navedenih osobina ovog čaja, ono što vam želimo preporučiti jeste da se potrudite da tokom čitave godine imate koru mladog stabla krušine u kući.

Do kore ove vrste drveta, možete doći i sami i to tako što ćete u prolećnom periodu, pre nego što drvo olista, sa stabla oguliti koru i to u obliku trake širine oko jedan do jedan ipo centimetar i dužine oko trideset centimetara. Kada ste to uradili, sveže oguljenu koru odmah stavite u rernu i sušite je na sto stepeni sat vremena. Osušenu koru usitnite i čuvajte je u papirnoj kesi tokom cele godine. Za to vreme, koristite je po potrebi za pripremu čaja.

Čaj od ove kore, pripremajte tako što ćete jednu supenu kašiku kore, preliti sa pola litra ključale vode. To zatim poklopite i ostavite da odstoji od deset do petnaest minuta, a zatim procedite, podelite u tri ravnomerne količine i popijte u toku dana.

Ono što želimo naglasiti, jeste da u procesu pripreme čajeva koje ćete koristiti u cilju rešavanja problema sa uznemirenošću stomaka, problema sa poremećajima probave i problema sa zatvorom, nikada ne koristite šećer.

U slučaju blago izraženih simptoma pomenutih problema, ponekad će biti dovoljno da popijete samo jednu do dve šolje čaja, ali u slučaju kada su simptomi intezivnije i trajnije izraženi, nemojte odustati nakon prve ili druge šoljice čaja i čajeve ako je potrebno pijte i po nekoliko dana.

U toku istog dana, možete piti više različitih pojedinačno pripremljenih vrsta čajeva, a takođe, možete kombinovati u toku same pripreme jednog čaja mešavinu više vrsta čajeva.