You are here: Home » Zdravlje » Čukljevi na nogama – Uzroci, simptomi i lečenje

Čukljevi na nogama – Uzroci, simptomi i lečenje

Čukljevi na nogama su veoma neprijatna pojava koja pogađa veliki deo populacije, a u nešto većoj meri žene. Osim što ne izgledaju lepo i predstavljaju estetsku smetnju, čukljevi mogu da budu i ozbiljan zdravstveni problem.

Oni su prava noćna mora za osobu koja od njih pati i koja se suočava sa stalnom dilemom oko izbora adekvatne obuće, a da ne govorimo o bolovima koje može da trpi u većoj ili manjoj meri. Čukljevi narušavaju izgled stopala, bole i ometaju svakodnevno funkcionisanje, ozbiljno utičući na kvalitet života.

Šta su čukljevi i kako izgledaju?

Čukljevi predstavljaju koštane izrasline koje se formiraju na donjem zglobu nožnog palca. Oni se mogu smatrati još jednom od bolesti savremenog sveta, a ne ograničavaju se ni na jedan poseban uzrast. Čukljevi nastaju iz različitih razloga, a jedan od najčešćih je nošenje neadekvatne obuće. Upravo zbog modernih uskih cipela sa visokim potpeticama, čukljevi vrlo često pogađaju žensku populaciju, mada se iz drugih razloga javljaju i kod muškaraca.

cukljevi na nogama – Uzroci, simptomi i lečenje

Laički posmatrano, mi gotovo sve deformitete zgloba na palcu nazivamo čukljevima. U engleskoj terminologiji se izdvajaju dva različita tipa deformiteta. Prvi je takozvani bunion, koji predstavlja koštano i hrskavičasto uvećanje koje se javlja na medijalnoj strani glave prve metatarzalne kosti, a često je praćeno oticanjem mekih tkiva i može biti akutno i hronično. Drugi je Hallux valgus i to je deformitet na koji mi najčešće mislimo kada kažemo čukalj.

Hallux valgus se odnosi na defortmitet palca, stručno opisan kao lateralna devijacija palca, što znači da je palac skrenut u stranu, a čija je posledica stvaranje buniona. Zbog toga je otečen i bolan, a u kasnijoj fazi može da se iskomplikuje sa drugim deformitetima prednjeg dela stopala. Zbog toga je problem čukljeva veoma složen, kada je reč o određivanju tretmana i lečenja.

Zašto nastaju čukljevi?

Čukljevi nastaju iz brojnih i različitih razloga. Guranje palca ka unutrašnjoj strani može biti izazvano raznim faktorima i predstavljati kompleksan problem koji zahteva poseban tretman. Što duže se uzrokuje skretanje palca, to on postaje sve bolniji i stvara se koštana izbočina, udružena sa drugim problemima stopala. Koji su uzroci nastanka čukljeva?

Neadekvatna obuća – Nošenje neadekvatne obuće je na prvom mestu kada se traže krivci za formiranje čukljeva. Prema naučnim studijama, čukljevi se po pravilu javljaju čak do sedamnaest puta češće kod osoba koje nose obuću, nego kod ljudi koji hodaju bosi. Istraživanja pokazuju da naša, zapadnjačka obuća, često može da donese više štete nego koristi stopalima. Ovu tvrdnju opravdava podatak da u japanskoj populaciji, sve do sredine sedamdesetih godina prošlog veka, do kada se tamo nosila neka vrsta klompi, uopšte nije bilo slučajeva Hallux valgus-a. Danas je ta učestalost ista kao i svuda u svetu.

Neadekvatna obuća i čukljevi posebno su povezani kod osoba ženskog pola. Naime, nošenje obuće sa uskim prednjim delom i visokim štiklama dokazano izaziva pojavu čukljeva kod žena i to čak do petnaest puta češće nego kod muškaraca.

Nasledni faktor – I nasleđe može da ima značajnog uticaja na pojavu čukljeva. Istraživanja pokazuju da procenat od čak 75 odsto osoba koje pate od čukljeva, već imaju istorijat ovog oboljenja u svojoj porodici. Ovo je takođe povezano i sa naslednim sindromom preterane labavosti zglobova, pri čemu je povećana pokretljivost zglobova koji su povezani sa čukljevima.

Ravna stopala – Ravni tabani su zaslužni za mnoge fizikalne deformitete i tegobe, a jedan od njih su i neugodni čukljevi. Ravna stopala uzrokuju okretanje prednjeg dela stopala, koje tako utiče na opterećenje medijalne strane i zgloba palca. Tako dolazi do postepenog slabljenja unutrašnjih struktura zglobova i bočnog krivljenja, odnosno lateralne devijacije palca. Neke osobe imaju urođeni deformitet kosti stopala, pri čemu metatarzalna kost gleda ka unutra, što takođe povećava pritisak obuće na medijalnu stranu palca i može da utiče na pojavu obog deformiteta. Poseban problem je spušteni prednji svod stopala, koji je povezan sa slabljenjem intermetatarzalnih ligamenata i potiskivanjem kostiju ka unutra. Ovaj deformitet je uzrok pojave čukljeva kod velikog broja pacijenata.

Egipatsko stopalo – Na pojavu čukljeva može da utiče i sama građa, odnosno urođeni tip stopala. Razlikuju se tri tipa stopala, prvenstveno prema dužini palca, egipatsko, grčko i četvrtasto stopalo. Kod egipatskog stopala je palac duži od ostalih prstiju. Zbog toga je povećan pritisak obuće na njega, što izaziva potiskivanje u stranu. Kod grčkog stopala nema tog rizika, jer je palac kraći od ostalih prstiju, dok je kod četvrtastog u istoj ravni.

Sistemske bolesti – Različita sistemska oboljenja mogu da se povežu sa nastankom čukljeva. Vrlo često može da se primeti kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa, pri čemu je ova pojava udružena i sa deformitetima drugih prstiju stopala. U ovom slučaju je vrlo važno utvrditi da je Hallux valgus izazvan reumatoidnim artritisom, zbog principa lečenja, koji se razlikuje od drugih slučajeva. Još jedno oboljenje koje može da se poveže sa nastankom čukljeva je giht.

Povrede – Na nastanak čukljeva mogu da utiču traume stopala, pre svega u slučaju loše sraslog preloma metatarzalne kosti. Takođe može da se javi i kao posledica traumatske ili hirurške amputacije drugog prsta, zbog mišićnog disbalansa koji može izazvati lateralnu devijaciju palca.

Lečenje čukljeva

Tretman i lečenje čukljeva može da se podeli na dve grupe, a to su neoperativni postupci i operativno lečenje. Tretmani zavise od uzročnika nastanka, od stepena tegoba koje čukljevi izazivaju, kao i od lične motivisanosti pacijenta za operativnim postupkom, ukoliko se on smatra mogućnošću.

Neoperativni postupci za tretiranje čukljeva

Postoje brojni saveti ipreporuke šta je moguće učiniti u slučaju da patimo od čukljeva. Oni podrazumevaju uvoenje izvesnih promena u životnim navikama i posvećivanje više pažnje našim stopalima i specifičnim tretmanima koje zahtevaju.

Hodanje bez obuće – Smatra se da neadekvatna obuća, uska i neodgovarajuća, posebno visoke štikle kod ženske obuće, predstavlja jedan od glavnih uzroka za nastanak čukljeva. Bez obzira da li osoba ima i naslednu sklonost ka ovoj pojavi, ukoliko čukljevi nisu previše bolni ili veliki, hodanje bez obuće može da pomogne u lečenju ili da spreči moguću pojavu čukljeva. Ne preporučuje se kod većih i izuzetno bolnih deformiteta. Osobama koje imaju blaže tegobe se savetuje hodanje u debljim čarapama, po kući, tokom obavljanja uobičajenih aktivnosti.

Provera obuće – Ako se pojave čukljevi, bitno je utvrditi da li ih obuća koju nosimo pogoršava ili izaziva. Čak i ako nam deluje da je vrlo udobna, ne znači da je adekvatna za naša stopala. Važno je da obuća ne steže stopalo, posebno njegov prednji deo, da ga dobro drži i da ima dobar pad. Obuća ne bi trebalo da dodiruje vrh palca kada je nosimo, a posebno se naglašava izbegavanje obuće sa visokim potpeticama i špicastim vrhom. Osobe koje imaju ravne tabane bi trebalo obavezno da nose odgovarajuće uloške za stopala, o čemu će najbolje odlučiti stručnjak.

Pravilan položaj prstiju stopala – Vrlo je važno da prsti usvoje pravilan položaj, u čemu umnogome pomaže fiksiranje nožnih prstiju. Nedelju do dve dana fiksacije može da vrati stopalo u normalan položaj, a preporučuje se da se radi u konsultaciji sa lekarom. U iste svrhe mogu da pomognu posebni umeci za obuću, namenjeni čukljevima i držanju palca u pravilnom položaju. Mogu da se nabave u većini apoteka ili lanaca drogerija.

Vežbe za stopala – Vežbanje može da uspori, pa čak i da zaustavi napredovanje čukljeva. Savetuje se da se praktikuje istezanje nožnog palca, tako što se on rukom povlači tako da bude u normalnom položaju u odnosu na ostale prste, kao i istezanje ostalih prstiju na gore. Preporučuje se razgibavanje palčeva, tako što se palčevi pritisnu o pod ili zid, tako da budu savijeni na dole. U tom položaju se zadržavaju nekoliko sekundi, pa opuštaju. Dobra vežba je i hvatanje predmeta sa poda uz pomoć palčeva, recimo peškira ili tkanine. Sve vežbe se ponavljaju po nekoliko puta.

Ublažavanje bolova – U slučaju intenzivnog bola u čukljevima može da pomogne opuštajuća kupka sa toplom vodom, u koju se stopala potapaju oko dvadesetak minuta. Za izrazito jake bolove može da pomogne metod hlađenja. Pakovanje leda, plastična kesa sa ledom, umotana peškirom, koristi se kao ledena obloga i drži na bolnom mestu do dvadesetak minuta, po nekoliko puta na dan. Takođe se mogu primenjivati nesteroidni antiinflamatorni lekovi, najčešće u obliku gela ili kreme.

Operativno lečenje čukljeva

Operacija je poslednja opcija na koju se pacijenti odlučuju kada se radi o problemima sa čukljevima. Ovaj metod je čest i zapravo se smatra jedinim načinom koji u potpunosti rešava ovaj neugodni problem. Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti odlučuju na hirurško lečenje je izuzetno jak i konstantan bol, kao i čisto esteska neprijatnost.

Konačni rezultati operacije zavise od stepena deformiteta stopala. Stručnjaci imaju posebne algoritme za izračunavanje prave operativne metode koja će se sprovesti u određenom slučaju, sa krajnim ciljem vraćanja prstiju stopala i celog stopala u normalan i zdrav položaj.

Postoperativni oporavak podrazumeva period od četiri do šest nedelja zabrane oslonca na tretirano stopalo ili rasterećeni oslonac. Ne postoji garancija da će operacija u potpunosti osloboditi pacijenta od bolova, kao ni da će palac biti u potpunosti ispravljen. Nakon sprovedene operacije se savetuje usvajanje odgovarajućih izmena u načinu života, onih koje deluju preventivno na pojavu čukljeva, kao što su metode za tretmane bez operacije. Preporučuje se redovno vežbanje i nošenje odgovarajuće obuće u skladu sa svim dodatnim zahtevima koje traži fizičko stanje pojedinca.