You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Čuvarkuća i med – lekovita svojstva i recept

Čuvarkuća i med – lekovita svojstva i recept

Čuvarkuća (stolist, pazikuća, čuvarka, grluša) je zeljasta višegodišnja biljka visine 20-30 cm. Ova biljka potiče iz Evrope i raste na kamenitom, siromašnom i suvom zemljištu, a može se gajiti i u saksijama. Čuvarkuća se lako prilagođava različitim tipovima staništa i može da preživi i u najtežim uslovima.

Naziv je dobila po starim narodnim verovanjima, jer se smatralo da štiti kuću od požara, oluja, udara gromova, uroka i zlih duhova. Verovalo se i da čuva blagostanje i zdravlje cele porodice, a i danas je poznato da čuvarkuća pomaže u lečenju brojnih zdravstvenih problema. Koristi se u vidu čaja, soka, obloga, masti, tinkture itd. Ipak, najbolje rezultate čuvarkuća daje u kombinaciji sa medom. Čuvarkuća i med predstavljaju univerzalan lek za mnoge bolesti.

cuvarkuca i med - lekovita svojstva i recept

Lekovita svojstva čuvarkuće i meda

Detoksikuju organizam. Prirodni lek od čuvarkuće i meda je idealan za detoksikaciju celog organizma, odnosno za uklanjanje svih štetnih materija koje mogu biti uzroci mnogih bolesti.

Leče ciste i miome. Čuvarkuća i med u kombinaciji predstavljaju i odličan lek za ciste i miome, ali i za druge ženske probleme, kao što je upala jajnika. Lečenje ciste ili mioma može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci, a lek je potrebno uzimati ujutru i uveče.

Regulišu varenje. Čuvarkuća i med su veoma efikasni za lečenje raznih parazita i bakterija u crevima, regulišu varenje i ubrzavaju metabolizam. Ako redovno uzimate ovu mešavinu, više nećete imati problema sa zatvorom, gasovima i nadimanjem. Čuvarkuća i med se naročito preporučuju posle velikih gozbi i slavlja, kada uglavnom preteramo sa jelom i pićem.

Jačaju imunitet. Ovaj prirodni lek se često koristi i za jačanje odbrambenog mehanizma, jer štiti organizam od raznih upala i virusa.

Regulišu rad štitne žlezde. Smatra se da ovaj lek pomaže da se održi hormonalna ravnoteža u organizmu i da se omogući pravilan rad štitne žlezde.

Mnogi su probali ovaj narodni lek i zato preporučujemo i vama da se uverite u njegovu delotvornost. Lek od čuvarkuće i meda možete napraviti veoma brzo i jednostavno, a u nastavku vam dajemo recept kako da to najlakše uradite.

Recept za prirodni lek od čuvarkuće i meda

Postoje dva načina da napravite ovaj čudotvorni lek. Prema prvom receptu potrebno je da pomešate 500 g svežih listova čuvarkuće i 750 g prirodnog pčelinjeg meda. U drugom receptu mera je jedan prema jedan, odnosno na 500 g listova čuvarkuće ide 500 g meda.

Što se samog postupka pravljenja ove mešavine tiče, najpre izmiksajte listove čuvarkuće u blenderu ili ih sameljite u mašini za mlevenje mesa, a zatim dodajte med. Ovu mešavinu naspite u teglu. Poklopite teglu, umotajte je folijom i stavite je u frižider da odstoji nedelju dana i povremeno mešajte drvenom kašičicom.

Ovaj prirodni lek od čuvarkuće i meda konzumirajte svako jutro po jednu kašičicu, pola sata pre jela. Pola sata nakon uzimanja nemojte ništa da pijete. Za lečenje nekih zdravstvenih problema kao što su miomi ili ciste preporučuje se uzimanje ovog leka 2-3 puta dnevno (ujutru i uveče, a po želji možete uzimati i jednu kašičicu između obroka).