You are here: Home » Tinkture i melemi » Didermal mast – upotreba, dejstvo i iskustva

Didermal mast – upotreba, dejstvo i iskustva

Didermal mast je lek koji istovremeno spada u kortikosteroide i antibiotike. Ova mast se koristi za lečenje raznih kožnih oboljenja i promena na koži.

Naime, Didermal mast sadrži antibiotik gentamicin i kortikosteroid betametazon i služi za lokalnu primenu na koži, u cilju sprečavanja ili lečenja bakterijskih infekcija.

U nastavku teksta ćete saznati nešto više o Didermal masti, o načinu njene upotrebe, o dejstvu ove masti, kao i o iskustvima onih koji su je koristili.

Didermal mast - upotreba, dejstvo i iskustva

Upotreba

Didermal mast se upotrebljava kod različitih kožnih problema. To mogu biti ekcemi kod odraslih i kod dece koja su starija od dve godine, kao i kožno oboljenje prurigo nodularis, koje izaziva jak svrab i dovodi do stvaranja čvorića na koži. Osim toga, ova mast deluje u slučaju prekomernog mašćenja kože (takozvani seboreični dermatitis), alergijskih reakcija, uboda insekata ali i kod prisustva lišajeva na koži. Još neke od upotreba ove masti su prilikom zapaljenja uha ili kod analnog genitalnog ojeda.

Što se tiče načina upotrebe ove masti, ona se nanosi na kožu u tankom sloju i lagano se utrljava, a potrebno je mazati je 2-3 puta dnevno. Preporučuje se da odrasli primenjuju ovu terapiju 7 dana, dok je za decu dovoljno 5 dana redovne upotrebe Didermal masti.

Dugotrajna upotreba preparata koji sadrže kortikosteroide može dovesti do raznih neželjenih efekata, kao što su istanjivanje kože, proširenja površinskih krvnih sudova ili strije.

Dejstvo

Didermal mast efikasno leči bakterijske infekcije, alergijske probleme i upale na koži. Ova mast deluje brzo, a njeni efekti su snažni i dugotrajni. Zahvaljujući betametazonu koji sadrži, ova mast eliminiše simptome zapaljenja na koži veoma brzo nakon nanošenja. Pošto sadrži antibiotička svojstva, Didermal mast se koristi za borbu protiv bakterija koje izazivaju kožne infekcije. Gentamicin je antibiotik koji se uspešno bori protiv većine bakterija koje izazivaju infekcije. Ovaj antibiotik prodire u ćeliju bakterije i sprečava stvaranje proteina neophodnih za razmnožavanje bakterija. Na taj način gentamicin uništava sve postojeće bakterije.

Iskustva

Korisnici koji su probali Didermal mast u većini slučajeva su zadovoljni rezultatima i za kratko vreme su se rešili svih kožnih problema koji su ih mučili. Što se neželjenih efekata tiče, u retkim slučajevima mogu se javiti blago peckanje i svrab, crvenilo, osip, akne ili pojačana maljavost. Pri pojavi bilo kog od ovih simptoma treba se obratiti lekaru. Takođe, važno je znati da ovu mast ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju hronično zapaljenje kože na licu sa izraženim crvenilom i bubuljicama, osobe koje imaju neke virusne infekcije na koži poput herpesa, kao ni osobe koje imaju upalu spoljašnjeg ušnog kanala i kojima je oštećena bubna opna. Takođe, važno je da osobe koje imaju određene nepravilnosti u radu bubrega smanje doziranje ove masti, pa će biti dovoljno da je mažu jednom u toku dana. U slučaju da ste naneli veću količinu masti nego što je prepisano ili ako ste slučajno progutali deo masti, najbolje je da se odmah obratite vašem lekaru. Ukoliko ste zaboravili da namažete mast, ni u kom slučaju nemojte pri narednom nanošenju stavljati duplu dozu masti! Didermal mast je zabranjena za bebe i za decu koja su mlađa od dve godine.

Iskustva su pokazala da Didermal mast ne treba upotrebljavati u trudnoći ni za vreme dojenja, jer neke supstance mogu delovati toksično na plod. Takođe, pre upotrebe ovog leka treba obavestiti lekara ukoliko već koristite neke druge lekove, ukoliko imate neku hroničnu bolest ili ako ste imali neke alergijske reakcije. Važno upozorenje jeste da se Didermal mast ne sme mazati na deo lica u blizini očiju, jer ne sme dospeti u oko. Ukoliko ipak dođe do toga što pre se javite lekaru, kako ne bi došlo do komplikacija.