You are here: Home » Tinkture i melemi » Omnitus sirup protiv kašlja

Omnitus sirup protiv kašlja

Omnitus sirup je lek protiv kašlja. Ne izaziva zavisnost i primenjuje se u lečenju suvog kašlja koji nadražuje grlo. Osim toga, opušta grčeve bronhijalnih mišića i tako olakšava disanje. Ne primenjuje se kod produktivnog kašlja.

Omnitus sirup ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje su alergične na aktivnu supstancu ovog leka ili na bilo koju drugu pomoćnu suptstancu. Sirup sadrži i tečni sorbitol kao jednu od pomoćnih supstanci, pa bo osobe koje imaju intoleranciju na bilo koju vrstu šećera onavezno trebalo da konsultuju lekara pre upotrebe oog sirupa.

Omnitus sirup za kašalj

Ovaj lek nema dokazanog štetnog dejstva na plod, što su pokazale studije na životinjama. No, kako nema kontrolisanih kliničkih ispitivanjima na trudnicama, ipak se preporučuje izbegavanje u toku prva tri meseca trudnoće, a nadalje se može primenjivati isključivo po preporuci lekara, ako se smatra da njegovo pozitivno dejstvo premašuje potencijalni rizik za plod. Što tiče dojenja, nije poznato da li se lek izlučuje u mleko, te se ne preporučuje u ovom slučaju.

Što se tiče konzumacije Omnitusa sa hranom ili pićima, oni ne utiču na dejstvo leka, ako se radi o bezalkoholnim napicima. Ne treba mešati lek sa alkoholnim pićima. Kliničke studije u kojima su ispitivane reakcije ovog leka sa drugim medikamentima nema. U teoriji može postojati interakcija sa lekovima koji deluju na centralni nervni sistem, kao i sa alkoholom. U slučaju da pacijent koristi druge lekove ili ih je do skoro uzimao, važno je da o tome obavesti svog lekara. Na to se odnose i lekovi koji se mogu nabaviti i bez lekarskog recepta.

Kada se primenjuje Omnitus sirup?

Sirup se upotrebljava za lečenje suvog i neproduktivnog kašlja, izazvanog različitim uzrocima. U slučaju da je kašalj produktivan, ovaj lek nije dobar izbor, zato što sprečavanje refleksa kašlja koje on izaziva može da dovede do zastoja sekreta i sluzi u bronhijama, što uvećava mogućnosti za nastanak infekcije disajnih puteva i nastanak grča mišića bronhija.

Takođe ne treba da se upotrebljava u kombinaciji sa lekovima koji olakšavaju iskašljavanje i razgrađuju gusti sekret.

U slučaju da nedelju dana nakon terapije Omnitusom ne dolazi do poboljšanja ili ako se kašalj pogoršava, obavezno je konsultovati lekara i razmotriti nastavak terapije.

Kako se dozira Omnitus sirup?

Uz lek Omnitus je priložena mala kašika za doziranje od 5 ml, uz pomoć koje mogu da se pripreme specifične doze leka, za određeni uzrast.

Omnitus sirup se ne preporučuje za decu mlađu od 3 godine. Deca od 3 do 6 godina uzimaju tri puta po dve kašike od 10 ml, deca uzrasta od 6 do 12 godina tri puta po tri kašike od 15 ml, a deca preko 12 godina četiri puta po tri kašike od 15 ml.

Odrasle osobe uzimaju tri puta po tri velike kašike od 30 ml.

Maksimalno trajanje terapije ovim lekom je nedelju dana, a ukoliko se simptomi pogoršavaju ili kašalj i dalje traje i nakon tog roka, neophodno je konsultovati lekara.

Moguća neželjena dejstva

Omnitus može imati pojedine neželjene nuspojave, kao i drugi lekovi. Povremena neželjena dejstva su vrtoglavica, pospanost, mučnina i dijareja. Ovi simptomi obično spontano nestaju smanjenjem doze ili prestankom terapije. Retka neželjena dejstva su osip i koprivnjača.