You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Domaće kiselo mleko – nutritivna vrednost, lekovita svojstva i recept

Domaće kiselo mleko – nutritivna vrednost, lekovita svojstva i recept

Kiselo mleko se danas smatra jednom od najzdravijih namirnica.

Hladno i kremasto, kiselo mleko se može jesti samo, ali i uz doručak, ručak ili večeru i može se kombinovati sa raznim namirnicama.

Nutritivna vrednost kiselog mleka

Kiselo mleko sadrži sve potrebne hranljive sastojke i zato spada u grupu takozvanih kompletnih namirnica. Ono sadrži vitamine B2, B12 i D vitamin, minerale poput kalijuma i kalcijuma, zatim proteine, ugljene hidrate, masnoće i sve druge nutrijente koji su neophodni za zdravo funkcionisanje organizma.

Domace kiselo mleko - nutritivna vrednosti, lekovita svojstva i recept

 

Kalorijska vrednost kiselog mleka je  dosta mala, pa na 100 g ono ima samo 62 kalorije. Veliki procenat kiselog mleka čine proteini koji duže ostaju u stomaku i pružaju osećaj sitosti, a poznato je da telo sagoreva veći broj kalorija kada vari proteine nego kada vari ugljene hidrate. Zato se kiselo mleko često koristi kao dijetetska hrana i predstavlja odličnu zdravu zamenu za sladolede i pudinge.

Lekovita svojstva kiselog mleka

Kiselo mleko se koristi za prevenciju i lečenje raznih bolesti. Dokazano je da kiselo mleko ima antibiotičko dejstvo i da jača odbrambeni sistem organizma. Redovnim konzumiranjem kiselog mleka sprečićete pojavu anemije, bolesti kostiju, bolesti jetre i bubrega, kao i sve vrste gljivičnih infekcija.

Takođe, zbog hranljivih sastojaka koje sadrži i zbog svog osvežavajućeg efekta, kiselo mleko se koristi za lečenje raznih crevnih poremećaja i za regulisanje probave. Ono ubrzava metabolizam i izbacuje toksine iz tela. Zahvaljujući niskoj dijetetskoj vrednosti, kiselo mleko sprečava oštećenje kardiovaskularnog sistema i bolesti srca i krvnih sudova. Kiselo mleko može da pomogne i u lečenju raznih kožnih bolesti, osteoporoze, paradentoze i opšte iscrpljenosti organizma, a ima sposobnost i da ublaži simptome PMS-a i da pomogne kod problema sa nesanicom.

Osim što možete kupiti gotovo kiselo mleko, možete ga takođe i napraviti veoma lako i jednostavno. Tada ćete biti sigurni da ne sadrži nikakve aditive ni veštačke arome.

Recept za pravljenje kiselog mleka

Sastojci:

-1 litar mleka

-1 kašika jogurta ili kisele pavlake

Način pripreme:

Najpre skuvajte mleko, ali pazite da vam ne zagori, i sipajte ga u veću staklenu ili u keramičku posudu. Najbolje je da koristite domaće mleko ili mleko sa što većim procentom mlečne masti. Potom ostavite mleko na sobnoj temperaturi oko pola sata, kako bi se malo prohladilo. Mleko i dalje treba da ostane vruće, kao mleko koje biste mogli da pijete, ali ne sme biti vrelo (najbolje je da proverite prstom). U drugu manju posudu stavite 1 kašiku jogurta (najbolje je da bude gust jogurt ili kisela pavlaka) i dodajte 1 dl mleka koje ste skuvali, a zatim promešajte. Za to vreme, na mleku u većoj posudi uhvatiće se kajmak. Njega blago pomerite kašikom i naspite sadržaj iz manje posude (takozvanu ,,maju“) i promešajte ispod kajmaka. Pokrijte posudu plastičnom folijom i čačkalicom izbušite rupice, a zatim uvijte u kuhinjske krpe ili peškire, da bi se što duže zadržala toplota, i pustite da odstoji preko noći (najbolje je 6-7h). Ujutru skinite foliju i na kiselo mleko stavite gazu ili ubrus i pritiskajte blago, kako bi se nakupio višak tečnosti. Dobijeno kiselo mleko možete sipati u manje posude. Zatim pokrijte providnom folijom i stavite u frižider dok se skroz ne ohladi. Kiselo mleko u frižideru može stajati oko 7 dana.

Kiselo mleko se najčešće jede kao dodatak doručku, ali postoji i mnogo načina na koje može da se kuva i peče i da se kombinuje sa raznim kulinarskim začinima i namirnicama. Kiselo mleko je odličan prilog uz sarmu od zelja, a često se koristi i za pravljenje raznih šejkova ili čorbi od povrća. Bez obzira na koji način konzumirate kiselo mleko, budite sigurni da ste napravili pravi izbor.