You are here: Home » Recepti » Domaće kupinovo vino – recepti

Domaće kupinovo vino – recepti

U letnjem periodu ljubitelji kupine sigurno uživaju jer tada ova biljka zri i rađa ukusne plodove tamnoljubičaste boje, od kojih se, između ostalog, pravi i lekovito kupinovo vino. Kupinovo vino je veoma cenjeno i traženo jer je od davnina poznato kao narodni lek, koji su naši preci koristili za lečenje malokrvnosti.

Osim toga, dobro je za decu, a preporučuje se i u ishrani trudnica i žena u klimaksu. Kao takvo koristi se i dan-danas. U nastavku teksta ćete saznati nešto više o kupinovom vinu, njegovoj lekovitosti, a imaćete priliku i da pročitate najbolje recepte za pravljenje ovog neverovatno zdravog napitka.

Zašto su kupine dobre za zdravlje?

Kupine ne samo da su veoma ukusne, već su i lekovite jer obiluju antioksidantima. Pored toga, poznate su i po svojim antikancerogenim svojstvima i sprečavaju oboljenja srca i krvnih sudova, zbog čega se kupine svrstavaju među najbolje prirodne lekove protiv ovih oboljenja.

Plod kupine predstavlja veoma bogat izvor kalijuma, gvožđa i magnezijuma, a sadrži i vitamine C i E. Ove materije, isto kao i antioksidansi kojima su kupine bogate, veoma su delotvorne kada je reč o prevenciji mnogih bolesti.

Domaće kupinovo vino - recepti

Kupine predstavljaju pravu blagodet po ljudsko zdravlje iz sledećih razloga:

1. Ne sadrže puno kalorija, a istovremeno su bogate vitaminima, folnom kiselinom i manganom.

2. Sadrže polifenole koji pomažu organizmu da se izbori sa slobodnim radikalima, pa samim tim sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

3. Imaju visok sadržaj pektina koji snižava nivo holesterola u krvi.

4. Smanjuju rizik od dijabetesa, sprečavaju oboljenja probavnog trakta i pospešuju mršavljenje.

5. Budući da su bogate fitoestrogenima, pomažu u prevenciji malignih bolesti dojke i grlića materice.

6. Takođe sadrže elagitanin, antioksidans koji se retko nalazi u ostalim namirnicama, te su stoga kupine odličan saveznik u borbi protiv raka.

7. U kupinama se nalazi i antocijan, koji ima snažno antioksidativno svojstvo i time blagotvorno deluje na ljudski organizam, a takođe sprečava pojavu malignih bolesti.

8. Imaju odlično antibakterijsko i protivupalno dejstvo zahvaljujući svom nutritivnom sastavu.

9. Leče hronične bolesti, kao što je to slučaj i sa kupinovim vinom, jer sadrže visok nivo elegičnih kiselina. Ovim kiselinama obiluje i džem od kupina, što znači da se njihovo lekovito svojstvo ne umanjuje termičkom obradom.

10. Kupine sadrže lutein, koji je izuzetno koristan za ljudsko oko jer smanjuje rizik od očnih oboljenja kao što je očna mrena, a značajan je jer apsorbuje štetne UV zrake, zbog čega je filter sunčevih zraka.

Kako se upotrebljava kupinovo vino kao lek?

Domaće kupinovo vino je veoma popularan, koristan i efikasan napitak, koji se od davnina koristi kao prirodan lek za lečenje mnogih bolesti, a takođe se primenjuje i kao preventiva.

Dokazano je da je kupinovo vino izuzetan lek protiv povišenog nivoa holesterola u krvi, jer se njime, ukoliko se konzumira u umerenim količinama, unose materije neophodne za pružanje zaštite srcu i krvnim sudovima protiv hroničnih bolesti. Samim tim se pospešuje povećanje nivoa lipoproteina u krvi, odnosno takozvanog “dobrog” holesterola koji smanjuje nezdrav holesterol.

Kupinovo vino se naročito preporučuje starijim osobama, kao i onima koji imaju urođen visok rizik za obolevanje od srčanih bolesti, jer upravo na njih kupinovo vino može izrazito blagotvorno delovati.

Pored svega ovoga, kupinovo vino se najviše preporučuje osobama koje pate od anemije, odnosno manjka gvožđa u krvi. Ove osobe treba da piju 1 dl ovog vina pre ručka, čime će u organizam uneti veće količine gvožđa, vitamina B i C i folne kiseline, pri čemu će doći do poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja.

Veoma je zanimljiv podatak da se kupinovo vino posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. U Francuskoj ga piju čak i deca razblaženog sa vodom, a poznat je podatak da stanovnici ove zemlje imaju najnižu stopu smrtnosti od srčanih i moždanih oboljenja u Evropi.

Budući da tokom trudnoće često dolazi do problema sa krvnom slikom i sa nivoom hemoglobina u krvi usled rasta ploda, preporučuje se da trudnice koje imaju ove probleme piju kupinovo vino.

Osim toga, u jednoj naučnoj studiji je utvrđeno da kupinovo vino obiluje supstancama koje pogoduju našem zdravlju, među kojima je i resveratol, prirodni fenol koji je izuzetno efikasan i jak antioksidans jer smanjuje nivo holesterola u krvi, reguliše zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od srčanog udara.

Naučnici su takođe ustanovili da resveratol snižava nivo šećera u krvi, zbog čega je kupinovo vino naročito blagotvorno za osobe koje boluju od dijabetesa.

Kupinovo vino je odličan saveznik u lečenju teških i ozbiljnih bolesti. Naime, utvrđeno je da je kupinovo vino veoma efikasan prirodni lek protiv raka debelog creva, a detaljna ispitivanja su još uvek u toku. Osobe koje piju ovaj napitak smanjuju rizik od dobijanja ovog opasnog malignog oboljenja za neverovatnih 45%.

Budući da povećava lučenje estrogena i sadrži visok nivo mangana, kupinovo vino efikasno sprečava nastanak osteoporoze, jača kosti, sprečava lomove i pomaže u zalečenju nakon fraktura, zbog čega se savetuje osobama preko 50 godina starosti.

Osim toga, dokazano je da osobe koje konzumiraju kupinovo vino imaju manji rizik da obole od raznih neuroloških poremećaja, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, a znatno se smanjuje i rizik od moždanog udara. Kupinovo vino takođe poboljšava pamćenje, unapređuje kognitivne funkcije, smanjuje rasejanost i održava koncentraciju.

Kupinovo vino takođe smanjuje mogućnost razvoja katarakte, zbog čega ga preporučuju i oftalmolozi.

Recepti za pravljenje kupinovog vina

Priprema kupinovog vina je jednostavna i praktična i može ga napraviti svako u svom domu. Potrebno je da nabavite sveže kupine, najbolje direktno od proizvođača ili da ih potražite kod prodavaca na pijaci. Ukoliko ne možete da pronađete sveže kupine, možete da kupite i zamrznute kojih ima tokom cele godine.

Količina vina zavisi od količine kupina koju ste kupili. Za pripremu kupinovog vina vam je takođe potreban šećer, koji treba da iznosi 20% od količine kupina. Preporučuje se da za početak nabavite 10 kilograma kupina i 2 kilograma šećera. Ukoliko su kupine koje ste nabavili dosta slatke, možete da smanjite količinu šećera.

U nastavku teksta slede dva recepta za pravljenje kupinovog vina.

Recept br.1

Sveže kupine sipajte u bure ili veću posudu koju ste prethodno očistili i dobro ih izgnječite da puste svoj sok sve dok se ne napravi kašasta masa. Zatim dodajte šećer i pomešajte da se potpuno sjedini. Nakon toga, kupinovo vino sipajte u očišćene staklene flaše, a čepove nemojte da zatvorite do kraja, kako vino usled vrenja ne bi pokipelo. Ove flaše ostavite na suncu 60 dana, nakon čega ga možete konzumirati. Posle toga boce potpuno zatvorite čepovima ili plutom i čuvajte ih na hladnom mestu.

Recept br.2

Kod ovog načina pripreme nije potrebno da gnječite kupine, već da ih očišćene i sveže poređate u bure tako da stavite red ovog voća, pa zatim da ga pospete šećerom i tako nastavite sve dok ne potrošite svih 10 kilograma kupina i 2 kilograma šećera.

Zatim otvor bureta prekrijte gazom ili krpom i ostavite da odstoji dve do tri nedelje na mestu na kom je temperatura vazduha umerena. Nakon toga primetićete da su neke krupnije kupine isplivale na površinu i njih je potrebno da uklonite. Sok koji se nalazi u buretu procedite kroz gazu, sipajte ga u čiste tegle i ostavite da odstoji još nedelju dana. Tokom ovog perioda, primetićete da se sok u tegli taloži i da se ka površini stvara vino. Nakon isteka perioda od nedelju dana, pažljivo procedite vino kroz dvostruku gazu, kako se ne bi izmešalo sa pomenutim talogom i sipajte u očišćene staklene flaše, čije vrhove na kraju treba da zavežete gazom i odložite ih na hladno mesto.

Nakon tri nedelje možete konzumirati kupinovo vino, kada boce treba da zatvorite čepovima. Talog koji je preostao u teglama možete da pomešate sa svežim kupinama i stavite na toplo mesto, čime ćete dobiti domaće kupinovo sirće koje je odličan dodatak jelima, a takođe je izuzetno zdravo i korisno za srce i cirkulaciju.

Jednom napravljeno, kupinovo vino ima neograničen rok trajanja. Savetuje se da se služi hladno na temperaturi od 16 stepeni, jer tada dolaze do izražaja njegov ukus, kao i sva njegova blagotvorna svojstva.

Doziranje kupinovog vina

Preporučuje se povremeno konzumiranje jedne čaše kupinovog vina. Treba da znate da preterivanje može da ima loše pa čak i suprotne efekte. Prekomerna upotreba svakog alkoholnog pića, pa i ovog, može pogoršati celokupno zdravstveno stanje, a posebno može izazvati pojavu bolesti srca, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i oštećenja jetre.

Osobe koje teško podnose konzumiranje alkohola mogu da piju kupinovo vino razblaženo sa vodom u srazmeri 1:1 ili da ga zamene svežim kupinama, džemom, marmeladom ili čajem od kupinovog lista.

Dnevna doza koja se preporučuje svim osobama je 1 dl pola sata pre jela, a ukoliko vam više odgovara, možete ga piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre spavanja. Već nakon mesec dana konzumiranja primećuju se znaci poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja, a osobama koje pate od anemije savetuje se da piju kupinovo vino najmanje dva meseca kako bi popravili krvnu sliku.

Osobe koje pate od hroničnih bolesti trebalo bi da primenjuju tretman barem tri meseca, nakon čega obavezno treba da provere svoju krvnu sliku.

Kupinovo vino je nešto skuplje od ostalih vina koja se prave od grožđa i može se naći u skoro svim marketima.

Ukoliko ste u mogućnosti, uvek nastojte da nabavite domaće kupinovo vino, koje je moguće naći kod uzgajivača kupina, u vinarijama, na pijacama i u prodavnicama zdrave hrane. Takođe možete isprobati jedan od dva ponuđena recepta i sigurno ćete biti zadovoljni pstignutim rezultatima.