You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Domaći sok od nara – za zdravlje, recept

Domaći sok od nara – za zdravlje, recept

Ono što se kao jako interesantna činjenica vezuje za nar ili za kako se latinski naziva “punica granatum”, jeste to da je ovo zapravo jedna od najstarijih vrsta voća koje su postale poznate čovečanstvu.

Bobice koje su sadržane u zrelom plodu nara, predstavljaju pravu riznicu sastojaka blagotvornih za ljudsko zdravlje. Upravo zato, ne iznenađuje ni to što se osim za konzumiranje u sirovom stanju, nar koristi i za pripremu brojnih proizvoda namenjenih ljudskoj ishrani.

Jedan od takvih proizvoda je sok od nara.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od nara?

Da bi ste napravili sok od nara, potrebna vam je srazmerna količina očišćenih bobica nara i šećera.

Pritom, kada kažemo očišćenih bobica nara, mislimo na bobice na kojima nema ni najmanje tragova kore ili žute opne koja se nalazi unutar ploda nara.

Način pripreme:

Očišćene bobice nara pomešajte sa šećerom i to tako što ćete u odgovarajuću posudu stavljati red bobica, red šećera, red bobica, red šećera i tako sve dok ne potrošite sve bobice i sav šećer.

Tako pomešane bobice sa šećerom, ostavite da na umereno hladnom mestu odstoje 24 sata. U toku 24 sata, na svakih nekoliko sati, nekoliko puta uz gnječenje promešajte sadržaj. Kada prođe 24 sata, trebalo bi da se šećer u posudi potpuno rastopio.

Domaći sok od nara

Tada uzmite blender, secka ili štapni mikser i ceo sadržaj polako sameljite, tako da dobijete glatku tečnu strukturu. Kada to završite, rezultat vašeg truda će biti odličan sirup od svežeg nara, koji će vam odlično poslužiti za pripremu soka. Sok pravite razblažujući po želji sirup od nara sa vodom.

Zašto je dobro piti sok od nara?

Sok od nara, dobro je piti iz sledećih razloga:

– Sok od nara smanjuje rizik od nastanka alchajmerove bolesti,
– Štiti zdravlje srca,
– Uništava loš holesterol i trigliceride,
– Jača krvne sudove,
– Smanjuje rizik od pojave šećerne bolesti,
– Uništava brojne vrste štetnih bakterija koje se mogu naći u organizmu (konkretno, efikasno uništava bakteriju ešerihiju koli, kao i stafilokokne bakterije),
– Jača potenciju kod muškaraca,
– Povećava pokretljivost spermatozoida,
– Usporava starenje,
– Jača imunitet,
– Podstiče pozitivno raspoloženje,
– Utiče na porast nivoa estrogena kod žena,
– Ublažava simptome PMS-a,
– Usporava razvoj već prisutnih malignih promena u organizmu.

Šta sve sadrži sok od nara?

Sok od nara, zapravo sadrži sve one sastojke koji su prisutni u bobicama svežeg nara, a to su: elagitanini, flavonoidi, punicalagini, vitamin B5, vitamin C, kalijum.

Gde kupiti sok od nara i koja je cena?

Kvalitetan sveži sok od nara ćete moći da kupite u našoj internet prodavnici zdravih proizvoda koju uskoro otvaramo. Prijavite se na našu e-mail listu ispod teksta i obavestićemo vas čim otvorimo da dobijete specijalne popuste i budete obavešteni o akcijama.