You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Domaći sok (sirup) od lavande – lekovitost i recept

Domaći sok (sirup) od lavande – lekovitost i recept

Sok odnosno sirup od lavande je izuzetno retko zastupljen kako u pripremi, tako i u upotrebi.

Ipak, sagledavajući činjenice koliko je ukusan i koliko efikasno deluje kao prirodno sredstvo za opuštanje i umirivanje organizma i nerava, trebalo bi da prepoznate razlog da ga napravite i probate.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od lavande?

Za pripremu soka od lavande, potrebno vam je:

– Oko sto grama svežih cvetova lavande,
– Dva kilograma šećera,
– Dve kesice limuntusa,
– Tri ipo litra vode.

Način pripreme:

Najpre pomešajte tri ipo litra vode i dva kilograma šećera i to stavite na ringlu da provri. Povremeno promešajte mešavinu, kako bi ste ubrzali rastapanje šećera. Kada to provri, u istu šerpu sipajte cvetove lavande. Sačekajte da prođe četiri do pet sati.

domaci sok od lavande recept

Nakon tog vremena, procedite sok od lavande i u njega dodajte dve kesice limuntusa. Sve to dobro promešajte i sipajte u sterilisane flaše. Sok čuvajte u frižideru.

Ovako dobijen sok, očaraće vas svojim ukusom i odlično će vas osvežiti. Ukoliko to želite, možete ga piti i sa dodatkom limunovog soka, odnosno možete ga umesto vode koristiti za pripremu limunade.

Takođe, sok od lavande možete dodavati i u testo za kolače, kako bi ste doprineli njihovom ukusu.

Zašto je dobro piti sok od lavande?

Sok od lavande izuzetno efikasno opušta i umiruje organizam. Zbog toga, preporučljivo je konzumirati ga uvek kada osetite da ste nervno napeti, nervozni, ili izloženi stresu. Ovaj sok se preporučuje osobama koje imaju izražen bilo koji oblik anksioznog stanja, kao i osobama koje trpe čest psihički zamor.

Sok od lavande je odličan za savladavanje nesanice, ali i kao sredstvo za vraćanje mentalne ravnoteže, nakon doživljenih emotivnih trauma.

Pored svega toga, sok od lavande olakšava varenje i povoljno utiče na želudačnu floru, pa se njegova konzumacija preporučuje pre ili posle obroka, posebno onda kada je u sadržaj obroka uključena teško svarljiva hrana.