You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Domaći sok (sirup) od šipka za zdravlje i recept

Domaći sok (sirup) od šipka za zdravlje i recept

Sok od šipka, predstavlja još jedan u nizu izuzetno zdravih prirodnih napitaka koje brzo i lako možete napraviti i sami.

U nastavku ovog teksta, podelićemo sa vama recept za pripremu soka od šipka, ali i informacije o tome zašto ga treba konzumirati.

Šta vam je potrebno da bi ste napravili sok od šipka?

Da bi ste napravili sok od šipka, potrebno vam je:

– Jedan kilogram svežih plodova šipka,
– Jedan kilogram šećera,
– Tri litra vode.

Način pripreme:

Jedan kilogram svežih plodova šipka, najpre operite u hladnoj vodi i ocedite. Zatim, odstranite gornji i donji kraj sa svakog ploda (to možete uraditi uz pomoć noža, ali i uz pomoć makaza). Od navedene količine vode, odlijte u šerpu dva litra i stavite na ringlu da provri. Kada voda provri, u nju ubacite plodove šipka i sačekajte da to još jednom zajedno provri.

domaci sok od sipka recept

Kada provri, kuvanu mešavinu ostavite da odstoji oko trideset minuta, a zatim je procedite. Dobijeni sok ostavite sa strane, a šipak prebacite u preostali litar vode. Skuvajte litar vode i šipak. Kada i to provri, opet sačekajte pola sata, a zatim procedite sadržaj. Pomešajte obe količine soka i kuvajte sve dok se tri litra vode ne prepolovi na litar ipo. Kada ostane samo litar ipo soka, prekinite kuvanje i u tome dodajte šećer. Mešajte sok sve dok se šećer u njemu potpuno ne istopi. Na kraju, sipajte sok u prethodno sterilisane flaše, sačekajte da se ohladi i čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.

Pre konzumiranja, sok po želji razblažite sa vodom.

Zašto je dobro piti sok od šipka?

Sok od šipka, ima veoma snažno antiupalno delovanje. Zbog toga preporučuje se osobama koje imaju problem sa bilo kojom vrstom upale u organizmu. Posebno se preporučuje kod upale zglobova, odnosno kod artritisa, ali i kod brojnih drugih problema sa bolovima u kostima. Određena medicinska istraživanja, pokazala su da se kod osoba sa pomenutim problemima, nakon redovne upotrebe soka od šipka, pokretljivost povećava za čak 80 %.

Uz to, sok od šipka deluje i kao antialergijski napitak, pa se preporučuje kod svih vrsta alergijskih reakcija.

Takođe, ovaj sok je i zdrav i može poslužiti kao odličan osvežavajući napitak, ima ulogu antioksidanta u organizmu i ublažava simptome bubrežnih bolesti.

Što se tiče dnevne količine soka od šipka koju bi trebalo da unosite, ona nije jasno određena. To je zato što šipak ne sadrži elemente koji bi na bilo koji način mogli da iritiraju vaš organizam i ovaj sok možete piti koliko god često i dugo želite.

Šta sadrži sok od šipka?

Sok od šipka, sadrži sledeće sastojke: vitamin A, vitamin B9, vitamin C, vitamin E, vitamin D, flavonoide (sastojci koji imaju snažno antioksidantno delovanje na organizam), pektine, kalijum i voćne kiseline.