You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Domaći sok (sirup) od šljiva – lekovitost i recept

Domaći sok (sirup) od šljiva – lekovitost i recept

U našoj tradiciji, šljive se koriste za pripremu brojnih domaćih proizvoda.

Jedan od takvih proizvoda je sok od šljiva.

Ukoliko do sada niste umeli da pripremite ovaj sok, mi ćemo vam u tome pomoći.

Šta vam je potrebno da bi ste pripremili sok od šljiva?

Za pripremu soka od šljiva, potrebno vam je:

– Jedan ipo kilogram zrelih šljiva,
– Tri kesice limuntusa,
– Trista grama šećera,
– Pet litara vode.

Način pripreme:

Šljive najpre dobro operite i očistite ih od koštica. Zatim, stavite ih u veću šerpu i prelijte vodom (količina vode u šerpi treba da je tolika da za dva centimetra pokrije nivo šljiva). Uz često mešanje, kuvajte šljive sve dok ne budete mogli lako da ih glječite varjačom, odnosno dok ne postanu mekane.

sok od sljiva recept

Kada šljive omekšaju, prohladite ih, a kada se prohlade stavite ih u blender i što bolje usitnite, tako da dobiju kašastu strukturu. Usitnjene šljive procedite kroz cediljku kako bi ste odstranili kožice, a ostatak šljiva sačuvali za dalju pripremu soka. Proceđene kuvane šljive sa kojih ste odstranili kožice, pomešajte sa šećerom i limuntusom i prelijte sa pet litara vode. Sve to kuvajte dok ne provri i dok se šećer potpuno ne istopi. Za vreme kuvanja mešajte sadržaj. Kada sok provri, sipajte ga u unapred pripremljene staklene flaše, ohladite i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Ukoliko želite, tokom pripreme možete upotrebiti i veću ili manju količinu šećera. To zavisi od vašeg ukusa, ali i od kiselosti šljiva.

Za postizanje maksimalno osvežavajućeg efekta i ukusa soka od šljiva, preporučljivo je koristiti ga uz nekoliko kockica leda.

Zašto je dobro konzumirati sok od šljiva?

Sok od šljiva, smatra se i dokazano je da je izuzetno delotvorno sredstvo za regulisanje probave.

Konkretno, ovaj sok sprečava i prekida opstipaciju. Zbog toga, preporučuje se svim osobama koje imaju takav problem, bilo da se radi o deci ili o odraslima. Sasvim bezbedno i čak preporučljivo, ovaj sok mogu da konzumiraju i trudnice.

Pored toga što je delotvoran za regulaciju probave, sok od šljiva istovremeno i čuva zdravlje i funkciju creva i sprečava da toksini koji se talože u crevima u toku opstipacije, prodru u organizam.

Takođe, ovaj sok predstavlja odličan vid osveženja za organizam, posebno u letnjem danima i ujedno obogaćuje organizam brojnim zdravim i prirodnim sastojcima.

Šta sve sadrži sok od šljiva?

Sok od šljiva, izuzetno je bogat vitaminom C, ali i mineralima kao što su magnezijum, kalijum i kalcijum.