You are here: Home » Zdravlje » Ekcem na rukama – simptomi i lečenje

Ekcem na rukama – simptomi i lečenje

Ekcem je prilično učestalo kožno oboljenje, koje pogađa veliki deo svetske populacije. U pitanju su oblici dermatitisa, atopijski, kontaktni ili alergijski dermatitis. Manifestuje se neprijatnim svrabom, praćenim oticanjem i crvenilom kože. Iako nije zarazno ni opasno, predstavlja pravu muku ljudima koji od njega pate.

Zanimljivo je da pravi uzroci ekcema na rukama nisu poznati, bez obzira što je on vrlo česta pojava. Ono što se zna jeste da na pojavu dermatitisa na šakama mogu da utiču nasledni faktori, u kombinaciji sa raznim spoljašnjim činiocima, no više od toga nije razjašnjeno.

Međutim, moguće je na vreme uočiti koji uzročnici podstiču i aktiviraju pojavu svraba i crvenila i blagovremeno ih otkloniti, čime se ublažavaju dalje tegobe.

Ekcem na rukama – simptomi i lečenje

Šta izaziva pojavu ekcema na rukama?

Ekcem na rukama je zapravo svaki oblik dermatitisa kod dece i odraslih, koji se pojavljuje na koži ruku. Uzrok je najčešće nepoznat, ali možemo ga povezati sa nekim predispozicijama i faktorima za nastanak. Osobe koje imaju i neke druge slične probleme sa kožom su po pravilu sklonije pojavi ekcema na rukama, recimo osobe koje imaju ekcem na nekom drugom delu tela. Ovo oboljenje pogađa i decu odrasle, a kod dece je često u pitanju i alergijska reakcija. Neki od faktora koji utiču na pojavu ekcema na rukama jesu i često vlažne ruke ili često izlaganje ruku hemijskim preparatima.

Zbog spoljnih uzročnika dermatitisa na rukama, pojavi ekcema su sklone osobe koje se bave zanimanjima koja nužno uključuju stalno tretiranje ruku raznim materijama. Zidari, radnici u mašinskoj industriji, medicinski radnici, frizeri, cvećari, osobe koje rade u poljoprivrednoj ili prehrambenoj industriji i ljudi koji se bave drugim zanimanjima tog tipa češće obolevaju od ekcema na rukama. Ekcem, u zavisnosti od spleta faktora za koje se pretpostavlja da ga uzrokuju, može da bude akutna i hronična pojava.

Simptomi ekcema na rukama

Ekcem na rukama se lako uočava. Koža ruku postaje suva, osetljiva, veoma ispucala i crvena. Ove promene su praćene svrabom i peckanjem i izazivaju smetnje koje remete normalno i uobičajeno funkcionisanje.

Ekcem se javlja na dlanovima, pri čemu je čitava površina dlana crvena, otečena, peruta se, peče i svrbi. Stalni kontakt sa hemikalijama može da pogorša, podstakne ili da izazove promene. Često pranje ruku takođe može da nadraži kožu i podstakne razvoj ekcema. Osetljivost ili alergija na neki spoljašnji uzrok u nekim slučajevima dovode do pojave ekcema.

Lečenje ekcema na rukama

Kako pravi uzroci pojave dermatitisa na šakama nisu precizni, lečenje je dug i naporan proces, jer ovo oboljenje ima tendenciju da se vraća i ponavlja, bez nekog konkretnog razloga. Lečenje se praktikuje isključivo po uputstvima i savetima lekara. Postoji nekoliko medicinskih preparata i terapija koje stručnjak može da prepiše, a ostalo se svodi na regulisanje životnih navika u pravcu bolje nege i prevencije iritacije kože ruku.

U slučaju da je oblik ekcema izrazito težak i traje jako dugo, stručnjak može da preporuči obavljanje epikutanog testa, kako bi se utvrdilo da li je pacijent alergičan na neku materiju koja može da izazove reakciju u vidu pojave ekcema i na taj način preduprediti ovo neprijatno stanje.

Kortikosteroidne kreme – Lekari u nekim slučajevima prepisuju kortikosteroidne masti, ali se one uglavnom ne preporučuju, zbog štetnog dugotrajnog efekta stanjivanja kože. Prepisuje se eventualno u kraćem periodu.

Antibiotici – Takođe se prepisuju antibiotske masti, u slučaju da je uz ekcem prisutna infekcija. U težim oblicima se uključuje oralna upotreba antibiotika.

Topijski retinoidi – Prepisuju se isključivo u jako teškim oblicima ekcema i to samo kao jednokratni tretman, budući da je delovanje ove terapije kontroverzno i smatra se da štetno deluje na kožu.

Fototerapija – Jedan od načina lečenja ekcema je terapija svetlosnim zracima.

Prirodno lečenje ekcema na rukama

Ekcem na rukama se može ublažiti ili čak izlečiti praćenjem jednostavnih svakodnevnih zdravih navika. Sledi nekoliko dobrih saveta za prirodno savladavanje ove neprijatne pojave, koji mogu da pomognu u prevenciji i lečenju dermatitisa na rukama.

Obloge protiv svraba – Ekcem nikako ne treba trljati ili češati, iako je svrab prilično jak i gotovo neizdrživ. Češanje samo može dodatno da ga podstakne i ošteti kožu, a takođe i da prenese bakterije i izazove infekciju i dodatne komplikacije. Umesto toga koristiti hladne obloge.

Izbegavanje iritansa – Ograničiti kontakt sa supstancama koje mogu da iziritiraju i normalnu zdravu kožu, poput deterdženata, sapuna, sredstava za čišćenje, terpentina i drugih rastvora i materija.

Upotreba zaštitnih rukavica – Koristiti zaštitne rukavice tokom dužeg rada sa vodom ili iritansima, uz povremeni predah i skidanje, kako se koža ne bi iziritirala nakupljanjem znoja.

Pranje ruku – Higijenu treba normalno održavati, ali prečesto pranje ruku može da izazove ekcem. Zato ruke treba prati samo kada je to potrebno, a nakon pranja ruke obavezno dobro osušiti peškirom.

Zaštita od vremenskih uslova – Tokom hladnog perioda obavezno treba nositi rukavice, jer hladan vazduh i niska vlažnost mogu dodatno da isuše kožu i pogoršaju ekcem. Takođe treba izbegavati i velike vrućine, odnosno ono što izaziva puno znojenja, kada god je to moguće.

Upotreba blagih krema – Svakodnevno koristiti kreme za ruke i telo, kako bi koža ostala meka, elastična i hidrirana. Treba upotrebljavati kreme koje nisu parfimisane i obogaćene drugim dodacima.

Odeća – Preporučuje se nošenje pamučne odeće, jer veštački materijali, ali i vuna mogu da iritiraju kožu. Važno je i dobro ispirati odeću posle pranja veša, jer eventualno zadržavanje praška, deterdženta, parfema i drugih preparata takođe iritira kožu, ne samo ruku, već i celog tela.

Redukcija stresa i zdrava ishrana – Kao i kod mnogih oboljenja, pravilna ishrana bazirana na prirodnim namirnicama i optimalnoj količini hranljivih sastojaka, može umnogome doprineti poboljšanju stanja. Posebno se preporučuje konzumacija namirnca koje su bogate sadržajem cinka. Isti učinak ima i smanjenje stresa i napetosti u svakodnevnoj rutini.

Prirodni lekovi – Neki prirodni preparati mogu da se koriste kao lek protiv ekcema na rukama, a većinu možemo da pronađemo u našoj kuhinji. To su aloe vera, obloge od krastavaca, ovsena kaša u koju se potapaju ruke, kokosovo ulje, šea puter, obloge od čaja od kamilice, pire od šargarepe, obloge od svežih listova maslačka, maslinovo ulje, bademovo ulje, jabukovo sirće, čaj od koprive.

Upotreba preparata za lečenje – Preparate obavezno koristiti prema prepisanom uputstvu, a negu kože prema navedenim uputstvima treba uvesti kao svakodnevnu rutinu, čak i kada je ekcem u potpunosti izlečen.