You are here: Home » Tinkture i melemi » Gavez mast – upotreba za zdravlje i kako se pravi

Gavez mast – upotreba za zdravlje i kako se pravi

Gavez (Symphytum officinale) je biljka koja poseduje brojna lekovita svojstva i od davnina se koristi u narodnoj medicini.

Gavez je nezamenljiv u lečenju raznih istegnuća, bolova u zglobovima, preloma kostiju, gihta i reumatskih bolova. Lekoviti delovi gaveza su listovi i koren.

Gavez je najbolje brati u proleće ili jesen, kada sadrži najviše lekovitih sastojaka. Ovu biljku još nazivaju i volovski jezik, vrani gavez ili crni koren.

Zdravstvene koristi masti od gaveza

Mast od gaveza se već dugo koristi u našoj narodnoj medicini. Ova mast se pravi bez veštačkih dodataka i konzervansa, tako da je u potpunosti prirodna. Naročito je delotvorna za probleme sa kostima i zglobovima, kod povrede mišića, rana, posekotina, opekotina, uboda insekata, proširenih vena, hemoroida i artritisa. Domaća mast od gaveza je najbolji lek protiv reume i išijasa.

Gavez mast upotreba i priprema

 

Takođe, ako imate probleme sa kolenima, nanesite gavezovu mast na bolno mesto, a zatim uvijte folijom i šalom. Još od davnina se veruje da kada ovu mast operete devet puta ona može da bude delotvorna u lečenju raznih ginekoloških oboljenja i infekcija.

Mast od gaveza se koristi i u kozmetici, pa tako postoje mast od gaveza za lice, mast od gaveza za zatezanje kože ili protiv bora itd. Ova mast se koristi isključivo za spoljnu upotrebu.

Kako napraviti mast od gaveza

Recept za pravljenje masti od gaveza ostao je gotovo isti kao i pre nekoliko stotina godina, samo su neki sastojci zamenjeni. U to doba narodni recepti od lekovitog bilja za osnovu su imali svinjsku mast. U nastavku sledi recept za pravljenje masti od gaveza sa svinjskom mašću.

Sastojci:

  • ½ kg svinjske masti
  • 50 g korena gaveza
  • 25 g listova gaveza

Svinjsku mast morate pripremiti na odgovarajući način, odnosno morate znati dobro da je operete, da biste uklonili sve nečistoće. Stavite neslanu svinjsku mast u činiju i prelijte je mlakom vodom. Dobro promešajte, a zatim odaspite višak tečnosti. Perite mast nekoliko puta (preporučuje se od 5 do 9 puta), da bi bila potpuno čista.

Zagrejte mast koju ste prethodno dobro oprali i dodajte listove i koren gaveza. Mešajte na srednjoj temperaturi i skinite sa šporeta kada počne da peni, a onda još malo mešajte. Poklopite smesu i ostavite da stoji 24h. Nakon tog perioda ponovo blago zagrevajte smesu uz stalno mešanje. Tečnu smesu procedite i ostavite da se prohladi, a zatim je sipajte u staklene tegle. Ukoliko želite, možete dodati i malo ruzmarina ili ulja lavande. Pustite da se mast dobro ohladi i držite je u frižideru.

Umesto svinjske masti možete koristiti neku biljnu mast. Nekada se u mast od gaveza dodaju još neke lekovite trave, eterična ulja i pčelinji vosak. U nastavku sledi još jedan način na koji možete napraviti mast od gaveza koristeći pčelinji vosak.

Sastojci:

  • 50 g sušenog gavezovog korena
  • 25 g pčelinjeg voska
  • 1 dl maslinovog ulja

Iseckajte osušeni koren gaveza i stavite u posudu sa hladnom vodom i pustite da stoji 12h. U drugu posudu rastopite pčelinji vosak i dodajte maslinovo ulje. Kada se vosak potpuno rastopi skinite sa ringle i prespite smesu u neku porcelansku posudu. U nju dodajte i vodu sa gavezom. Dobro izmešajte novonastalu smesu, a zatim poklopite posudu i pustite da stoji 6h. Onda je podgrejte još jednom, procedite i naspite u staklene tegle. Čuvajte u frižideru ovu mast od gaveza sa pčelinjim voskom.

Reč upozorenja

Za lekovite masti i kreme uvek treba koristiti osušene biljke zato što sveže biljke sadrže vodu pa mogu dovesti do razvoja bakterija i buđi. U trudnoći ne treba konzumirati mast od gaveza.

Gde kupiti gavez mast i koja je cena?

Ovu sjajnu mast ćete moći da kupite u internet prodavnici koju uskoro otvaramo. Za najpovoljniju cenu dovoljno je samo da se besplatno prijavite na našu e-mail listu ispod i obavestićemo vas čim krene prodaja da dobijete specijalne popuste.