You are here: Home » Tinkture i melemi » Gavez tinktura – lekovitost i priprema

Gavez tinktura – lekovitost i priprema

Gavez (Symphytum officinale) je višegodišnja zeljasta biljka čija su lekovita svojstva poznata od davnina. Gavez se može koristiti u vidu čaja, masti, biljnih kapi ili tinkture.

Tinktura od gaveza poseduje čudotvornu snagu i dovodi do izlečenja bolesnika koji se godinama bezuspešno leče uz pomoć svih mogućih sredstava. Ova tinktura se pravi od korena gaveza, a nešto više o njenim zdravstvenim prednostima i načinu pripreme sledi u nastavku teksta.

Gavez tinktura - lekovitost i priprema

Lekovita svojstva tinkture od gaveza

Prelomi i bolesti kostiju. Tinktura od gaveza se koristi kod zatvorenih i otvorenih preloma kostiju, koji su često praćeni gnojnim procesima. Takođe, ova tinktura se koristi i za oporavak nakon preloma kostiju, kao i u slučaju proređenog koštanog tkiva. Tinktura od gaveza može da ublaži različite bolove u kostima, koji su uzrokovani meteorološkim promenama ili oboljenjima koštanog tkiva, kao na primer bolovi u slučaju osteoporoze, diskopatije ili reumatoidnog artritisa. Može se koristiti i kod raznih izraslina na kostima.

Bolovi u vratu. Kada držimo glavu i vrat duže vremena u istom položaju, dolazi do bolova u vratu, koji se mogu ublažiti upotrebom tinkture od gaveza.

Izrasline i rane na koži. Ova tinktura se koristi i kod pojave raznih bradavica i drugih izraslina na koži, kao i za brže zarastanje posekotina, rana od uboda ili ogrebotina. Tinktura od gaveza leči sve vrste povreda, rana i modrica na koži.

Loša cirkulacija. Tinktura od gaveza može da pomogne kod poremećaja cirklulacije i proširenih vena.

Tinktura od gaveza može da leči i upalu mišića i utrnulost nogu od tabana do kuka, deformacije zglobova kod čukljeva, bolove u ramenima, laktovima i kolenima, kao i hemoroide. Za spoljnu upotrebu kada je reč o gihtu nema boljeg leka od tinkture od gaveza.

Recept za tinkturu od gaveza

Tinkturu od gaveza možete i sami napraviti kod kuće, a u nastavku sledi jednostavan recept kako da to uradite.

Sastojci:

  • 100 g suvog korena gaveza
  • 700 ml domaće rakije

Priprema:

Prvo sitno iseckajte ili izrendajte suvi koren gaveza, a zatim ga prelijte sa 700 ml domaće rakije. Posuda koju koristite treba da bude neprovidna i da se hermetički zatvara. Okrenite posudu vertikalno i držite je na tamnom mestu 14 dana. Nakon toga, tinktura od gaveza je gotova.

Ovu tinkturu možete koristiti u vidu obloga ili je možete utrljati na mesto koje vas boli ili gde imate problem. Nakon korišćenja tinkture, posudu ponovo zatvorite i čuvajte je na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi sve do sledeće upotrebe.