You are here: Home » Zdravlje » Grčevi kod beba – šta raditi i šta pomaže za lečenje

Grčevi kod beba – šta raditi i šta pomaže za lečenje

Stomačni grčevi kod novorođenčadi i odojčadi su oduvek bili jedna od glavnih tema naučne medicine. Grčevi kod beba, odnosno kolike, su dosta česta pojava i najčešće se ne radi ni o kakvom oboljenju, već je u pitanju uobičajena fiziološka pojava. U tom slučaju nije potrebno nikakvo lečenje. Dovoljno je preduzeti odgovarajuće mere koje mogu donekle umanjiti tegobe, a nekada grčevi prolaze i sami od sebe. Postoje i deca koja nikada nisu imala problema sa grčevima u stomaku.

Grčevi kod beba javljaju se već nakon 15. dana i mogu trajati do devetog meseca, mada se najčešće javljaju između drugog i petog meseca. Njihova učestalost, intenzitet i trajanje variraju od bebe do bebe i ovi grčevi se uvek pojavljuju iznenada. Ne postoji tačno medicinsko objašnjenje šta su to grčevi, ali se smatra da oni nastaju usled nagomilavanja gasova u crevima i u želucu.

Naime, bebe u toku dana sisaju najčešće osam puta i popiju veliku količinu mleka, pa zato dolazi do čestih i jakih kontrakcija u sistemu organa za varenje, što izaziva bol. Međutim, neki stručnjaci tvrde da grčevi nastaju zbog toga što bebin organizam ne može da svari laktozu iz mleka. Simptomi koji mogu ukazati na to da bebu muče stomačni grčevi su ritanje nogama i plač bebe, koji se javlja povremeno.

Međutim, može se desiti da beba uspeva da spava mirno i spokojno, iako je muče grčevi. Treba znati da povraćanje, odbijanje obroka, povišena telesna temperatura i krv u stolici svakako nisu simptomi stomačnih grčeva i u tom slučaju potrebno je što pre obratiti se lekaru. Osim što su bolni i neprijatni za bebu, grčevi u stomaku mogu biti veoma stresni i za roditelje.

Grčevi kod beba - šta raditi i šta pomaže za lečenje

Mere za ublažavanje stomačnih grčeva kod beba:

Pre nego što preduzmete bilo kakve mere kako biste ublažili grčeve kod svoje bebe potrebno je da znate da se ne radi ni o kakvoj bolesti i da će grčevi proći pre ili kasnije. Savremena medicina preporučuje da se izbegavaju bilo kakvi lekovi za suzbijanje grčeva, a takođe je zabranjeno koristiti i analgetike za ublažavanje bolova.

Čajevi. Za ublažavanje stomačnih grčeva kod beba preporučuju se čajevi sa ekstraktima komorača, anisa i kima. Takođe, od velike koristi može biti i čaj od kamilice. Njega treba dati bebi sat ili dva pre početka dojenja, jer ovaj čaj će imati umirujuće dejstvo na bebu. Međutim, ako se beba hrani na flašicu, onda je potrebno da popije čaj od kamilice nakon obroka.

Vodica protiv grčeva (gripe water). Jedan od najboljih lekova protiv grčeva je vodica protiv grčeva, koja se pravi po starinskim receptima. Ova vodica sadrži ekstrakte komorača, kamilice, matičnjaka i još nekih biljaka koje imaju umirujuće efekte i koje poboljšavaju probavu. Jedno istraživanje je pokazalo da je mešavina komorača, kamilice i matičnjaka smanjila plakanje beba za 50%. Međutim, važno je znati da uvek treba da birate vodicu protiv grčeva koja ne sadrži sodu bikarbonu i alkohol.

Masiranje stomaka. Masiranje stomaka takođe može biti od velike pomoći kada su u pitanju grčevi kod beba. Potrebno je blago masirati stomak bebe, jer svaka grublja masaža bi mogla dovesti do komplikacija sa crevima. Preporučuje se da utrljate malo maslinovog ulja između prstiju i da vrhovima prstiju masirate bebin stomak od pupka ka spoljašnjoj strani. Bebu nikako ne treba masirati neposredno posle obroka.  Ranije se ova metoda najviše primenjivala.

Ljuljanje. Još jedna od mera za ublažavanje grčeva jeste ljuljanje bebe. Lagano ljuljajte bebu i privijte je uz svoje grudi, kako bi se opustila i osetila toplinu.

Vožnja u kolicima. Kada je reč o stomačnim grčevima kod beba, od pomoći može biti i vožnja u kolicima ili čak u autu, jer nekada se može desiti da zvuci vozila i motora deluju opuštajuće na bebu.

Pustite laganu muziku. Najbolje je da pustite neku tihu i laganu muziku vašoj bebi, a možete joj i sami pevati. Postoje i specijalni CD-ovi sa zvucima iz utrobe majke. Međutim, neki roditelji tvrde čak da njihovoj deci prija glasna muzika.

Slatki rastvor. Dokazano je da nekada i šećer rastvoren u vodi može biti od velike pomoći za ublažavanje stomačnih grčeva kod beba. Naime, potrebno je jednu kašičicu šećera rastvoriti u 2 dl prokuvane vode i pustiti da se ohladi. Preporučuje se da koristite žuti, a ne beli šećer. Zatim, uzmite plastični špric i u ugao bebinih usta istisnite 3 ml dobijenog slatkog rastvora. Potrebno je proces ponavljati dva puta dnevno, u trajanju od najviše dve nedelje. Međutim, ukoliko primetite da nema nikakvih poboljšanja nakon 2-3 dana, onda probajte sa nekom drugom metodom. Imajte na umu i to da šećer uzrokuje pojavu karijesa, pa se zato ovaj slatki rastvor ne preporučuje bebama koje već imaju zubiće.

Probiotici predstavljaju najnoviju metodu za lečenje grčeva. Smatra se da bebe koje imaju problema sa grčevima imaju nedostatak probiotičkih bakterija u sistemu za varenje. Zbog toga probiotici mogu da budu od velike pomoći.

Mir i tišina. Neki stručnjaci tvrde da je mirno i tiho okruženje od ključnog značaja za ublažavanje stomačnih grčeva kod beba. Naime, potrebno je da bebe neko vreme budu u miru i u tišini i da budu van dometa veštačkog osvetljenja i bilo kakvih smetnji. Nemojte im čak davati ni igračke, a nemojte ni pričati sa bebom. Samo ćutite i dopustite da se beba u potpunosti umiri i opusti.

Pravilno hranite bebu. Ukoliko beba ima problema sa grčevima, veoma je važno da je pravilno hranite. Istraživanja su pokazala da bebe treba hraniti dok su u uspravnom položaju, jer će se na taj način sprečiti nagomilavanje gasova i bolovi u stomaku. Važno je da pravilno pripojite bebu na dojku, tako da se cela bebina usta ispune dojkom, da se bebe ne bi nagutale vazduha. Međutim, ukoliko dojite bebu, može se desiti da putem mleka vi prenesete gasove na bebu, usled konzumiranja određenih namirnica, kao što su pasulj, crni luk ili mlečni proizvodi. Najbolje je da izbegavate te i slične namirnice koje izazivaju gasove, kao i veoma začinjena jela. Još jedan od saveta je da, ukoliko se vaša beba hrani na flašicu, koristite malu flašicu, kako biste izbegli da se beba naguta vazduha. U apotekama danas postoje specijalne flašice namenjene bebama koje pate od stomačnih grčeva. Takođe, možete naći i takozvanu ,,sporu cuclu”, koja omogućava da mleko sporije protiče i na taj način beba guta manje vazduha dok pije mleko.

Naterajte bebu da podrigne. Da bi se ublažile stomačne tegobe kod beba, preporučuje se da prekinete dojenje na polovini i da naterate bebu da podriguje što više. Onda nastavite sa dojenjem, pa na kraju ponovo naterajte bebu da podriguje. Beba će najlakše podrignuti ako je stavite u uspravan ili u kosi položaj i ako je nežno lupkate po leđima. Veoma je važno da ne dozvolite da beba dugo plače pre obroka, jer na taj način može da se naguta vazduha, što će izazvati još veće grčeve.

Uspostavite rutinu. Kod ishrane beba veoma je važno da uspostavite rutinu, jer na taj način bebe osećaju sigurnost. Takođe, treba uspostaviti rutinu i kod ostalih dnevnih aktivnosti bebe, kao što su šetnja, kupanje ili spavanje. Na taj način smanjuje se verovatnoća od pojave grčeva.

Koristite termofor. Napunite mlaku vodu u termofor i umotajte ga u peškir, pa ga stavite preko vašeg stomaka. Pustite da beba legne preko termofora jer osećaj toplote na stomaku može veoma da prija vašoj bebi i da joj ublaži grčeve. Samo treba da vodite računa da voda ne bude previše vruća, jer koža bebe je jako osetljiva.

Topla kupka. Topla kupka takođe može da bude od velike pomoći za vašu bebu. Mlazevi tople vode i zvuk vode mogu da predstavljaju pravo uživanje za vašu bebu i da odvuku njenu pažnju od bolnih grčeva.

Mirisi eteričnih ulja. Eterična ulja mogu da ublaže različite probleme i bolna stanja kod beba, pa tako i grčeve. Možete koristiti sprej eteričnog ulja od kamilice u spavaćoj sobi ili dodati malo eteričnog ulja lavande u bebinu kupku.

Razgibavanje. Najbolje je da sa bebom radite vežbe razgibavanja. Možete dok presvlačite bebu saviti njene nogice u kolenima i gurati ih ka stomaku, kako bi se ubrzao rad creva.

Nekada je dovoljno bebi samo dati cuclu jer ona deluje umirujuće na većinu beba. Sisanje je često jedini način da se beba smiri.

Kranijalna osteopatija. Kranijalna osteopatija predstavlja alternativnu metodu koja može da pomogne kod ublažavanja grčeva kod beba. Naime, ova metoda podrazumeva blagu manipulaciju kičme, glave i vrata, čime se stimulišu nervi koji utiču na sistem organa za varenje. Na taj način mogu se smanjiti stomačni grčevi kod beba.