You are here: Home » Zdravlje » Heliko bakterija – simptomi i prirodno lečenje

Heliko bakterija – simptomi i prirodno lečenje

Naše telo je sastavljeno iz veoma složenih sistema organa, od kojih svaki vrši određenu funkciju. Kada svaki od njih radi kako treba, naš organizam je zdrav.

Međutim, kada se u nekom od sistema pojavi problem, to dovodi do nastanka mnogih oboljenja koja mogu da utiču i na ostale sisteme organa ukoliko se problem ne otkloni na vreme.

Heliko bakterija – simptomi i prirodno lečenje

Sistem za varenje

Digestivni sistem, odnosno sistem organa za varenje je sistem koji je zadužen za veći deo apsorpcije hranljivih materija iz hrane i za njenu razgradnju. Centralni deo digestivnog sistema čini želudac i kao takav, ovaj organ je pod najvećim opterećenjem. U njemu se, uz pomoć želudačnih kiselina i sokova, hrana razgrađuje i usitnjava. Ostaci se prosleđuju dalje u probavni trakt, a hranljive materije se putem krvotoka prenose u organizam. U zavisnosti od toga kako se hranimo i koliko mu vremena treba da određenu namirnicu svari, naš želudac je manje ili više opterećen. Na primer, ukoliko se hranimo laganijom hranom, koja sadrži više vode, želudac ne koristi puno kiseline da razgradi takvu hranu i ona se mnogo lakše apsorbuje.

S druge strane, kada jedemo na primer masnu ili previše začinjenu hranu, tada želudac ulaže ogromne napore i luči velike količine kiseline koje treba da razgrade te masne ćelije i da iz njih izdvoje hranljive materije. Zbog prekomernog lučenja kiseline, dolazi do razvoja heliko bakterija koje su uzročnici gastritisa, neprijatnog zadaha i bolova, i u krajnjem stadijumu, čira na želucu.

Helicobacter pylori – simptomi

Ova bakterija se može godinama nalaziti u našem organizmu, a da ne izaziva nikakve smetnje i probleme. Lako se prenosi putem nedovoljno opranog voća i povrća, prljavih ruku, zagađene vode, mesa koje je nedovoljno termički obrađeno… i kao što je već rečeno, ukoliko nema uslova za njen razvoj, može biti u organizmu dugo bez ikakvih simptoma. Međutim, čim se javi poremećaj u varenju i prekomernom lučenju kiseline, stvara se pogodno tle za razmnožavanje bakterija, jer njima odgovara kisela sredina. Bakterija se nastanjuje na zidovima želuca i nagriza sluznicu koja ga oblaže. Tada se stvaraju ranice, koje se mogu inficirati i dovesti do pojave čira. Simptomi su bolovi u gornjem predelu stomaka, ali i krv koja se može naći u ispljuvku.

Takođe, ukoliko čir poprimi veće dimenzije, može stvoriti problem u prolasku nesvarenih ostataka hrane do creva. Tada se ti ostaci talože i raspadaju u želucu, što dovodi do pojave čestog podrigivanja i neprijatnog zadaha, pogotovo ujutru, kada je želudac prazan. često se javlja osećaj takozvanog praznog stomaka, čak i nakon obroka, dolazi do nadimanja i česte pojave mučnine. Jedan od drastičnijih simptoma je pojava krvi u stolici, kao i naglo gubljenje težine.

Ukoliko se ne tretiraju na vreme, čirevi mogu stvoriti ozbiljne probleme kada krenu da pucaju i krvare unutar želuca. Jako je bitno prepoznati ove simptome i obratiti se lekaru na vreme. Ova bakterija se danas veoma uspešno leči, ali ukoliko se zapusti toliko da dovede do pojave čira, u nekim slučajevima može izazvati i pojavu kancera na želucu ili crevima. Ukoliko se simptomi ne javljaju svakodnevno, već samo nakon konzumiranja određene hrane, vrlo je moguće da je u pitanju samo gorušica. Međutim, ako su simptomi učestali i drastični, što pre se javite lekaru kako bi se na vreme krenulo sa lečenjem.

Ishrana

Lečenje infekcija izazvanih ovom bakterijom nije potpuno moguće bez lekova koje će vam prepisati gastroenterolog. Ali, postoji veliki broj prirodnih lekova koji mogu da potpomognu i ubrzaju proces izlečenja.

Prvo i osnovno, korigovanje ishrane. U periodu dok traje lečenje, potrebno je izbegavati tešku hranu, hranu bogatu ugljenim hidratima i masnoćama. Takođe, poželjno je ne konzumirati mleko i mlečne proizvode. Preporučuje se upotreba posnih mesa, ribe, voće i povrće, ali samo termički obrađeno i ispasirano. Zbog prisustva kvasca koji nadima, izbegavati svež hleb i peciva, makar na početku lečenja.

Umesto toga, jesti beskvasni hleb, ili običan beli koji ste istostirali ili je odstojao nekoliko dana. Pojačajte unos vode i čajeva, dok prirodne i ceđene sokove izbegavajte neko vreme. U potpunosti izbacite kafu i alkohol, i ukoliko ste pušač, zaboravite na cigarete. Jedite više manjih obroka u toku dana kako bi želudac konstantno bio aktivan i dobro sažvaćite hranu.

Prirodni lekovi

Od prirodnih lekova, preporučuju se čajevi na biljnoj bazi. Najefikasniji su čajevi od bokvice, hajdučke trave i žalfije. U zavisnosti od toga šta imate pri ruci, postupak pripreme je sličan. Travu osušite i sameljite, pa jednu kašičicu prelijte ključalom vodom, i ostavite da odstoji par sati. Procedite i pijte, žalfiju i bokvicu pre svakog jela, a hajdučku travu ujutru na prazan stomak. Tretman bi trebalo ponavljati 4 do 5 nedelja, mada čajeve bez problema možete konzumirati svakodnevno.

Dokazano koristan u lečenju helikobaktera je i sok od kupusa. Glavicu kupusa operite i odvojite zdrave listove. U sokovniku iscediti sok i piti ga nezaslađenog svako jutro na prazan stomak. U ovaj sok možete dodati još i šargarepu i krompir, postupak je isti. Generalno se u lečenju helikobaktera ne preporučuje upotreba sveže ceđenih voćnih sokova, dok se sokovi od povrća, pogotovo zelenog i lisnatog i te kako preporučuju.