You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Ishrana za dijabetičare tipa 1 i 2

Ishrana za dijabetičare tipa 1 i 2

Dijapets je jedna od, nažalost, prilično čestih tegoba zastupljenih u savremenom svetu.

Osobe koje pate od nekog tipa dijabetesa moraju voditi posebnu pažnju o svom načinu života i svakodnevnim navikama, što se u velikoj meri odnosi na njihovu ishranu.

Pravilan jelovnik i odabir hrane su od ključne važnosti kod tretiranja najčešćih oblika dijabetesa.

Šta je dozvoljeno?

U ishrani dijabetičara su zapravo dozvoljene sve namirinice, osim pržene i pohovane hrane, koju bi bilo preporučljivo da izbegavaju i zdrave osobe. Sve namirnice se mogu upotrebljavati  i obrađivati na više načina, sveže, kuvane, kuvane na pari ili pod parom, dinstane i pečene.

Ishrana za dijabetičare tipa 1 i 2

Najviše zastupljene bi trebalo da budu sveže namirnice i to voće, povrće, mlečni proizvodi, jaja i meso, a bitno je samo voditi računa o količini. Samo u slučaju da osoba koja boluje od dijabetesa pati i od neke druge zdravstvene tegobe, potrebno je uvesti određene korekcije u ishrani, koje se odnose na tretiranje drugog oboljenja.

Namirnice koje su prerađene na poseban način treba koristiti u ishrani. Tu se podrazumevaju namirnice konzervirane zamrzavanjem, kao što su voće, povrće i meso, zatim one koje su specijalno pripremljene za dijabetičare, posebni džemovi, keks, zaslađivači, testenine, napic i slatkiši. Danas na našem tržištu postoji veći izbor ovog posebnog tipa namirnica. Treba izbegavati konzervisano voće i povrće, meso i polupripremljena ili gotova jela, osim kada su u pitanju specijalni proizvodi namenjeni dijabetičarima.

Ključ je pravilno doziranje namirnica, odabir i njihova pravilna obrada.

Doziranje namirnica

Za formiranje pravilnog jelovnika za ishranu osobe koja pati od dijabetesa nužno je konsultovati lekara i voditi se njegovim smernicama. U ishrani dijabetičara se koriste svi tipovi namirnica, u određenoj dozi i na pravilan način.

Što se tiče masti i ulja, dijabetičarima je dozvoljena upotreba suncokretovog, maslinovog ili kukuruznog ulja, a retko biljna mast, u dozama koje su predviđene dijetom. Svinjsku mast je poželjno potpuno izbegavati.

So se može koristiti po ukusu, ali se unos ograničava ukoliko postoji još neka zdravstvena tegoba, poput slabosti srca, oštećenja jetre ili neka druga bolest.

Začini su takođe prepušteni ukusu i izboru. Mogu se koristiti biber, lovor, aleva paprika, kapar, korijander, peršun, celer, origano, kim, karanflić, bosiljak, rzmarin i druge začinske biljke, kao i sirće i ređi tipovi začina. Trebalo bi ograničiti unos senfa, tartar sosa, majoneza, kisele pavlake, pirea od paradajza, zaslađivača i maslina.

Priprema jela

Vrlo je važno posvetiti pažnju načinu obrade namirnica, što se pogotovo odnosi na pripremu variva. Zasebne namirnice se mogu pripremati na bilo koji od pomenutih načina, a variva zahtevaju poseban način obrade.

Pripremaju se tako što se svi sastojci istovremeno mešaju u posudu u kojoj se priprema jelo i dinstaju ili kuvaju do željene gustine. Treba ih kuvati na tihoj vatri i izbegavati sve nepotrebne začine.

Takođe je važno znati da dijeteski režim ishrane za dijabetičare u potpunosti isključuje upotrebu zaprške, što se preporučuje i osobama koje ne pate od dijabetesa i potpuno su zdrave.

Saveti

Česta zamka u koju padaju i osobe koje boluju od dijabetesa, kao i zdrave osobe, jeste začarani krug porodične ishrane i određene prilike koje obiluju raznom vrstom hrane. U porodičnom krugu bi trebalo da ishrana bude prilagođena članu koji ima dijabetes, a ograničava se samo količina hrane koju on uzima.

U pogledu javnih ustanova, restorana, kafana, ishrane u gostima i slično, osoba koja boluje od dijabetesa treba da se usmeri na hranu koja odgovara njegovom zdravstvenom stanju. To ne znači da ne sme da konzumira neku drugu vrstu namirnica ili vrste jela, već da treba da zna koji tip hrane odgovara njegovom organizmu i ograniči količine.

Kod velikih slavlja i praznika na kojima se najčešće služi obilna tradicionalna hrana i malo se kreće, dijabetičari bi trebalo da se pridržavaju svog režima koliko je god moguće. To znači da je takođe sasvim u redu da se konzumira mala količina od svake vrste ponuđenih namirnica. Takođe je dozvoljena ograničena upotreba standardnih alkoholnih pića.

Upozorenje: Sve navedeno u članku je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet i pregled lekara.