You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Jabukovo sirće – lekovita svojstva, upotreba i recepti

Jabukovo sirće – lekovita svojstva, upotreba i recepti

Jabukovo sirće se koristi u našoj ishrani vekovima, pa i milenijum unazad, a ništa manje ni u lekovite svrhe.

Ovaj potpuno prirodan proizvod je koristio još i antički lekar Hipokrat, kako bi napravio delotvorni eliksir za podizanje energije, čiji su jednostavni i izuzetno efikasni sastojci upravo prirodno jabukovo sirće i prirodni med.

Prirodno i industrijsko jabukovo sirće

Jabukuovo sirće je i samo po sebi pravi eliksir za zdrav organizam, no važno je znati da se ne prave sva sirća ni isti način i samim nije jednako lekovito. Industrijski dobijeno jabukovo sirće prolazi kroz dug proces obrade, koji podrazumeva pasterizaciju, filtriranje, rafinisanje i destilisanje, što se radi u svrhu da krajnji proizvod izgleda privlačno. Naravno, ono što se tokom ovakvog tretiranja dešava, jeste da sama tečnost gubi na mnogim korisnim sastojcima.

Jabukovo sirće - lekovita svojstva, upotreba i recepti

Najkvalitetnije i najlekovitije jabukovo sirće je ono koje se dobija procesom hladnog ceđenja organski uzgojenih jabuka u kojima nema hemikalija. Jabukov sok fermentiše i tako se dobija potpuno prirodan proizvod, koji zadržava sve hranljive sastojke koji se inače nalaze u plodu jabuke, a to su pektin, beta karoten i kalijum na prvom mestu. Jedini dodatak je kiselina, kao i enzimi koji se stvaraju u toku faze fermentacije.

Lekovitost jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće kao lekoviti prirodni preparat ima izuzetno dugu upotrebnu tradiciju u vekovima tretiranja različitih oboljenja i ublažavanja mnogih zdravstvenih tegoba i neugodnih simptoma. Ipak, njegova lekovita svojstva nisu bila detaljno proučena gotovo do kraja pedesetih godina prošlog veka. Korisne sastojke i njihov pozitivan efekat na ljudsko zdravlje je sistematski proučio, nabrojio i obradio amerčki naučnik Džarvis, tek 1958, posvetiviši mu posebnu pažnju u svom delu o narodnim lekovima. Naučna istraživanja danas potvrđuju da jabukovo sirće ima neverovatan efekat na sveukupno dobro stanje ljudskog organizma, da ga održava svežim i vitalnim, jača imunitet i podstiče ceo metabolički sistem.

Šta sadrži jabukovo sirće – Jabukovo sirće ima čak 90 različitih sastojaka, od kojih su 20 minerali i vitamini i tragovi drugih korisnih elemenata. Njegovu osnovu čini sirćetna kiselina, koja mu daje karakterističan i prepoznatljiv ukus i pritom deluje kao prirodni konzervans, ali i antiseptik. Primera radi, samo 10 gr jabukovog sirćeta sadrži znatnu količinu hranljivih i lekovitih sastojaka. U ovoj količini se nalazi čak 0.6 mg gvožđa, isto toliko kalcijuma, 0.1 mg natrijuma, 10 mg kalijuma, 0.001 mg beta karotena, 2 mikrograma fluora i 0.1 mikrogram joda. Možda ove brojke ne znače puno laičkom oku, ali u pitanju su znatne i prilično lekovite količine ovih korisnih materija. Samo jedna kašičica jabukovog sirćeta zadovoljava dnevnu potrebu organizma za korisnim mineralima i vitaminima.

Kao što je već pomenuto, ne sadrži svako jabukovo sirće istu količinu hranljivih materija i zato treba paziti pri izboru sirća koje ćemo koristiti. Danas je ponuda svih namirnica i dodataka ishrani veća neg ikada ranije, industrija prehrambenih proizvoda prosto cveta, a li veštački dobijeni produkti imaju manju hranljivu i lekovitu vrednost od prirodnih. Zato u svrhu lekovitosti i zdravlja treba uzimati jabukovo sirće spremljeno od celih, ne prezrelih i ekološki uzgojenih plodova, a posebnu prednost imaju stare ili divlje sorte jabuka. Sirće se pravi od prirodnog voćnog soka, koji nastaje hladnim ceđenjem, bez dodataka veštačkih materija.

Jabukovo sirće kao lek

Naučno je dokazano da jabukovo sirće ima posebno pozitivan efekat na celokupno ljudsko zdravlje, na imunitet i metabolizam. Ono deluje i kao prirodni antikosidans i štiti organizam od kardiovaskularnih tegoba, a pomaže i u regulaciji šećera, holesterola i masnoća u krvi. Jabukovo sirće revitalizuje i osvežava organizam, čineći ga otpornim, zdravim i uravnoteženim.

Prehlada i upale resiratornih organa

Jabukovo sirće je poznati narodni lek protiv sinusnih infekcija, a najbolje je da se koristi već pri prvim znacima oboljenja, dok je veoma dobro koristiti ga i preventivno. Delotvorno je i kod upornog kašlja ili laringitisa, odnosno upale ždrela. U tom slučaju se preporučuje uzimanje mešavine od četiri kafene kašičice sirćeta, rastvorenih u čaši voe, uz malo propolisa. Tečnost treba uzimati po malo na svakih pola sata i njome grgoljati u grlu, najbolje ujutro i uveče, tokom nekoliko dana.

Recept za bolno grlo – Pomešati četvrtinu šoljice vode sa četvrtinom šoljice jabukovog sirćeta, a ovoj mešavini se može dodati do dve kašičice meda ili pola kašičice bibera. U slučaju jake grlobolje savetuje se uzimanje ovog napitka na svaka dva sata, a u blažim slučajevima je dovoljno konzumirati po jednu kašiku na tri do četiri sata. Mogu se napraviti i lekovite obloge, tako što se u nešto zagrejane vode doda tri supene kašike sirćeta i u ovu mešavinu se natopi laneni komad tkanine i njime se zamota vrat. Ovaj oblog se potom obmota toplim peškirom, a menja se kada se laneni oblog osuši.

Artritis

Jabukovo sirće je odlično za ublažavanje tegoba izazvanih artritisom i bolove u zglobovima generalno. Koristi se slično kao i u drugim tretmanima, sa vodom, čajem i medom.

Recept za ublažavanje tegoba kod artritisa – U jednoj čaši vode razmutiti jednaku razmeru sirćeta i meda. Dozira se tri puta na dan po jedna čaša ovog napitka u toku prve četiri nedelje, a nakon poboljšanja simptoma je dovoljno konzumirati po jednu čašu dnevno. Za jake bolove se može uzimati i na svaki sat, ali najviše šest puta u toku dana.

Alergije

Jabukovo sirće ima odličan učinak na razbijanje sluzi i blokiranje dejstva histamina, glavnog okidača mnogih alergija kojima je čovek sklon. Izuzetno je delotvorno kod tretiranja sezonskih alergija. Preporučuje se uzimanje jedne supene kašike rastvorene u čaši vode, do tri puta na dan.

Holesterol

Jabukovo sirće uspešno reguliše nivo holesterola i dovoljno je konzumirati samo jednu supenu kašiku dnevno i nivo hoesterola će doći na svoj normlan nivo. Sirće može da se uzima i zasebno, a isto je delotvorno i ako se doda u ćaj, vodu ili salatu.

Dijabetes

Jabukovo sirće i doza od samo dve supene kašike pred spavanje uspešno regulišu nivo jutarnjeg šećera, što je od izuzetnog značaja u tretiranju dijabetesa tipa 2.

Proširene vene

Jabukovo sirće uspešno reguliše i problem proširenih vena i to jednostavnim utrljavanjem ovog prirodnog eliksira na određena područja, svakog jutra i uveče. Vidljivo poboljšanje nastupa već posle mesec dana.

Protiv proširenih vena – Nerazređenim jabukovim sirćetom dobro istrljati kožu iznad bolnih vena svake večeiri i jutra ili pripremiti lekovite obloge. Potrebno je jednostavno natopiti komade pamučne tkanine jabukovim sirćetom i omotati bolne noge, preko staviti peškir, noge podići i pustiti da lek deluje oko pola sata. Preporučuje se da se ovakve obloge koriste ujutro i uveče, u priodu od sedam dana, a uz to je najbolje konzumirati i napitak od malo sirćeta razređenog u vodi.

Jabukovo sirće u službi zdravlja i lepote

Osim što ima izvanredna svojstva koja leče različita oboljenja i umanjuju brojne zdravstvene tegobe, jabukovo sirće je i odličan saveznik za lep, zdrav i negovan izgled.

Čisto lice

Pošto je prirodan antibakterijski preparat i prirodan anti septik, jabukovo sirće je izuzetan tonik koji čisti lice i čini kožu sjajnom i zdravom, bolje nego brojni industrijski kozmetički preprati. Antibakterijsko svojstvo uspešno deluje protiv bakterija zbog kojih se stvaraju akne i tako sprečava njihov nastanak i širenje. U ovu svrhu se priprema jenostavan prirodni tonik kojim se čisti lice, jednostavnom mešavinom vode i sirćeta u razmeri po pola.

Beli zubi

Jbukovo sirće čisti usniu šupljinu zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava, a isto tako i naslage na zubima, lineći ih blistavo belim. Potrebno je kafenu kašičicu sirćeta pomešati sa pola litra vode i tu tečnost koristiti za ispiranje zuba nekoliko puta nedeljno. Nakon ispiranja, zube obavezno oprati pastom i ni slučajno ne preterivati sa ovim tretmanom. Iako uspešno izbeljuje zube na prirodan način, u većim količinama može da nagrize i ošteti zubnu gleđ.

Mršavljenje

Vekovima unazad se veruje u efektivno dejstvo jabukovog sirćeta na regulisanje telesne težine. Dugotrajno konzumiranje jabukovog sirćeta, u kombinaciji sa neznatnom regulacijom ishrane i životnih navika, pokazalo je delotvorne rezultate i u gubljenju viška kilograma.

Recept za mršavljenje – U periodu od šest do osam nedelja, uz dijetu za mršavljenje, uzimati pre svakog obroka časšu vode sa razmućenom jednom kašikom sirćeta. Ovaj napitak će učiniti da se osoba koja drži dijetu oseća sitije i imaće manju potrebu za nezdravom ili suvišnom hranom. Prirodan efekat jabukovog sirća na celokupan metabolizam dodatno doprinosi njegovom pozitivnom učinku na dijetu.