You are here: Home » Zdravlje » Jutarnja mučnina u trudnoći – ublažavanje čajevima

Jutarnja mučnina u trudnoći – ublažavanje čajevima

Jutarnja mučnina u većini slučajeva kod žena nije simptom neke bolesti, već sastavni deo trudnoće. Ukoliko niste znali ovaj podatak, sada ćete saznati: čak više od polovina žena tokom trudnoće ima napade mučnine.

Ove mučnine se najčešće javljaju tek oko 6.nedelje trudnoće, ali znaju da budu jako uporno i dosadne pa se znaju razvući čak do 12.nedelje.

Uz ovakvu jutarnju mučninu može vam se desiti i da povraćate, ali ne mora uvek biti tako. Veliki broj lekara jutarnju mučninu tokom trudnoće smatra dobrim znakom i potvrdom da se trudnoća zapravo razvija normalnim prirodnim tokom.

Zašto dolazi do jutarnje mučnine i da li je ona opasna?

Do nje dolazi zato što vam se tokom trudnoće povećavaju hormoni u telu. Generalno ne bi trebala biti opasna jer je to sastavni deo jedne faze trudnoće, ali svakako kada do toga dodje počnite da idete na preglede i savetujte se sa svojim doktorom.

Kako čajevi pomažu kod jutarnje mučnine?

Glavni zadatak čajeva u ovom slučaju je da ojača vaš organizma i da vam popravi opšte zdravlje, a u nekim slučajevima kroz njih možete i nadoknaditi neke od minerala ili hranljivih sastojaka koje ste možda izbacili prilikom povraćanja.

Zahvaljujući aktivnim sastojcima iz čaja, vaši stomačni mišići će se blago opustiti, što će dalje rezultovati i ka dosta smirenijem i opuštenijem nervnom sistemu.

cajevi za jutarnju mucninu

Koji čajevi su najbolji za jutarnju mučninu?

Da bi odredjeni čaj dao željene rezultate i ublažio vašu jutarnju mučninu potrebno je da sadrži u sebi odredjene hranljive sastojke, enzime, isparljiva ulja i minerale poput gvoždja, mangana i magnezijuma.

Stručnjaci preporučuju da izbegavate one čajeve sa visokim sadržajem kiselina jer oni mogu izazvati samo dodatnu mučninu i povraćanje koje svakako ne želite u ovakvom stanju. Mi ćemo vam ovde sada navesti 3 čaja koja su dobra i pouzdanija za korišćenje u slučaju jutarnje mučnine, ali se svakako pre konzumiranja bilo čega posavetujte sa svojim lekarom, jer je ovo vrlo ozbiljna stvar i ukoliko nešto radite pogrešno mogu biti katastrofalne posledice koje mogu dovesti do neželjenog pobačaja.

1) Čaj od nane

Ovaj čaj je naširoko poznat po tome da umiruje vaš želudac pa je upravo zato jako dobar izbor kada je u pitanju jutarnja mučnina. Nana se koristi i u kozmetičkoj industriji a i u za razne lekove. Čaj od nane može izazvati smanjenje nivoa hormona koji su obično povećani u ovom periodu, pa će na taj način smiriti mišiće i kontrakcije u vašem abdominalnom delu.

Pored ublažavanja jutarnje mučnine, možete ga uspešno koristiti i za dijareju, glavobolju ili zapaljenje grla.

2) Čaj od djumbira

Iako je djumbir čaj odličan za smanjenje mučnine u želudcu, korišćenje ove biljke može izazvati i neželjene efekte kod trudnica, pa se pre upotrebe svakako morate posavetovati sa stručnim licem da vas za konkretno vaš slučaj posavetuje najbolje.

caj od djumbira za mucninu

3) Čaj od lista maline

Kod nas iako jako malo poznat, ovaj čaj je odličan kako za jutarnju mučninu, tako i za probleme neplodnosti, anemije i još mnogo toga drugog, a pritom ima jako prijatan i sladunjav ukus i miris pa nećete imati problem sa konzumiranjem.

Tanini, gvoždje, mangan i vitamin C koji se nalaze u ovom čaju otklanjaju bol u predelu stomaka i iscrpljujuće jutarnje mučnine.

Mere predostrožnosti i neželjena dejstva

Uvek imajte na umu da tokom trudnoće trebate biti jako oprezni kako se hranite i šta pijete. Iako su čajevi na biljnoj bazi i ne bi smeli imati nikakve loše uticaje na čoveka, ipak je trudnoća drugo stanje organizma i obavezno se pre bilo kakvog konzumiranja posavetujte sa svojim doktorom.