You are here: Home » Zdravlje » Kako izaći iz depresije i anksioznosti

Kako izaći iz depresije i anksioznosti

Depresija je stanje konstantnog neraspoloženja koje je često praćeno gubitkom volje za životom. Teško se leči, pa je kod težih oblika depresije najbolje obratiti se za stručnu pomoć psihijatru ili psihologu.

Pod blažim oblicima depresije podrazumeva se pasivan način života, osećanje dosade, apatije, usamljenosti i praznine, česte promene raspoloženja, nezainteresovanost i nedostatak ambicije.

Međutim, sedenje kod kuće, nezadovoljstvo sopstvenim životom i krivljenje sebe svakako nisu načini za prevazilaženje depresije.

Kako izaci iz depresije i anksioznosti

Načini za izlazak iz depresije i anksioznosti:

Fizička aktivnost. Jedan od najlakših i najefikasnijih načina da izađete iz depresije je da se pokrenete, odnosno za početak da izađete iz kuće, čak i ako vam nije do toga. Naterajte sebe svaki dan da šetate bar pola sata i sigurno ćete se vremenom bolje osećati i psihički i fizički.

  1. Važno je da nečim okupirate svoje misli i pažnju jer ako imate puno slobodnog vremena imaćete i mnogo prilika da razmišljate negativno o životu. Zato je najbolje da radite, jer ne samo da ćete zaraditi novac, već ćete steći i samopouzdanje i veru u sebe.
  2. Osim posla, pronađite za sebe još neke obaveze i aktivnosti u toku dana koje će vam odvući pažnju od negativnog razmišljanja. Uvek pred spavanje osmislite šta ćete raditi sledeći dan.

Druženje. Socijalni kontakti su jedan od najboljih načina za prevazilaženje depresije. Koristite svaku priliku da upoznate nove ljude i da provodite vreme sa prijateljima.

Planiranje budućnosti. Kako bi videli da vaš život ima smisla, postavite sebi neke dugoročne ciljeve i razmišljajte kako da ih ostvarite.

Sitna svakodnevna zadovoljstva. Uvek nađite vremena da se opustite i odete u bioskop, prošetate parkom, odete na sladoled ili kafu. To će vam sigurno poboljšati raspoloženje.

Suočavanje sa problemom. Nemojte da bežite od problema i da očajavate. Budite hrabri, priznajte sebi da imate probleme i uvek imajte na umu da postoji rešenje za svaki problem.

Ako neka osoba iz vaše blizine pati od depresije, budite maksimalno strpljivi i tu osobu nikada ne ostavljajte samu. Pričajte joj o svakodnevnim događajima, šalite se i pokušajte da joj ukažete na sve lepe stvari u životu. Nakon nekog vremena, pokušajte da je odvedete među ljude kako bi ona shvatila da nije sama. Poslednji korak je da direktno počnete da razgovarate o njenom problemu i razlozima depresije.

Kada čovek zapadne u stanje depresije često misli da nema izlaza. Naravno da izlaz postoji, ali potrebno je vreme i postepeno rešavanje problema. Budite strpljivi, napravite planove i poslušajte naše savete.