You are here: Home » Zdravlje » Kako izlečiti prehladu brzo i prirodno

Kako izlečiti prehladu brzo i prirodno

Sa dolaskom hladnijih dana sve češće dolazi i do prehlade. Prehlada je najčešće oboljenje respiratornog trakta i praćena je bolovima u grlu, zapušenim nosom, kijanjem, promuklošću i kašljem.

Ako se ne leči na vreme, prehlada može da dovede do gripa i upalnih procesa u organizmu. Pre nego što uzmete neke lekove pokušajte na prirodan način da izlečite prehladu. Mi ćemo vam dati savete kako da što pre podignete imunitet i da pročistite disajne kanale.

Kako izlečiti prehladu brzo i prirodno?

Preporuka svih lekara u slučaju gripa i prehlade je da mirujete jer na taj način telo ne troši energiju i jača se otpornost imunog sistema.

Kako izleciti prehladu brzo i prirodno

Što više tečnosti. Voda, čajevi i ceđeni sokovi koji sadrže vitamin C pomoći će da se ublaže simptomi prehlade i da organizam ne dehidrira u slučaju visoke temperature.

Topla supa. Tokom prehlade treba izbegavati tešku hranu koja će preopteretiti želudac. Dokazano je da topla pileća ili goveđa supa pomažu kod lečenja prehlade. U supu možete dodati celer, krompir, šargarepu, crni ili beli luk, svežu papriku, koren đumbira ili list kupusa.

Soda bikarbona. Napravite rastvor sode bikarbone i ispirajte grlo nekoliko puta dnevno. Na taj način ćete sprečiti razvoj bakterija u grlu i usnoj duplji. Umesto sode bikarbone, grlo možete ispirati i čajem of žalfije.

Ako imate temperaturu, najbolje je da pokušate da se preznojite. Slojevito se obucite i pokrijte se i ubrzo ćete početi da se znojite, a to je znak da se telo bori protiv temperature. Takođe, odlazak u saunu je idealno rešenje. Ako ne volite saunu, možete uveče pre spavanja da potopite stopala u toplu kupku i da dodajete vruću vodu sve do granice izdržljivosti.

Tuširanje. Kada se preznojite najbolje je da se odmah istuširate mlakom vodom, a zatim se presvucite i vratite se u krevet.

Domaći lekovi i recepti. Ako se radi o manjoj prehladi, onda mogu pomoći i neki narodni lekovi, kao što su šerbet, odnosno karamelizovano mleko, i obloge od komove rakije ili sirćeta koje pomažu da se snizi temperatura.

Jedan od korisnih domaćih recepata za lečenje prehlade je da u 100 ml ugrejanog crnog vina dodate ¼ kašičice mlevenog bibera i 1 kašiku meda. To promešajte i popijte pred spavanje.

Takođe, možete napraviti prirodan napitak koji predstavlja zamenu za ,,Fervex”. U 1,5 l prokuvane prohlađene vode stavite 1 kašiku morske soli, sok od 1 limuna i 1 g askorbinske kiseline. Možete dodati i 1 kašiku meda, dobro promešajte i popijte.

Napomene

Ovo su neki od saveta koji vam mogu pomoći da se za kratko vreme rešite prehlade na prirodan i zdrav način. Ukoliko ipak posegnete za lekovima, najbolje je da to ne radite na svoju ruku, već da se konsulujete sa svojim lekarom. Antibiotici se preporučuju samo kod prehlada koje su uzrokovane virusnim infekcijama, dok se prehlade slabijeg intenziteta mogu lečiti i bez lekova.

Da biste sprečili prehladu, vakcinišite se na vreme, unosite dovoljne količine tečnosti, uzimajte vitamine, jedite što više voća i povrća i držite se na rastojanju od osoba koje imaju simptome gripa ili prehlade. Takođe, uvek redovno provetravajte prostoriju u kojoj se nalazite.