You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kalijumova so u ishrani

Kalijumova so u ishrani

Koliko je kalijumova so štetna za naše zdravlje i da li je potrebno da je koristimo kao začin u pripremi jela, česta je tema rasprava vezanih za zdravu ishranu i zdrave životne navike. Jedno do zastupljenih mišljenja jeste da je najzdravija naslana hrana, odnosno nesoljena jela i namirnice, jer so unosimo u organizam i putem hrane koju konzumiramo, a ne samo dodavanjem soli.

Činjenica je da prosečan čovek unosi čak i do dvadeset pet puta veću količinu soli nego što nam je zaista potrebno. So se krije u svoj hrani koju svakodnevno unosimo, u hlebu, povrću, sirevima i drugim namirnicama, sa posebnim naglaskom na razne prerađene proizvode. Prosečna dnevna doza za odraslog čoveka je 2.3 gr natrijuma, a velike količine koje redovno unosimo mogu ozbiljno da naruše zdravlje. Svaka vrsta soli deluje na zadržavanje vode u organizmu, taloži se u telu i unišva vitamine i enzime u organizmu.

Kalijumova so u ishrani

Da li je kalijumova so štetna?

Sa trendom povratka prirodnim preparatima i zdravoj ishrani se sve više pažnje obraća na pravilnu ishranu i unošenje što prirodnijih namirnica u organizam, ali se često na tom putu zalazi na stranputice, uz uverenje da sve što je deklarisano kao zdravo, može da se konzumira u slobodnim količinama, a istovremeno očuvaju pravilne funkcije organizma.

Kalijumova so ima pojedine karakteristike koje je razlikuju od drugih vrsta soli. Ovaj proizvod je zapravo mešavina natrijuma i kalijuma, dva važna minerala, koja su neophodna našem organizmu, u veoma ograničenim količinama. Za razliku od kuhinjske soli koja je na najlošijem glasu kada se radi o ovom začinu, kalijumova so sadrži balansiranu količinu ova dva minerala. U njoj se nalazi 2/3 natrijuma i 1/3 udela kalijuma. Preporučuje se osobama sa povišenim krvnim pritiskom i osobama koje pate od problema sa bubrezima. Proizvođači kalijumove soli tvrde da je ovaj proizvod bezbedan za upotrebu, naravno, u umerenoj količini i u konsultaciji sa lekarom, ukoliko osoba pati od nekih od pomenutih problema.

Kalijum je važan mineral koji pomaže u regulaciji količine vode u našem organizmu i igra značajnu ulogu u normalizaciji rada srčanog mišića. Neka istraživanja pokazuju da se povišeni pritisak, izazvan prekomernim unošenjem soli povećava ukoliko imamo deficit kalijuma. Kalijum je neophodan i za optimalno snabdevanje mozga kiseonikom. Sa starenjem se povećava potreba za kalijumom u organizmu, a trošimo ga izbacivanjem putem znoja, mokraće i pri svakom naporu koji zahteva veću količinu unošenja tečnosti.

Zaključak

Kalijumova so je bolji izbor od obične kuhinjske soli i zdravija alternativa posebno ukoliko osoba pati od povišenog pritiska. Dovoljne količine kalijuma su neophodne za normalno funkcionisanje organizma. No, treba imati u vidu da kalijum unosimo i u vidu namirnica poput agruma, paradajza, salate, banane, krompira, brokolija i mleka, te da nema potrebe za korišćenjem velikih količina kalijumove, a ni bilo koje druge soli.