You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kefirna zrnca – lekovitost, upotreba, nuspojave i iskustva

Kefirna zrnca – lekovitost, upotreba, nuspojave i iskustva

Kefirna zrnca su, kako legenda kaže, dar od Boga, i predstavljana su godinama unazad kao poklon sa neba koji je Bog poslao Izraelskom narodu kada ih je Mojsije preveo iz Egipta u obećanu zemlju.

Smatra se da Kefirna zrnca, kao i čitava kultura njihove upotrebe i upotrebe kefira uopšte, vode poreklo sa Kavkaza, gde stanovništvo ovih područja gotovo hiljadama godina unazad živi zdravo i dugovečno bez bilo kakvih bolesti. Upravo se i tajna takvog njihovog načina i stila života pripisuje svakodnevnoj konzumaciji napitaka spravljanih od kefirnih zrnaca.

Kefirna zrnca - lekovitost, upotreba, nuspojave i iskustva

Kefirna zrnca

Kefirna zrnca kod nas mnogi poistovećuju sa takozvanom Tibetanskom (kefirnom) gljivom, međutim ona po svoj prilici to nisu.

Ova zrnca svojim izgledom u velikoj meri podsećaju na kuvani karfiol ili neko će možda pre reći na kuvani pirinač.

Predstavljaju svojevrsnu mešavinu belančevina, ugljenih hidrata, svih vitamina neophodnih za pravilan razvoj i funkcionisanje organizma (od vitamina A, B, C, pa do vitamina K), masti i aminokiselina, ali i simbiozu raznih sojeva bakterija mlečne kiseline koje laktozu u mleku pretvaraju u mlečnu kiselinu i omogućavaju mu kiselkast ukus i neograničen rok trajanja. Pored više od 30 sojeva takvih bakterija, kefirna zrnca poseduju i razne vrste kvasaca, te su u toj kombinaciji idealan probiotski suplement.

Kako pripremiti svoj domaći kefir?

Pošto ste nabavili svoja kefirna zrnca, stavite ih u jednu staklenu posudu, najbolje teglu. Pola supene kašike zrnaca naspite u teglu a potom ih prelijete sa oko 300 ml mleka. Ostavite da stoje na sobnoj temperaturi oko 24h. Primetićete da se mleko zgusnulo, pa procedite sada vaša zrnca tj vaš dobijeni kefir (nije važno od kog materijala je pribor kojim cedite). Zrnca vratite u teglu (bez ispiranja vodom) i nalijte ponovo mlekom, a dobijeni kefir stavite u frižider na hlađenje i za konzumaciju.

Vremenom ćete i sami primetiti da, kako vreme odmiče, dolazi do povećanja broja zrnaca jer se ona vremenom umnožavaju, tako da ćete na kraju dobiti punu kašiku zrnaca koju prelivate sa oko 600 ml mleka. Postupak za dobijanje kefira se dalje nastavlja po istom principu. Kao finalni proizvod dobijate kiselkasti kefir prijatnog mirisa koji čuvate u najbolje staklenoj posudi u frižideru (nikako u plastičnoj zbog interakcije plastike sa sastojcima kefira).

Kako ćete svaki put imati sve veći broj zrnaca, a i vi ste ih dobili od nekoga, pa vreme je i da ih vi podelite vama dragoj osobi, prijateljici, koleginici ili pak komšinici. Spakujte u staklene posudice malo svojih odabranih zrnaca kefira, nalijte na njih malo mleka, i eto idealnog poklona za ljubitelje zdrave hrane.

Lekovita svojstva kefira

Kefir predstavlja nešto što deluje kao prirodni čistač organizma od brojnih štetnosti, pre svega svakakvih vrsta toksina koji napadaju naše telo.

Idealan je za izbacivanje bilo kakve vrste peska ili kamena, bilo da je u pitanju pesak iz bubrega i mokraćnih kanala, ili pesak i kamen iz žučnih puteva, jer ih kefir svojim bogatim sastojcima naprosto rastapa.

Zatim, idealan je za jačanje imunskog sistema, protiv alergija, kod intolerancije na hranu, leči probleme sa probavom i brojne upalne procese koji mogu zahvatiti vaš organizam.

Poznat je u detoksikaciji tela, ali i kao regulator telesne mase, pa ga često možete sresti i u sastavu brojnih dijeta. Reguliše takođe i nivo šećera u krvi, ali i masnoću kao i visok krvni pritisak. Stoga je izuzetno povoljan za konzumaciju i među osobama koje imaju kakve srčane probleme, što u preventivi, što kao dodatak uobičajenoj terapiji.

Značajan je njegov pozitivan učinak i kod bolesti respiratornih puteva kakve su bronhitis i astma, ali i kod neuroloških i psiholoških problema kakvi su nesanica ili pak depresija.

Preporučuje se damama u menopauzi, za regulisanje simptoma iste (valunzi, nervoza, razdražljivost, česte promene raspoloženja), a posebno za sprečavanje ili ublažavanje bolesti kakva je osteoporoza, pre svega zbog obilja kalcijuma koji sadrži.

Idealan je i kod kožnih bolesti kakve su psorijaza i ekcem, a može se koristiti i za spoljnu upotrebu za uklanjanje peruti i stimulisanje rasta kose.

Iako ste možda negde pročitali da se kefir uzima 20 dana, a potom se pravi pauza od 10 dana, to nema nikakve veze. Kefir možete konzumirati svakodnevno, u kolikim god količinama želite. Najbolje je da počnete postepeno od 100 ml dnevno pa da količinu povećavate postupno, ukoliko biste da prevenirate kakve zdravstvene tegobe. No, ukoliko ga recimo koristite kao dodatak terapiji kakvih tegoba, možete ga piti i do 1 litra na dan. Ubrzo će „zdrave” bakterije zameniti one štetne u vašem probavnom traktu i problemi će biti na izmaku.

Iskustva i nus-pojave

Kefir je u našoj zemlji postao veoma popularan, pre svega zbog svog karakterističnog ukusa, koji se svakako izdvaja od ukusa klasičnih jogurta, ali i zbog svog čudotvornog dejstva na probavni trakt kao i na mnoge druge organske sisteme.

Smatra se da su na samom početku konzumiranja proizvoda moguće tegobe sa probavnim sistemom, dok se osobe u potpunosti ne naviknu na ovaj suplement. Upravo zbog toga smo i naveli gore pomenuti savet o postepenim počecima uzimanja kefira, od 100 ml na dan u prvo vreme, a zatim nadalje da se povećava količina konzumacije.

Veoma su retki kakvi ozbiljniji problemi sa probavnim sistemom, i u takvim slučajevima je svakako potrebno prekinuti upotrebu kefira i obratiti se izabranom lekaru.

U slučaju da ste intolerantni na mleko tj na laktozu, moramo napomenuti da se svakako konsultujete sa svojim izabranim lekarom o upotrebi ovog napitka, jer kefir sadrži znatno manje količine laktoze, pa problema ne bi trebalo da bude čak i ukoliko se odlučite da možda ova lekovita zrnca pomešate sa vodom.