You are here: Home » Blog » Kokosov šećer – upotreba i prednosti u ishrani

Kokosov šećer – upotreba i prednosti u ishrani

Kokosov šećer je zaslađivač koji je poželjno koristiti kao zamenu za beli ili žuti šećer. Izoluje se iz cveta kokosa, tako što se isisa biljni nektar. Sok se prikuplja u posebne činije koje se prave od bambusa. Nakon skupljanja sledi kuvanje, sve dok oblik šećera ne postane karameliziran. Tako pripremljen šećer se suši, pa melje u prah, a takav prah je idealan za konzumiranje. Ukus kokosovog šećera je karamelast (uopšte ne podseća na kokosovo brašno). Ima čak i miris i boju karamele. Ukus je, dakle, sladak i veoma prijatan.

Kokosov šećer je zdraviji od klasičnih šećera, jer je manje kaloričan. Poreklo mu je iz Azije, a najviše ga ima na Filipinima i u Indoneziji. Tamo se, pored ishrane, kokosov šećer upotrebljava i u medicinske svrhe. Palme kokosa mogu da rode i do 75% više budućeg šećera po hektaru od plantaža na kojima se uzgaja šećerna trska.

Kokosov šećer - upotreba i prednosti u ishrani

Upotreba

Kokosov šećer može biti potpuna zamena za beli šećer. U toku kuvanja, topi se na niskim temperaturama. Preporučuje se gojaznim osobama, jer pored toga što ima niži GI (glikemijski indeks) od belog i smeđeg šećera, sadrži kalijum, mineral koji je važan za organizam i regulisanje uravnoteženog apetita. Pacijenti oboleli od dijabetesa treba da koriste kokosov šećer, jer održava glukozu u krvi.

Takođe, svi oni koji brinu o ishrani i zdravlju mogu da konzumiraju ovaj tip šećera, jer ga niska glikemijska vrednost čini sporije razgradivim, a to doprinosi manjem gubitku energije. Dalje, kokosov šećer sadrži gvožđe, magnezijum, cink, bor, vitmine B kompleksa, vitamin C i još 16 različitih amino kiselina.

Glikemijski indeks kokosovog šećera – objašnjenje

GI (glikemijski indeks) predstavlja koncentraciju glukoze u krvi, odnosno njen rast nakon konzumiranja određene hrane. Broj indeksa označava brzinu apsorpcije šećera u krv. Visok GI znači da brzo raste nivo šećera u organizmu, odmah nakon konzumacije hrane. Što je niži GI to znači da nivo glukoze raste postepeno, da je kontrola šećera u krvi bolja, a samim tim se i oslobađanje energije odvija sporije. Iz tog razloga sportisti širom sveta koriste samo kokosov šećer.

Kokosov šećer u kafi

Kokosov šećer se veoma brzo topi i ne ostaje na dnu šolje. U početku može izazvati neobičan ukus kafe, no mnogima baš takav ukus prija. To je ukus zapečene karamele, koji se nekoliko minuta nakon unosa u usnu duplju neutralizuje.

Kokosov šećer je, kada je kafa u pitanju, preporučljiviji od stevije, jer stevija ima karakterističniji i teži ukus koji gotovo uvek pokvari onaj ukus kafe na koju smo navikli.

Gde kupiti kokosov šećer i koja je cena?

U Srbiji, kokosov šećer možete naći u prodavnicama zdrave hrane, a možete ga naručiti i putem interneta. Cene i gramaže variraju u zavisnosti od proizvođača, ali računajte na to da će vas pakovanje koštati oko 600 dinara.

Mere opreza i kontraindikacije

Konzumiranje  previše kokosovog šećera može dovesti do stvaranja zdravstvenih problema, poput dijabetesa, pretilosti i bolesti srca, potpuno isto kao i konzumacija belog i smeđeg šećera. Razlog za to jetaj što ovaj šećer sadži fruktozu u istoj razmeri u kojoj je sadrži beli šećer.