You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kokosovo brašno – lekovita svojstva i recept za hleb

Kokosovo brašno – lekovita svojstva i recept za hleb

Kokosova palma raste u tropskim krajevima, a najviše na obalama Tihog i Indijskog okeana. U medicini kokos se od davnina koristi za lečenje raznih bolesti i tegoba kao što su astma, bronhitis, grip, prehlada itd. Naučno je dokazano da pomaže u lečenju virusa hepatitisa C, kao i drugih virusnih i bakterijskih oboljenja kao što su herpes i dr.

Kokos sportistima obezbeđuje neophodnu energiju za naporne treninge, jer povećava fizičku izdržjivost. Takođe, smiruje upalne procese, potpomaže razvoj kostiju i zuba pa samim tim smanjuje rizik od nastanka osteoporoze, a takođe podstiče regeneraciju rana i oštećenih tkiva. Efikasan je i u lečenju raka dojke i debelog creva. Dobar je i za rad srca, izbacivanje kamena u bubregu kao i u prevenciji dijabetesa.

Od kokosovog oraha koriste se kokosovo ulje i kokosovo brašno. Kokosovo ulje je dobro za snižavanje nivoa holesterola u krvi i negu kose i kože dok se kokosovo brašno zbog svoje nutritivne vrednosti i zasićenih masnih kiselina koje sadrži najčešće koristi za mršavljenje kao sastojak raznih poslastica, a najpoznatija od njih u svetu su rafaelo kugle. Kokosovo brašno da se nabavi u skoro svim radnjama i marketima i ima široku primenu u ishrani.

Kokosovo brašno - lekovita svojstva i recept za hleb

Kokosovo brašno se pravi od bele čvrste mase kokosa koja se samelje dok ne postane fini prah. Supena kašika kokosovog oraha sadrži 10 g vlakana što je 20 puta više nego kod pšeničnog brašna. Kokosovo brašno ne sadrži gluten i veoma je bogato proteinima. U velikim količinama sadrži i mangan koji poboljšava zdravlje kostiju, funkciju nervnog sistema i održava optimalan nivo šećera u krvi. Zbog svog sastava odlično je i za snižavanje holesterola. Njegov sastojak je i laurinska kiselina koja jača imunitet, zdravlje kože i poboljšava rad štitne žlezde. Takođe, dugotrajna upotreba kokosovog brašna stabilizuje krvni pritisak i povećava energiju.

Kokosovo brašno koje se prodaje u radnjama i marketima je zašećereno pa ga ne treba dodatno zaslađivati. Oni koji žele od kokosovog oraha moge napraviti i brašno bez šećera tako što će presipanjem kokosove pulpe ostati njeni krupniji delovi koji se potom suše na niskoj temperaturi i melju dok se ne pretvore u sitan prah koji je dobar za pravljenje testa.

Nutritivna vrednost kokosovog brašna

100 g kokosovog brašna sadrži (100 % kokos)

Kalorije – 233 kcal

Ugljeni hidrati – 20,8 g

Proteini – 19,2 g

Masti – 8,1 g

Vlakna – 4,5 g

100 g zašećerenog kokosovog brašna sadrži

Kalorije – 482 kcal
Ugljeni hidrati – 44 g
Proteini – 3,9 g
Masti – 33 g

Kokosovo brašno za mršavljenje

Kokosovo brašno se koristi u raznim dijetama za pravljenje poslastica, hleba itd. Iako ima mnogo kalorija one nisu štetne i “ne lepe” jer su u pitanju zasićene masti koje se lako apsorbuju i ne pretvaraju se u masno tkivo. Kokosovo brašno se upotrebljava kao sastojak u ishrani u dijetama bez žitarica kao što su paleo i GAPS dijeta.

Ono se ne koristi na isti način kao pšenično i druga brašna, jer je mnogo suvlje i gušće od ostalih pa se zato priprema uglavnom sa jajima i kokosovim mlekom. Nije preporučljivo kokosovo brašno potapati u vodu jer tada ne dolazi do vezivanja minerala pa ono gubi svoja lekovita svojstva. 

Hleb od kokosovog brašna – recept za pripremu

Za pravljenje hleba od kokosovog brašna potrebni sastojci su: jedna i po šoljica kokosovog brašna, jedna šoljica gi putera, 12 jaja, dve kašike meda i jedna kašika morske soli. Izmešajte navedene sastojke dok se ne dobije ujednačena i glatka masa. Dobijeno testo potom stavite u pleh koji ste premazali gi puterom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40 minuta na temperaturi od 180 stepeni.