You are here: Home » Zdrava hrana i napici » Kokosovo mleko – zdravstvene prednosti, upotreba i recept

Kokosovo mleko – zdravstvene prednosti, upotreba i recept

Kokosovo mleko je belo i gusto i dobija se od pulpe kokosovog oraha.

Osim što je veoma ukusno, kokosovo mleko je jako zdravo, a u nastavku slede neke od njegovih najvažnijih zdravstvenih blagodeti.

Zdravstvene prednosti kokosovog mleka

Kokosovo mleko sadrži kalijum, magnezijum, mangan, fosfor, kalcijum i druge korisne minerale koji su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. Ono sadrži više hranljivih materija od kravljeg mleka i lako je svarljivo.

Kokosovo mleko - zdravstvene prednosti, upotreba i recept

Kokosovo mleko predstavlja odličnu zamenu za kravlje mleko jer ne sadrži laktozu. Zahvaljujući svom antimikrobnom delovanju, kokosovo mleko ubija sve štetne mikrobe i stimuliše rast dobrih bakterija u crevima. Na taj način, ono reguliše rad sistema za varenje.

Kokosovo mleko omogućava i pravilan rad štitne žlezde i ubrzava metabolizam. Takođe, može da pomogne u očuvanju zdravlja bubrega i jetre i pomaže u procesu detoksikacije organizma.

Zahvaljujući svojim antioksidanstkim svojstvima, kokosovo mleko se bori protiv slobodnih radikala i pomaže da se očuva ravnoteža pH vrednosti u telu. S obzirom da se samo u 100g kokosovog mleka nalazi 10% preporučene dnevne doze gvožđa, ono može pomoći u lečenju anemije.

Kokosovo mleko je izuzetno dobro i za zdravlje kostiju i zuba, zato što sadrži velike količine fosfora, mangana i magnezijuma, koji omogućavaju pravilan razvoj kostiju i očuvanje zuba.

Zahvaljujući velikim količinama magnezijuma koje sadrži, kokosovo mleko može da pomogne u lečenju dijabetesa tipa 2, kao i bolesti srca. Mangan u kokosovom mleku reguliše nivo šećera u krvi i sprečava pojavu osteoporoze.  Kokosovo mleko može da pomogne i u lečenju artritisa, jer sadrži bakar koji može da umanji upale. Kokosovo mleko pomaže da se ojača odbrambeni mehanizam organizma zahvaljujući mineralima, vitaminima i masnim kiselinama srednjeg lanca.

Načini korišćenja kokosovog mleka

Kokosovo mleko se, pre svega, koristi u ishrani i predstavlja odličnu zamenu za kokosovo ulje. Lako se ispija i veoma je prijatnog ukusa. Kokosovo mleko može da se pije uz voće i da se koristi za pravljenje raznih šejkova.

Osim u ishrani, kokosovo mleko može da se koristi i na koži kao ulje. Ako redovno mažete kožu kokosovim mlekom, ona će biti glatka, hidrirana i sjajna. Najbolje je da kokosovo mleko držite na koži oko 15 minuta, a zatim da isperete. Kokosovo mleko može pomoći da se ublaže opekotine od sunca. Takođe, kokosovo mleko se može koristiti i za kosu jer će joj dati sjaj i pomoći će u uklanjanju peruti i vaši.

Osim što ga možete naći u svim bolje opremljenim supermarketima, kokosovo mleko možete i sami napraviti kod kuće. Na taj način ćete biti sigurni da ne sadrži nikakve aditive i da je sveže.

Recept za pripremu kokosovog mleka

Da biste sami napravili kokosovo mleko biće vam potreban jedan kokosov orah, koji je svež i zreo i koji ima tvrdu braon ljusku. Zatim, pripremite blender, jednu teglu ili posudu, gazu ili cediljku i vruću vodu.

Što se samog postupka pravljenja kokosovog mleka tiče, prvo prelomite kokosov orah i iscedite vodu iz njega, a zatim uklonite ljusku. Oljuštite nožem tanak braon sloj koji će biti na pulpi kokosovog oraha. Na taj način, poboljšaće se boja i ukus mleka. Zatim, kokosovu pulpu izlomite na delove i ostavite da stoji u frižideru sat vremena da omekša. Sledeći korak je blendiranje, odnosno potrebno je da u blenderu izmiksujete komadiće pulpe i malo vruće vode. Miksujte nekoliko minuta, dok parčići ne postanu sasvim sitni. Uzmite gazu ili cediljku da biste odvojili tečnost od pulpe i vaše kokosovo mleko je gotovo.

Po želji, u kokosovo mleko možete dodati razne ukuse i zaslađivače, a po potrebi možete ga i razrediti. Nemojte praviti preveliku količinu mleka jer mu je rok trajanja svega 3-4 dana, čak i dok je u frižideru.

Gde ga kupiti i koja je cena?

Kokosovo mleko ćete moći da nabavite u našoj prodavnici zdrave hrane koju uskoro otvaramo. Možete se besplatno prijaviti na našu email listu i javićemo vam čim krene prodaja da biste dobili najpovoljniju cenu.