You are here: Home » Blog » Kombuha gljiva – lekovito dejstvo i priprema

Kombuha gljiva – lekovito dejstvo i priprema

Kombuha je japanska čajna pečurka – gljiva koja je pravi eliskir vitalnosti.

Sastoji se od želatoidne membrane a opastaje u hranljivom rastvoru zelenog i crnog čaja i šećera. Od nje se u Kini već više od 2000 godina pravi napitak koji je prijatnog i osvežavajućeg ukus, ali što je zapravo najvažnije kod ovog napitka od kombuhe, on u kratkom vremenskom periodu pospešuje opšte stanje organizma, vraća našeg organizmu energiju, vitalnost i ojačava naš imuni sistem.

Kombuha napitak ubrzava regeneraciju i obnavljanje tkiva jer sadrži prirodno stvoreni ugljendioksid koji za 30-50 %. Takođe, treba napomenuti i to da glukoronska kiselina iz tog napitka vezuje toksične materije, jača hrskavice i vezivno tkivo. Dakle, ovaj napitak je izmdju ostalog značajan i za poboljšanje stanja zglobova i kičme.

Kombuha sadrži i mlečnu kiselnu koja je odgovorna za za normalizaciju i održavanje crevne mikroflore i za normalizaciju pH krvi. Takođe obiluje i nadaleko čuvenim vitaminom C koji pomaže bolju detoksikaciju organizma, biosintezu kolagena. Takodje, kombuha pomaže i brže i kvalitetnije zarastanje rana, manjih ožiljaka ali i bolju elastičnost vaše kože.

Pored vitamina C kombuha sadrži i B grupu vitamina, odnosno vitamine B1, B2, B3, B6, B12, B15 koji pozitivno deluju na nervni sistem i na normalizaciju i održavanje telesne težine. Ovi vitamini takođe štite organizam od pojave dijabetesa, poboljšavaju stanje zglobova, kvalitet kože i kose, štite od raka itd.

Kombuha napitak gasi žeđ i vraća energiju i jača nervni sistem. On jača imunitet i takođe čisti krvne sudove. Kombuhu treba konzumirati jer jača zglobove, leči rane i neguje kožu. Takođe se preporučuje i dijabetičarima, ali kombuha ujedno i normalizuje krvnu sliku i stabilizuje krvni pritisak. I na kraju ali ne manje važno, kombuha je prirodni antibiotik i kao takav je vrlo popularna i vrlo bitna.

Kombuha gljiva

Dakle, ako želite da povratite vitalnost organizmu koristite kombuhu, Osim što deluje kod brojnih medicinskih stanja, poželjno je ovaj napitak koristiti i preventivno. Kombuha se osim u vidu napitka, odnosno osim za pospešivanje unutrašnjeg stanja vašeg organizma može koristiti i za spoljašnju upotrebu. Ona je odlična za ispiranje rana, ali i lečenje stomatitisa tako što ćete ispirati ista kombuhom više puta na dan ili je možete koristiti za lečenje upale, isto ispiranjem ali grla.

Pored svih navedenih zdravstvenih prednosti kombuhe, ona ima uticaj i na sledeće stvari:

– čisti jetru od toxina i detoxifikuje je izbacujući štetne sastojke
– ima svojstvo da ubrzava naš metabolizam što će dalje voditi ka bržem sagorevanju masnih naslaga, što je sjajna informacija ukoliko želite da skinete višak kilograma
– pozitivno deluje na kosu – hrani i jača je
– utiče pozitivno i na našu kožu tako što zaceljuje brže rane i uklanja razne ekceme i nepravilnosti na koži

Čaj od kombuhe je jedan od popularnijih čajeva, a detaljnije o njemu i njegovoj pripremi pogledajte u ovom tekstu.